Létezik egy olyan robot a világon, amit a Rakéta olvasók is szívesen látnának az otthonaikban

2020 / 03 / 28 / Bobák Zsófia
Létezik egy olyan robot a világon, amit a Rakéta olvasók is szívesen látnának az otthonaikban
Nem a Terminátor és nem is a Westworld valamelyik szereplője, ennél hasznosabb (és kevésbé pusztító) dologról van szó. A robotporszívók nyerték el az olvasók szívét leginkább.

Egy hónapja tettük fel a kérdést nektek: vajon, tervezitek e valamilyen okosotthon készülék vásárlását a közeljövőben.

A válaszokból kiderült: ugyan nem mindenki fontolgatja új eszközök beszerzését, de aki szeretne ilyesmit a lakásába, az leginkább egy robotporszívóra vágyik.

Mielőtt belevágnánk a vásárlásba, érdemes egy kicsit körülnézni a porszívók piacán, hiszen sokféle típust lehet kapni, a pár tízezrestől a többszázezres változatig, de a használhatóságuk a lakásunk méretén és berendezésén is múlik. Rég elmúltak már azok az idők, mikor a robotporszívó több munkát adott a használójának, mint amennyit megspórolt neki, mikor ki kellett szabadítani a fotel alól, mikor meg kellett keresni, vajon hol álldogál magában szomorúan lemerült akkumulátorral. A mai változatok precízen működő beépített szenzorokkal érzékelik a környezetükben található akadályokat, általában ez infravörös jel kibocsátását jelenti, mely a tárgyakról visszaverődve mutatja a robotnak a szoba méretét. A porszívó a kalkuláció elvégzése után nekiindul a takarító körútjának, közben fal érzékelők, tárgy érzékelők és mélység érzékelők védik tőle, hogy bármibe beleütközzön, vagy lezuhanjon a lépcsőn.

Az útjába kerülő tárgyak azonban visszafordulásra késztetik, így az előzetes elpakolást sajnos nem ússza meg az ember.

A jobb fajta, lidarral vagy ultrahangos szenzorral felszerelt eszközök kevésbé hajlamosak tárgyakat felborítani, a felső érzékelős példányok pedig nem szorítják be magukat a fotel alá. A lemerülni készülő akkumulátor jelzésére a robot magától visszatér a töltőhöz és rácsatlakozik, a töltési idő az akkumulátor típusától függ, 3-5 óra körül szokott lenni. Mindenképpen érdemes az akkumulátor kapacitását (jobb fajtánál akár 5200 mAh lehet) és a szívóerőt (ezt Pa-ban adják meg, minőségibb típusoknál 1800-2000 körüli) megfigyelni és az erősebbet választani, hiszen nem sok értelme van egy olyan porszívónak, ami után ki kell porszívóznunk. Itt találhatunk egy alaposabb porszívóteszt leírást, ha szeretnénk kicsit jobban feltérképezni a piacot.

Az olvasók tizenkét százaléka szeretne okoségőt/lámpát.

Az okosvilágítás egyre nagyobb teret hódít az IoT eszközök piacán, és nem véletlenül. A wifire csatlakoztatható égők nem csak sokkal nagyobb színválasztékot nyújtanak, lehetővé téve, hogy a szobában naplementét vagy napfelkeltét, bármilyen színű hangulatvilágítást hozzunk létre egy pillanat alatt, hanem hasznos funkciókkal is rendelkeznek: automatikusan lekapcsolnak, ha kimegyünk a szobából, ezzel is energiát spórolva, lehet villogást beállítani az ébresztéshez, applikációval akár az otthonunktól távolról is irányíthatjuk a berendezéseket, sőt, az egy rendszerre csatlakoztatott eszközök akár még egymással is képesek kommunikálni. Érdemes felmérni, pontosan milyen elvárásaink vannak a világítással kapcsolatban: elég a fényerő szabályozás, vagy más funkciókat is szeretnénk, mennyire legyen energiatakarékos (az okosizzók kicsivel többet fogyaszthatnak a hagyományos társaiknál a wifi/bluetooth kapcsolat miatt), és figyeljük meg, az irányításhoz szükséges applikáció kompatibilis e a telefonunkkal, bár lényegében az összes app elérhető androidról és iOS-ről is. Áruk az akár hatvanezres szettektől a háromezres égőkig terjedhet.

A válaszadók hét százaléka tervezi valamilyen hangasszisztens illetve okoshangszóró beszerzését.

Hogy mitől is lesz okos egy hangszóró? Attól, hogy a helység méreteit, jellemzőit felmérve képes magát a környezet akusztikai adottságaihoz igazítani, így sokkal jobb hangzás érhető el a segítségével, természetesen telefonos applikációval lehet távolról is irányítani, valamint csatlakoztatható digitális asszisztensekhez és hangparancsra is működik. A hangasszisztensektől bármit lehet kérdezni, mindenre tudják a választ, valamint feladatokat is adhatunk nekik, például jegyezzék meg a tennivalók vagy bevásárolnivalók listáját. Ha nem aggódunk amiatt, hogy Alexa esetleg hallgatózik (bár a mikrofonok kikapcsolhatóak, így ez nem kell, hogy problémát okozzon), akkor ideális választás lehet, hogy egy kicsit felokosítsuk az otthonunkat.

A statisztikák alapján a Google Home tud a legtöbb kérdésre pontos választ adni, 81%-os a helyes válaszok aránya, míg az Amazon Echo esetében 64%.

Azonban a zajszűrésnek köszönhetően az Apple HomePodja hallja a legjobban (99, 4%-os pontossággal) a hozzá intézett kérdéseket.

Az olvasóink tizenöt százaléka valamilyen más okosotthon eszközt szeretne magának, ez takarhat okostévét, okossütőt, okosmérleget, már nagyjából mindenből létezik okos verzió, viszont több, mint felük, 51% nem tervezi IoT berendezés vásárlását. Lehet, hogy azért, mert már minden intelligensen működik a lakásban, vagy mert sokan ragaszkodnak a hagyományos, manuális irányításhoz. A statisztikák azt mutatják, Európa egyébként sem az elsődleges vásárlói réteg az okosotthon készülékek piacán, Amerika és főként Ázsia beelőz minket, de alapvetően nálunk is kezd terjedni az IoT népszerűsége.
A következő kérdésünk pedig a megkerülhetetlen vírushelyzethez kapcsolódik, arra vagyunk kíváncsiak, vajon ki mennyire kényszerült bezárkózni a négy fal közé mostanában.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!

(Fotó: Getty)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.