150 darab készül belőle és 680 millió forintba fog kerülni az 1900 lóerős horvát elektromos szupersportautó

2021 / 06 / 02 / Bobák Áron
150 darab készül belőle és 680 millió forintba fog kerülni az 1900 lóerős horvát elektromos szupersportautó
A Rimac Automobili története egészen egyedi, hiszen a horvát autógyártó műhelyt csak 12 éve, 2009-ben alapított meg az akkor mindössze 21 éves Mate Rimac azzal a kifejezett céllal, hogy az autógyártás fellegváraitól igencsak messze elektromos szupersportautókat gyártson. A terv működött, hiszen a Rimacban mára már a Porschénak is 15%-os tulajdonrésze van, hamarosan pedig el is kezdik gyártani az első szériaérett autójukat, a Neverát.

A 2018-as Genfi Autószalonon bemutatott C Two koncept alapjaira épülő autó egészen kis szériában, mindössze 150 darabban fog készülni, és gyakorlatilag nem lesz belőle két ugyanolyan. A szupersportautókhoz képest is meglehetősen borsos, 2,4 millió dolláros (vagyis mai árfolyamon számolva 680 millió forintos) árért cserébe a gyártó nagyjából az utolsó csavarig személyre szabja a kocsit a megrendelő igényei szerint, akiknek akár arra is lesz lehetőségük, hogy személyesen elutazzanak Horvátországba, és megbeszéljék Mate Rimaccal, hogy milyen autóra vágynak.

A Nevera ugyanakkor nem csak az árában tűnik ki a sportautók népes táborából, de a teljesítményével is faképnél hagyja a legtöbb riválisát: az autót négy, a kerekeknél elhelyezett elektromos motor hajtja, amelyek összteljesítménye a Rimac szerint 1914 lóerő, ezzel a Nevera a legtöbb belső égésű motorral felszerelt szupersportautóra is köröket ver. A kocsi mindössze 1,85 másodperc alatt fogja elérni az óránkénti 60 mérföldes (vagyis 96 km/h-s) sebességet, a végsebessége pedig 415 km/h. Hogy a kifejezetten versenypályákra szánt autó stabilitása a legjobb legyen, a H-alakban elhelyezett, 120 kilowattos akkumulátorcsomagot közvetlenül a karosszériába integrálták, emellett a mérnökök az elmúlt években rengeteget dolgoztak az akkumulátorok folyadékhűtésén is, aminek köszönhetően a kocsi hosszabb ideig tudja leadni a maximális teljesítményt.

A legnagyobb probléma, amivel a Rimacnak szembe kellett néznie, hogy a hatalmas teljesítményt valahogy vezethetővé tegyék, ennek érdekében a Neverát saját fejlesztésű nyomatékvektor-szabályozó összkerékhajtással látták el, ami biztosítja az autó stabilitását és megakadályozza a kerekek kipörgését. A Rimac szerint a szoftver másodpercenként száz számítást képes elvégezni, ezzel a kívánt vezetési stílushoz igazítva a nyomaték szintjét. Az elektronikus rásegítés az autó lefékezésében is kulcsszerepet játszik, a Nevera ugyanis automatikusan osztja el a fékerő egyensúlyát az elektromos motor regeneratív fékezése és a féktárcsák között.

A Rimac az autó tömegét azzal igyekezett csökkenteni, hogy az autó monocoque karosszériáját teljes egészében szénszálas anyagból készítik, ami a kocsi biztonságosságát is jelentősen növeli. A Neverát emellett elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal ellátott kettős keresztlengőkaros felfüggesztéssel is ellátták, aminek köszönhetően a hasmagassága egyszerűen állítható a pálya függvényében.

Az autó műszerfalán három kijelzőt találunk, egyet a sofőr előtt, egyet középen, egyet pedig az utas oldalán. A Neverához letölthető egy külön alkalmazás is, amin keresztül a vezető valós idejű információkat kap a pálya állapotáról, valamint a telemetriai adatokat is megnézheti. A Rimac igyekezett biztosra menni, hogy az autójuk mindenkinek a legjobb vezetési élményt nyújtsa, így kifejlesztettek egy olyan, mesterséges intelligenciával működő "vezetési oktatót" is, amely az autó 12 ultrahangos és radarszenzora valamint 13 kamerája segítségével igyekszik tanácsokkal ellátni a vezetőt, többek között jelzi neki, hogy mikor kell fékeznie, kanyarodnia és mikor érdemes a gázra taposni.

(The Verge)

További cikkek a témában:

1600 kilométert tesz meg egy töltéssel a hidrogénnel hajtott szupersportautó Sokan kételkednek benne, hogy a hidrogénhajtás valós alternatívája lehet az elterjedtebb hajtásrendszereknek az autóknál. A Hyperion XP-1 célja, hogy eloszlassa ezeket a kétségeket.

Elon Musk szerint az új Tesla Roadster olyan gyors lesz, hogy csak egészségeseknek ajánlott Egész pontosan a SpaceX-csomaggal érkező verzióról mondta ezt, amiről a Tesla vezére megerősítette, hogy 1,1 másodperc alatt fog százra gyorsulni.

Érkezik a Mercedes válasza a Tesla Model S-re, és néhányan már bele is ülhettek Bár hivatalosan csak csütörtökön mutatják be, néhány újságíró már beülhetett a Mercedes új elektromos luxusautójába, ami az S-osztály eleganciáját hozza el a villanyautók közé.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.