Rohamosan bővül az időseknek kifejlesztett technikai eszközök piaca

2020 / 10 / 20 / Perei Dóra
Rohamosan bővül az időseknek kifejlesztett technikai eszközök piaca
Alapjáraton megszoktuk, hogy az új technológiák elsősorban a fiatalokat hozzák lázba, az idősek viszont nem igazán tudnak mit kezdeni vele. Ehhez sokáig a gyártók is így viszonyultak, például a dizájnt a lehető legmenőbbre hangolták, és a használat sem volt feltétlenül a legegyszerűbb. Mostanáig.

A fejlett világ társadalmainak elöregedése következtében azonban a helyzet úgy alakult, hogy sokszor az idősebb korosztályoknak nagyobb a vásárlóereje, mint a fiataloknak, ugyanakkor több olyan problémával szembesülnek, amik technológia segítségével kiküszöbölhetők. Ezek után már nem is annyira meglepő, miért fordulnak a gyártók feléjük, és ezáltal az időseknek kifejlesztett technikai eszközök piaca rohamosan bővül. Jól példázza, hogy mennyivel nőtt az érdeklődés a kifejezetten idősek számára kitalált eszközöknek és szolgáltatásoknak a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakvására, a Consumer Electronics Show, vagyis CES: az egészséggel-wellnesszel foglalkozó szekció (ahová a nekik szánt fejlesztések többsége kerül) területét tekintve tizenöt százalékkal, kiállítóinak számában huszonöt százalékkal nőtt 2019-hez képest.

“A technológia főszerepet játszik majd az idősek egészségének monitorozásában és az önkezelés területén is, ahol már most komoly kereslet mutatkozik” – nyilatkozta Tim Bajarin,

a Creative Technológies elemzője a Venture Beat-nek. Hozzátette: ez a terület a következő húsz év egyik legfontosabb feltörekvő piaca lesz. Ez megmutatkozott az idei CES kiállítóinak összetételéből is, hiszen amíg tavaly ez a szekció főként lelkes kezdő startuposokból állt, 2020-ban már olyan világcégek is megjelentek a kiállítók között, mint a Samsung vagy a Procter & Gamble. Egyes cégek könnyen kezelhető mobilokkal rukkolnak elő, ilyen a Jitterbug, ami kifejezetten nagy méretű fizikai gombos, nagyobb karaktereket megjelenítő kijelzős, extra hangos hangszórókkal szerelt telefonokat gyárt. Ez azonban csak a kezdet, a Jitterbug telefonjain ugyanis többek között például nagyító funkció, de egy úgynevezett 5Star “pánikgomb” is helyet kapott, utóbbival egy emberi asszisztenstől lehet azonnali segítséget kérni, aki szükség esetén értesíti a mentőket.

Segítő robotok, okosóra, okoskanál, miegymás

Az idősek ápolását segítő robotok fejlesztése szintén külön terület, bár Steve Koenig, a Consumer Technology Association piackutató cég alelnöke szerint a közösségi, szociális robotokra mostanáig nem volt igazán komoly kereslet. Az egyik vállalati elemzésben úgy fogalmaz, hogy manapság nagy megnyugvást jelenthet azoknak, akiknek idősödő rokonai vannak, ha tudják, hogy a robotok mindig időben szólnak, ha be kell venni a gyógyszereket. Ez különösen fontos az Alzheimer-kórban szenvedőknél.

A sorból az okosórák sem maradhatnak ki, az új megoldások között szerepelnek az olyan egészségügyi problémák észlelését lehetővé tévő fejlesztések, mint a pitvari fibrilláció, amely szívritmuszavar kiemelt okozója. Az új okosórák ugyanis már a felhasználó szívverését is képesek figyelni, innen pedig csak egy lépés, hogy anomália esetén azonnal értesítsék valamelyik családtagot vagy a háziorvost. Nem kifejezetten technológiai fejlesztés, mégis fontos a Gillette Treo nevű borotvája, melynek lényege, hogy a fogantyújában egy tartályban található a borotvahab, így nem kell ezzel külön foglalkozni. A cégnek ez az első olyan terméke, amelyet kifejezetten arra készült, hogy például az ápolók borotválhassák a gondjaikra bízott időseket. De hasonló fejlesztés a pár éve bemutatott

“okoskanál” is, amely mozgásérzékelő szenzorok segítségével képes ellensúlyozni a Parkinson-kórral együtt járó kézremegést, így a beteg önállóan is táplálkozhat az étel szétszóródása nélkül.

Hallókészülékek és sétapálcák

Komoly változásokra számíthatunk a hallókészülékek világában is. Míg egy komolyabb berendezés korábban akár több ezer dollárba is kerülhetett, a technológia fejlődésével olcsóbb és orvosi papírok nélkül is elérhető fejlesztések érkeznek: a Nuheara IQbuds2 Max például első ránézésre vezeték nélküli fülhallgatónak tűnik, valójában azonban egy négyszáz dolláros hallókészülék, ami akár jól halló emberek számára is segítséget nyújthat, például egy zajosabb rendezvényen vagy egy étteremben, ahol nem hallják jól a velünk szemben ülőket, viszont a helyszín miatt nem szerencsés sokkal emeltebb hangon beszélgetni. Lényegében ugyanezt tudja a Zvox VoiceBud nevű hallókészüléke, amihez okostelefonos applikáció is jár, amelyen keresztül saját igénynek megfelelően állítható a hangerő: a bal és a jobb fül külön-külön is támogatható, attól függően, melyikkel hallunk jobban. A hordható (wearable) eszközök terén komoly fejlesztések zajlanak az idősekre való tekintettel. A LiveFreely szintén az idei CES-en mutatta be Buddy nevű szoftver-alapú hordható vészjelzőjét, amely érzékeli, ha a viselője elesik és értesíti a mentőket vagy a családtagokat. Ha már itt tartunk, a bottal járó idős embereknek komoly segítséget jelenthetnek a különféle okosbotok, amelyek például

beépített GPS-csatlakozás segítségével hazanavigálják őket, ha eltévedtek valahol,

de akad olyan fejlesztés is, amely a fitnesszkarkötőkhöz hasonlóan nézi, hogy használója mennyit sétált aznap, hogy gondoskodjon a rendszeres mozgásról. Az pedig már szinte természetes, hogy az okosbotokba épített szenzorok képesek vérnyomást vagy pulzust mérni. Egyértelmű tehát, hogy a teches vállalatok jól teszik, ha nem csupán a tizennyolc-harmincöt éves korosztályra koncentrálnak új termékeik fejlesztésekor, az idősebb korosztályok tagjai ugyanis egyre többen lesznek, ráadásul, ahogy az X-, és az Y- generáció tagjai is öregednek, idővel közöttük is felbukkannak a “senior tech” vásárlói között.

(Fotó: Getty Images Hungary)

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.