Rövidesen a jelenlegi ár töredékéért lehet Xboxunk

2022 / 05 / 09 / Pőcze Balázs
Rövidesen a jelenlegi ár töredékéért lehet Xboxunk
Úgy tűnik, vége a várakozásnak, és a Microsoft szintet lép az Xbox felhőalapú képességeivel: egy éven belül lehet, hogy elég lesz egyetlen apró, valószínűleg olcsó kütyüt bedugnunk a tévénkbe, és indulhat a játék.

Az elmúlt két év nem volt könnyű a konzoltulajdonosoknak: a csiphány miatt sokan csak hetek-hónapok alatt tudtak hozzájutni egy Xboxhoz vagy PlayStationhöz. Ennek ugyan a hírek szerint lassan vége, de lehet, hogy közben sok szempontból feleslegessé válik az a több mint százezer forint, amit egy-egy ilyen gépbe fektetünk. Iparági források szerint ugyanis a Microsoft belátható időn belül piacra dob egy kis kütyüt, amit a tévénkbe dugva szinte ugyanazt az élményt kaphatjuk, mintha lenne egy saját, teljesértékű konzolunk. Sőt, ugyanezt lehet, hogy külön hardver nélkül, okostévé alkalmazásokkal is elérhetjük majd.

Kis képernyő után nagy képernyő

Egy év sem telt el azóta, hogy arról számoltunk be a Rakétán, hogy már minden mobilon játszhatunk a kedvenc Xbox címeinkkel az Xbox Cloud Gaming segítségével. Persze nem ingyen: ehhez havonta több mint négyezer forintot ki kell csengetnünk a Microsoftnak a Game Pass Ultimate előfizetésért. Cserébe nem csak otthon, hanem útközben, neadjisten a munkahelyünkön is játszhatunk több mint száz játékkal, ha kellően gyors az internet, akkor szinte kompromisszummentes minőségben.

A felhő alapú videojátékozásról már többször írtunk, arról is, hogy hogyan működik, illetve arról is, hogy melyek a Magyarországon elérhető ilyen szolgáltatások. Ami mindegyikben közös, hogy a látványos, hatalmas számítási kapacitást megkövetelő játékok nem a nappalinkban ücsörgő, százezres gépen futnak, hanem a szolgáltató szerverein. A nálunk lévő, akár szerényebb képességű hardver így csak azért felel, hogy megjelenítse az onnan érkező képet, és rögzítse, hogy milyen gombokat nyomkodunk.

Ez eddig az Xbox esetében lehetett mobiltelefon és számítógép, de tévé nem. Az említett apró, HDMI-csatlakozós kütyüt, amely képes lesz erre, és az "Xbox mindenhol" program keretében születhet meg, nem most először lengette be a Microsoft. Amint arra a The Verge emlékeztet, már 2016-ban szó volt egy hasonló termékről, illetve az Xbox-ért felelős Phil Spencer közel másfél éve is azt mondta, hogy egy éven belül érkezik az eszköz. Ugyan ez kísértetésien emlékeztet a Blöff című filmben Törökre, aki mindig öt perccel későbbre ígéri a kolbászokat, előbb vagy utóbb valószínűleg tényleg meg fog jelenni egy ilyen kütyü, és ezzel egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy ne egy gépként, hanem egy szolgáltatásként gondoljunk az Xbox-ra.

(Fotó: Unspash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.