Kizárólag hajóval lehet eljutni a világ harmadik legnagyobb fjordjánál épülő kiállítási központba

2022 / 02 / 04 / Bobák Zsófia
Kizárólag hajóval lehet eljutni a világ harmadik legnagyobb fjordjánál épülő kiállítási központba
"Sosem építettünk még olyasmit, ami távolról is hasonlított volna erre" - mondta a Salmon Eye-ról a kivitelező cég vezetőségi tagja. A halszem formájú, acélpikkelyekkel borított lebegő épület a fenntartható halgazdálkodás rejtelmeibe nyújt majd betekintést.

A norvég Fluctus vállalat megbízásából a BLRT Csoport leányvállalata, a Marketex Marine olyan különleges kiállítási központot épít Norvégiában, ami a látogatók számára egyedülálló esztétikai élményt nyújt és egyúttal betekintést enged az országban egyre fontosabbá váló fenntartható halgazdálkodás és általánosságban a tengeri élelmiszerek előállításának működésébe. A Fluctus akvakultúrákhoz fejlesztett felszereléseket és szoftvereket gyárt és értékesít, és már korábban is tett lépéseket a fenntartható haltenyésztés megalapozásának irányába, többek között 2019-ben, három másik ellátó céggel együtt, kialakított egy olyan adatmegosztási rendszert, amellyel a gazdaságok különféle etetési módszereiről való információkat közös adatbázisba gyűjtötték, hogy mindenki hozzáférhessen az adatokhoz és erre alapozva javíthassa a saját etetési metódusának hatékonyságát.

Az épülő Salmon Eye (Lazacszem) központ a látogatókat a jövőbeli gazdálkodási módszerekkel kapcsolatos tudnivalókkal várja, de az igazi különlegességét az elhelyezkedése és a külalakja jelenti, ami egy halszemet formáz és egyúttal a pikkelyek csillogását imitálja. A dán Kvorning Design & Communication által tervezett kiállítási épület a világ harmadik legnagyobb fjordjának, a Hardanger-fjordnak vizében lebeg majd, és egy elliptikus központi egységből, valamint egy körbefutó pontonhídból áll, így a odaérkezők csak hajóval tudják megközelíteni.

Az elkészültekor 26 méter átmérőjű, 15 méter magas struktúra 1000 tonnát nyom majd és egy halszemet formáz, kívülről pedig 9500 darab rozsdamentes acélpikkely borítja, ami a fények visszatükrözése miatt a lazacéhoz hasonló színben tűnik fel a nap bizonyos szakaszaiban.

"Egy ilyen projekt megvalósítása a legmagasabb szintű elköteleződést igényli minden egyes résztvevőtől, tekintve, hogy soha semmit nem építettünk még, ami távolról is hasonlított volna erre."

- mondta Fjodor Kvitš, a Marketex Marine vezetőségi tagja a BLRT Csoport közleménye szerint.

A lehetséges nyitási időpontról még nincsenek információk, de azt már lehet tudni, hogy az építési munkák előkészületei megkezdődtek és az acélpikkelyek festése is zajlik. A vízen magányosan lebegő épület a turisták körében népszerű Hardanger-fjord látogatói számára is újabb vonzerőt jelenthet, akiket a kiállítás a víz alatti élet rejtelmeibe avat be egészen közelről.

(Fotó: Kvorning Design & Communication)

Ultramodern víz alatti múzeum épülhet egy hajóroncs körül A 21. Század múzeumai akár víz alatt is épülhetnek, különösképp, mivel az ilyen látványosságok egyre népszerűbbek. A ZJA építészeti stúdió által tervezett egyedülálló új múzeumi projekt ezt emeli a négyzetre, a 18. században Anglia partjainál elsüllyedt Amszterdam nevű hajó roncsa körül épülő víz alatti múzeum terveivel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.