Retteghet a Samsung, Pablo Escobar bátyja saját hajlítható telefont dobott piacra

2019 / 12 / 04 / Bobák Áron
Retteghet a Samsung, Pablo Escobar bátyja saját hajlítható telefont dobott piacra
Mellesleg harmincmilliárd dollárra perli az Apple-t, mert becsapják az embereket.

Roberto de Jesús Escobar Gaviriáról sok mindent lehetne mondani, például hogy a Medellín Cartel egyik alapítójaként több ezer ember haláláért felelős, de az biztos, hogy nem unalmas ember: a most 73 éves ex-kábítószerkereskedő egy percig sem tétlenkedett, amióta 2004-ben kiszabadult a börtönből. Pablo Escobar bátyja az utóbbi időben a technológiai cégekre utazik, most éppen a Samsungot és az Apple-t vette célkeresztbe.

Escobar vs Samsung

Az Escobar Inc. ugyanis piacra dobott egy hajlítható telefont, az Escobar Fold 1-et, ami állításuk szerint sokkal jobb, mint a Samsung hajlítható telefonja. A Digital Trendsnek nyilatkozva Roberto Escobar elmondta, hogy a Fold 1-nél üveg helyett P-AMOLED-et használtak, így azt szinte lehetetlen összetörni. Ami viszont ennél is sokkal hihetetlenebb (és némileg gyanús is), hogy a Fold 1 ára mindössze 350 dollárról indul, amivel messze ez a legolcsóbb hajlítható telefon a világon. Ezt Escobar szerint úgy érik el, hogy a kereskedőket kihagyva a telefont közvetlenül a vásárlóknak értékesítik a honlapjukon keresztül.

"Az én telefonom nem tud eltörni, mert nem kellett üveget használnom, mint a Samsungnak (...) A speciális műanyagunkat nagyon nehéz eltörni" - nyilatkozta Escobar olyan magabiztossággal, amit Steve Jobs is megirigyelne. Tegyük hozzá: eddig még egy gyártó sem volt annyira bátor, hogy azzal álltak volna ki ország-világ elé, hogy "a mi telefonunkat könnyű eltörni".

A telefon egyébként a honlapon található specifikáció alapján nem rossz, bár az kicsit furcsa, hogy processzorként a Snapdragon 8150-et tüntetik fel annak ellenére, hogy ennek a procinak a hivatalos neve legalább egy éve Snapdragon 855. A telefonban emellett egy 20 és egy 16 megapixeles hátlapi kamerát találunk, valamint verziótól függően 6 vagy 8 GB RAM-ot és 128 vagy 512 GB tárhelyet. Magáról a kijelzőről annyit lehet tudni, hogy kinyitva 7,3 colos és 1920x1444 pixeles felbontású.


Az Escobar Fold 1

Ez már kicsit túlságosan sok egybeesés ahhoz, hogy ne gyanakodjunk arra, hogy

az Escobar Fold 1 valójában egy kicsit újradizájnolt Royole Flexpai,

hiszen mind megjelenésre, mind pedig hardveresen hajszálpontosan megegyezik a kínai gyártó tavaly bemutatott hajlítható telefonjával. Ha viszont így van, akkor jó kérdés, hogyan tudják 350 dollárért árulni, miközben a Royole Flexpai ára messze ezer dollár felett kezdődik.

Escobar arról sem feledkezett meg, hogy 2019-et írunk, így külön kitért a telefon biztonságára. Szerinte az Escobar Fold 1-et nagyon nehéz mind feltörni, mind pedig lehallgatni. "Nem állítom, hogy 100%-osan biztonságos, de azt igen, hogy az összes többi telefon, mint a Samsung vagy az Apple 100%-osan nyitva áll a világ összes kormánya számára." A telefont ennek jegyében egy vékony fémréteggel is ellátták, ami blokkolja az RFID-kommunikációt. Az Escobar Inc. egyelőre "csak" százezer darabot tervez eladni a telefonból, ami megint csak felveti a kérdést, hogy vajon van-e valamilyen megállapodásuk a Royole-lal vagy más gyártóval, az ugyanis lehetetlennek tűnik, hogy saját maguk fejlesztették ki a technológiát és gyártanak le ennyi telefont.

Bár nem akarjuk az Escobar Inc. hitelét rontani anélkül, hogy kipróbáltuk volna a telefont, pláne nem bírósági ügyekbe keveredni az ilyesmire bármikor kapható Roberto Escobarral, de az Escobar Fold 1 körül annyi a megválaszolatlan kérdés, hogy mi senkinek nem javasolnánk a megrendelését.

Escobar vs Apple

Escobar emellett azt is bejelentette, hogy

január 6-án harmincmilliárd dollárra fogja perelni az Apple-t egy kaliforniai bíróságon,

mert szerinte "szélhámosok", akik "becsapják az embereket, és értéktelen, túlárazott telefonokat adnak el nekik". Elmondása szerint azt akarják, hogy az Apple adja vissza az illegálisan szerzett profitot az embereknek, ennek érdekében pedig csak ügyvédekre több mint egymillió dollárt költött.


Roberto Escobar 2018-ban

Hogy mennyire lehet komolyan venni Escobar fenyegetőzését, az már más kérdés: a Medellín Cartel egykori könyvelője az elmúlt években számtalan PR-stuntnak beillő bejelentéssel borzolta a technológiai vállalatok idegeit, de ezekből rendszerint nem lett semmi. Idézzünk fel néhányat a legemlékezetesebb húzásai közül.

Escobar vs Netflix

2016-ban egymillió dollárt akart kicsikarni a Netflixtől, mert az engedélye nélkül forgattak sorozatot a családjáról. Bár a Narcosban Roberto Escobar nem szerepel, és a neve sem tűnt fel sehol, Escobar határozottan állította, hogy az engedélye nélkül a sorozatot elkaszálhatják. Miután rájött, hogy a Netflix egy petákot sem fog neki fizetni, kihátrált a dologból.

Escobar vs Bitcoin

2018 márciusában saját kriptovalutát indított Dietbitcoin néven, ami saját bevallása szerint sokkal jobb volt, mint a hagyományos bitcoin. Az emberek viszont nem ugrottak rá a kihagyhatatlan üzletre, a Coinschedule szerint a kriptovaluta mára teljesen elveszítette az értékét.

Escobar vs Donald Trump

2019 januárjában robbant az újabb hír, miszerint Roberto Escobar Gofundme-kampányt indít Donald Trump leváltása (impeachment) érdekében. Az adománygyűjtő oldal röviddel az indulása után törölte a kampányt, de Escobar nem adta fel, és saját adománygyűjtő oldalt indított, ami a mai napig aktív. Ha úgy tetszik, ez volt az utóbbi évek egyetlen sikeres vállalkozása, hiszen a demokraták idén ősszel valóban megindították Trump ellen az impeachment-eljárást, bár nem Escobar, sokkal inkább a hatalommal való visszaélés és vesztegetés miatt.

Escobar vs Elon Musk

2019 júliusában Escobar újra akcióba lendült, a kiszemelt áldozat pedig ezúttal Elon Musk volt. Állítása szerint ugyanis a Tesla The Boring Company tőle lopta a lángszórós ötletet, amit 2017-ben egy beszélgetésben vázolt fel egy Elon Muskkal kapcsolatban álló mérnöknek.

"Elon, mindketten tudjuk, hogy loptál tőlem, de most azonnal rendezhetjük a dolgot százmillió dollárral. Tesla részvények és készpénz is oké. Ha bíróság elé kerül az ügy, én nyerek és sokkal többet fogsz veszíteni százmillió dollárnál. Talán én leszek a Tesla új vezérigazgatója"

- szólt Escobar visszautasíthatatlan ajánlata, aki arra is emlékeztette Muskot, hogy a '80-as években még csak egy kisgyerek volt, miközben ő (mármint Escobar) a világ ura. "Lehet, hogy csináltál néhány milliárdot, talán húszmilliárdot is, de én két hét alatt csináltam ugyanennyit, barátom. Intézzük ezt úriemberhez méltóan, küldd a részvényeket az Escobar Inc.-nek" - zárult a felszólítás, amire Elon Musk Twitteren csak annyit reagált: "Ez nem egy lángszóró, Mr. Escobar", utalva egy korábbi viccére.

A telefonnal kapcsolatban megkerestük a Royole-t és az Escobar Inc.-et is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

(Fotó: Getty, Escobar Inc.)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.