Az S22-ben reinkarnálódott a Samsung Note szériája

2022 / 02 / 09 / Bobák Áron
Az S22-ben reinkarnálódott a Samsung Note szériája
A Samsung tavaly megszüntette a Note-szériát, idén pedig bemutatott egy új telefont, ami pont úgy néz ki, mint a Note, és még digitális toll is van benne. Csak már S22-nek hívják.

A piacvezető gyártónak nem volt könnyű éve tavaly: miközben a mobilpiac szépen-lassan elkezdett magához térni a koronavírus okozta sokkból, a Samsung a járvány miatt nyáron kénytelen volt hosszabb időre bezárni a vietnami gyárát, ez pedig meg is látszott az éves teljesítményükön. Bár pontos számokat nem közöltek, de az biztosnak tűnik, hogy az S21-széria eladásai jócskán alulmúlták a gyártó várakozásait, éves szinten mindössze 20-25 millió darabot tudtak értékesíteni belőle.

A Counterpoint Research piackutató cég számításai szerint a Samsung összességében 6%-kal tudta növelni az eladásait, amivel ugyan felülmúlták a teljes mobilpiac 4%-os növekedését, ugyanakkor ha ránézünk a statisztikákra, az is látható, hogy az őket üldözők közül ennél mindenki nagyságrendekkel jobb számokat tudott felmutatni. A globális rangsorban második helyen álló Apple például az elmúlt hét év legjobb eredményét produkálva 18%-kal több telefont adott el, mint 2020-ban, az utánuk következő Xiaomi, valamint a BBK Electronics két zászlóshajója, az Oppo és a Vivo pedig 20-30% körüli növekedést könyvelhettek el.

A kiemelkedő számok csak részben magyarázhatók azzal, hogy a Covid-járvány "normalizálódásával" a piac elkezdett magára találni, hiszen a telefonok összeladásai még így sem érték el az elmúlt évek átlagát. Az LG kilépésével és a Huawei gyengülésével ugyanakkor jelentős piaci rés keletkezett, amelyből úgy tűnik, hogy a Samsung tudott a legkevésbé profitálni. A koreai gyártónál ennek ellenére egyelőre így sincs ok kongatni a vészharangot, hiszen az M és A széria erős eladásainak köszönhetően még mindig kényelmes előnnyel rendelkeznek: a Counterpoint Research szerint a tavaly értékesített 1,4 milliárd telefonból 270 milliót, vagyis csaknem minden ötödiket a koreai cég szállította le. Miután a nyáron a Xiaomi ideiglenesen beelőzte őket, a Samsung Európában is magabiztosan szerezte vissza a piacvezető helyét, igaz, a növekedési számaik itt is azt mutatják, hogy csökkent az előnyük a konkurenciával szemben.

Az új Samsung Galaxy okostelefonok újrahasznosított halászhálókból készülnek A cég olyan alapanyagot fejlesztett, aminek szerves részét képezi az óceánokból összegyűjtött újrahasznosított műanyag. Az új célt szolgáló hálók az újonnan megjelenő teljes termékkínálat részét képezik majd.

Az eladott telefonok darabszámai ugyanakkor nem feltétlenül adnak teljes képet a Samsung helyzetéről. A koreai gyártónál 2021 az átmenet éve volt, hiszen nyugdíjba küldték a cég egyik zászlóshajójának számító Note-szériát, ami helyett augusztusban már a hajlítható telefonjaik legújabb generációját, a Z Fold 3-at és a Z Flip 3-at küldték piacra. Ezeknek a készülékeknek az eladásai a hírek szerint eddig egészen jól alakultak a Samsung szempontjából, így elképzelhető, hogy a cég nagyobb mértékben tudta növelni a bevételeit, mint azt a darabszámok alapján sejteni lehetne.

A Note-széria megszüntetése nem volt teljesen váratlan, hiszen amellett, hogy piaci pletykák alapján már régóta sejteni lehetett, hogy mire készül a Samsung, árulkodó jel volt az is, hogy a tavaly januárban bemutatott S21 Ultra megkapta a Note egyik legjellegzetesebb funkcióját, azaz digitális tollal is lehetett használni, emellett az addig szintén csak a Note 20 Ultrában látott Ultra Wideband (UWB) adatátviteli technológia is megjelent a Samsung friss csúcskészülékeiben.

S22 és S22 Plus

Hogy nem a vásárlók általános elégedetlensége állhat az S21 a vártnál gyengébb eredményének a hátterében, azt éppen a szerdán bemutatott S22-széria erősítette meg, ugyanis a Samsung a tavalyi modellhez képest feltűnően visszafogottan nyúlt hozzá a telefonokhoz, ami azt jelzi, hogy szerintük az idei készülék még kisebb változtatásokkal is vonzó lesz a vásárlók szemében. A konzervatív hozzáállás olyannyira jellemző az idei modellekre, hogy az S22 és az S22+ inkább tekinthetők a tavalyi S21 aktualizált változatainak, mint teljesen új modelleknek: a sima S21 egy hajszállal kisebb, 6,1 colos kijelzőt kapott, mint a tavalyi modell, a 2340x1080 pixeles, 120Hz-es képfrissítésű AMOLED kijelző fényereje erősebb (1500 nites), az üvege pedig karc- és törésállóbb lett a legújabb Corning Gorilla Glass Victus+-nak köszönhetően.

Az egyik legnagyobb változás a telefon hátlapi kamerarendszerénél történt, ahol az eddigi 12 megapixeles főkamerát egy 50 megapixelesre cserélték, az S21-ben látott 64 megapixeles telefotólencse felbontása viszont éppen az ellenkező irányba változott, 64 helyett csupán 10 megapixeles lencsét találunk az S22-ben. Ez nem feltétlenül jelent visszalépést, hiszen az új telefon telefotólencséje már 3x-os optikai zoomra képes, valószínűleg emiatt nincs szükség a nagyobb felbontásra. A tripla kamerarendszer harmadik tagja nem változott, a nagy látószögű kamera továbbra is 12 megapixeles.

A másik jelentős változás természetesen a telefon teljesítményét érinti, hiszen az új széria már a legújabb Snapdragon 8 Gen1 valamint a Samsung saját fejlesztésű Exynos 2200 processzorával érkezik. Ahogy megszokhattuk, Európában, így Magyarországon is, a telefon az utóbbi processzorral kerül majd boltokba, aminél a legnagyobb kérdés az lesz, hogy mire képes az AMD által gyártott Xclips 920 grafikus chip a Qualcomm által használt Adreno 730-hoz képest. A Samsung 2019 óta működik együtt a világ egyik legnagyobb GPU-gyártójával, de ez lesz az első telefonjuk, amelyben már az ő grafikus chipjüket használják.

A tavalyi modellhez képest kisebb változás, hogy az S22-ben már a legújabb Bluetooth 5.2 van, az akkumulátora viszont valamivel kisebb lett, 3700 mAh-os. Ami az S22 Plust illeti, ez a készülék nagyobb, 6,6 colos kijelzővel érkezik, aminek a fényereje is nagyobb (1750 nites), emellett van benne UWB adatkapcsolat is, a 4500 milliamperórás akkumulátort pedig itt már 25 helyett 45 wattos teljesítménnyel tölthetjük. A két készülék a fent említetteket leszámítva mindenben megegyezik a tavalyi modellekkel, a jellegzetes dizájntól kezdve a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó és az IP68-as por- és vízvédettségig.

S22 Ultra

Annál nagyobb változásokat láthatunk viszont az S22 Ultránál. Miközben a tavalyi S21 Ultra csak szimplán átvette a Note bizonyos funkcióit, az S22 széria legerősebb tagjáról elmondható, hogy gyakorlatilag teljesen átalakult a Samsung egykori zászlóshajójává, legalábbis ami a megjelenését illeti. Az S22 Ultránál a digitális toll a Note-szériához hasonlóan már becsúsztatható a készülékházba, ennek megfelelően pedig az új telefon a Note-ra jellemző, szögletesebb kialakítást kapott.

Az S22 Ultra egyéb jellemzőiben már kevesebb az eltérés a tavalyi modellhez képest: az AMOLED kijelző maradt 6,8 colos és a felbontása sem változott lényegesen (3088x1440 pixel), emellett továbbra is 120Hz-es képfrissítésre képes és támogatja a HDR10+szabványt. Az egyetlen különbség a nagyobb, 1750 nites fényerő, valamint a Gorilla Glass Victus+ védőüveg megjelenése.

Ennyit sem változott a kamera, ami a specifikációja alapján szinte ugyanaz, mint amit a tavalyi modellnél láthattunk: a hátlapon egy 108 megapixeles főkamerát találunk lézeres autofókusszal és optikai képstabilizátorral, emellett egy 12 megapixeles nagy látószögű lencsét valamint két 10 megapixeles telefotólencsét 10x-es valamint 3x-os optikai zommal. Utóbbiak esetében jelentős változás, hogy a telefon immár képes folyamatosan zoomolni egészen 10x-es nagyításig a hibrid megoldás nélkül is, ami vélhetőleg jelentősen javítja majd a zoomos fotók minőségét.

Természetesen az Ultra is a legújabb Exynos 2200 processzorral érkezik, ugyanakkor meglepő döntés, hogy a tavalyi modellnél kevesebb RAM került bele. A telefon 8 valamint 12 GB RAM-mal lesz kapható, 128, 256 és 512 GB tárhellyel. Ahogy a tavalyi modellben, így az idei modellben is megtaláljuk a legújabb WI-FI 6e-t és UWB adatkapcsolattal is rendelkezik, az S22 Plushoz hasonlóan pedig immár ez a telefon is 45 wattal tölthető vezetékkel. A Samsung egy ideje már nem ad töltőadaptert a telefonjaihoz, így azt az S22 esetében is külön kell majd megvásárolni, ha szükségünk van rá.

Ami az árakat illeti, azok alig emelkedtek tavalyhoz képest: a sima S22 128 GB tárhellyel felszerelt verziója 335, míg a 256 GB tárhellyel ellátott verzió 355 ezer forintba fog kerülni, az S22+ pedig 410 és 430 ezer forintért lesz kapható március 11-től. Az Ultra ezzel szemben már február 25-én megérkezik Magyarországra, ennek az ára memóriától és tárhelytől függően 490 és 570 ezer forint között mozog. A készülékek február 9-től rendelhetők elő, és a Samsung különböző akciókkal is kedveskedik azoknak, akik így tesznek.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A Samsung és a Sony nyitották meg a tévéháború következő frontját Amíg a tavalyi évben viszonylag nehéz volt eldönteni, hogy melyik volt a Consumer Electronics Show legfontosabb bejelentése tévés témakörben, idén meglehetősen egyértelmű a helyzet: a QD-OLED olyan helyzetet teremt, amilyen eddig még nem volt.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.