Letámadja a mobilpiacot 2021-ben a Samsung

2021 / 01 / 14 / Bobák Áron
Letámadja a mobilpiacot 2021-ben a Samsung
A Samsung a szokottnál jó másfél hónappal korábban, január közepén bemutatta az új S-szériás telefonjait, amik a Note halálhíréről szóló pletykákat is megerősíteni látszanak.

“A Samsung januárban fogja bemutatni az S-szériát” - kel szárnyra óramű pontossággal a pletyka szinte minden évben, ami aztán minden alkalommal kacsának bizonyul, így amikor idén először hallottuk meg, hogy az S21-széria a szokottnál korábban érkezhet, nem is igazán foglalkoztunk a dologgal. De korábban érkezett, ez pedig egy másik, elsőre elég vadnak tűnő pletykát is kicsit valószínűbbé tett.

A világ legnagyobb mobilgyártója január 14-én mutatta be az új csúcskategóriás telefonjait, a Galaxy S21-et, S21 Plust és S21 Ultrát, amelyek a nagy forradalom helyett idén csak kisebb ráncfelvarráson estek át a tavalyi generációhoz képest. Bár gyakorlati jelentősége nem igazán van, de azért érdekességként jegyezzük meg, hogy a Samsung teljesen unortodox elnevezési mintát követ, hiszen míg az Apple az iPhone X után egyszerűen folytatta a sort a 11-gyel és 12-vel, a Huawei pedig a P10 elérése után elkezdte tízesével számozni a telefonjait (P20, P30, P40), addig a Samsung a Galaxy S10 után kiadott egy S20-at, most pedig egy S21-et. A sorminta alapján így a jövőre érkező telefonjuk lehetne akár S31 vagy S32 is (valószínűleg S22 lesz), de ezeknek a neveknek érzésünk szerint egyre kevésbé van jelentőségük, és talán praktikusabb lenne, ha az új modelleket egyszerűen az évszámmal jelölnék a gyártók - igaz, a Samsung most tulajdonképpen éppen ezt csinálja, hogy véletlenül vagy szándékosan, azt viszont nem tudjuk.

Hova siet a Samsung?

Az új telefonok korai bemutatása azért is tűnik meglepőnek, mert a Samsung idén, a hagyományokkal szakítva ősszel is bemutatott egy csúcskategóriás telefont, a Galaxy S20 FE-t, aminek az eladásairól egyelőre nem sokat tudunk, de az biztos, hogy a sajtóban rendkívül jó értékeléseket kapott. A Note-oknál és az S20-szériánál olcsóbban árazott telefon a 300 ezer forint alatti csúcskategória egyik legjobbja volt, vagyis a koreai gyártónak látszólag nem igazán volt oka sietni az S21-gyel.

A Samsung még nem jelentette be hivatalosan a januári dátumot, amikor november elején a Reuters több névtelen forrásra hivatkozva megszellőztette, hogy a januárra előrehozott bemutató hátterében az áll, hogy a Samsung így próbál meg előnybe kerülni a Huaweijel szemben, akik az amerikai szankciók és a koronavírus-járvány hatására tavaly nem zártak valami jó évet. Mint arról korábban már többször írtunk, a Trump-kormányzat az elmúlt években több lépcsőben ellehetetlenítette, hogy amerikai valamint amerikai technológiát használó cégek kereskedjenek a kínai gyártóval, aminek így mostanra már a saját tervezésű Kirin-processzoráról is le kellett mondania. A neheze pedig még csak ezután jön a Huawei számára, akik egy szeptemberben kiszivárgott jelentés szerint arra készülnek, hogy a tavaly értékesített nagyjából 190 millió készülékkel szemben idén mindössze 50 millió telefont fognak tudni eladni, amivel kiesnének a legnagyobb mobilgyártók közül. Erre reális esély is mutatkozik, a Reuters például “egy nagy mobilprocesszor-gyártó” alkalmazottjára hivatkozva novemberben arról számolt be, hogy a Huawei már az év elején kifogyhat a telefonjaikhoz szükséges chipekből.

A két gyártó, a Samsung és a Huawei nagyon ellentétes utat jártak be tavaly. A koronavírus-járvány miatt az év első felében a teljes mobilpiac eladásai jelentősen visszaestek, a Samsung például a második negyedévben a Canalys piacelemző adatai szerint 59%-kal kevesebb Galaxy S20 készüléket értékesített az Egyesült Államokban, mint 2019 második negyedévében az S10-ből. Bár a visszaesést a Huawei is megérezte, az eladások csökkenése összességében nekik kedvezett, hiszen a koronavírussal gyorsabban megbirkózó Kínában, ami hagyományosan a legnagyobb piacuk, erősek tudtak maradni. Ennek következtében a Huawei a második negyedévben ideiglenesen a világ legnagyobb mobilgyártójává vált a Samsung előtt, amit a harmadik negyedévben aztán éles fordulat követett.

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.

Az év második felében egyre erősebben éreztették a hatásukat a Huaweijel szembeni szankciók, és míg a Samsung a 2020 harmadik negyedévében eladott több mint nyolcvanmillió telefonnal az elmúlt három év legjobb negyedévét produkálta, a Huawei a második helyét is alig tudta megtartani a folyamatosan erősödő Xiaomival szemben. Azóta persze sok minden történt, novemberben például a Qualcomm engedélyt kapott az amerikai kormánytól, hogy processzorokat szállítsanak a Huaweinek, Joe Biden pedig az elnökválasztáson legyőzte a hivatalban levő Donald Trumpot. Utóbbi fejleményről egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy hoz-e valamilyen fordulatot a Huawei helyzetében, de az biztosnak tűnik, hogy ha igen, akkor sem elég gyorsan ahhoz, hogy a gyártó helyzete már márciusra, a P-sorozat hagyományos bemutatójának idejére stabilizálódjon.

A Galaxy S21-széria

A Samsung tehát helyzeti előnyből kezdheti meg 2021-et, ezt a lendületüket igyekezhetnek most átmenteni az egész évre a Galaxy S21-széria korai bemutatásával, aminek bizonyos elemei azt sejtetik, hogy a Samsung egy nagyobb átalakítást tervez a portfóliójában.

A tavalyi S20-hoz hasonlóan az S21 is három különböző kivitelben kerül majd boltokba, amelyek között megjelenésre kisebb a különbség, mint mondjuk az augusztusban bemutatott Note-széria két modellje között. A kijelző méretét kivéve az egyetlen látványosabb különbség, hogy míg az S21 és S21+ teljesen sík képernyőt kapott, addig az S21 Ultra megtartotta a Samsung által bevezetett, szélein hajlított kijelzőt. Ez a készülék QHD+ felbontású kijelzővel érkezik, és ez lesz az első olyan telefon, ami már nem csak Full HD, de QHD felbontás mellett is támogatja a 120Hz-es képfrissítést. Az S21 Ultra adaptív képfrissítés mellett 10 és 120Hz között tudja automatikusan állítani a kijelző képfrissítését, míg az S21 és S21 Plus képfrissítési rátája 48 és 120Hz között változik. Utóbbi telefonok Full HD+ felbontású kijelzővel érkeznek, ami kvázi visszalépés a tavalyi modellekhez képest, amelyek közül mindegyik 3200x1440 pixeles képátlójú, QHD felbontású AMOLED kijelzőt kapott. A készülékek méretében is van némi különbség, az S21-ben 6,2 colos, az S21 Plusban 6,7, míg az Ultrában 6,8 colos képátlójú kijelzőt találunk. Utóbbi a Samsung állítása szerint az eddigi legmagasabb, 1500 nites fényerővel rendelkezik, a kontrasztaránya pedig 50%-kal jobb az előző generációnál.

Samsung Galaxy Note 20 vs Note 20 Ultra - Melyiket válasszam? A Samsung legújabb csúcstelefonjának legolcsóbb és legdrágább változata között 130 ezer forint a különbség, ezért adja magát a kérdés, hogy megéri-e mélyebben a zsebünkbe nyúlni a vásárláskor. Tételes összehasonlító elemzésünk végén erre a kérdésre is választ adunk.

A készülékek mindegyike Exynos 2100, valamint az USA-ban, Kínában és Koreában Snapdragon 888 processzorral érkezik, amelyek között a kiszivárgott benchmark-tesztek szerint jóval kisebb lesz a különbség, mint tavaly. A teljesítmény és a fogyasztás szempontjából is csupán minimális az eltérés a Qualcomm és a Samsung saját gyártású processzora között, amelyek a legtöbb tekintetben az Apple A14 Bionic chipjével is felveszik a versenyt. Ennek fényében számíthatunk rá, hogy az akár 16 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel ellátott S21 Ultra egy darabig a világ legerősebb androidos telefonja lesz. Érdekes, hogy a kijelzőhöz hasonlóan a Samsung a memória méretéből is visszavett a két olcsóbb S-szériás telefonjánál, hiszen míg a tavalyi készülékekben egységesen 12 GB RAM volt, az idei S21 és S21 Plus csak 8 GB-os kivitelben lesz elérhető.

A kamera tekintetében az S21 és S21 Plus a gyári adatok alapján nem sokat változott a tavalyi modellekhez képest, nagyobb átalakítás a kamerarendszer összetételében csupán az Ultránál figyelhető meg. A 108 megapixeles főkamera maradt, mint ahogy a 12 megapixeles nagylátószögű is, viszont kikerült a készülékből a 48 megapixeles telefotó lencse és a mélységérzékelő szenzor, amit a Samsung két 10 megapixeles telefotó lencsére cserélt. Ezek 3x-os valamint 10x-es optikai zoomra képesek, vagyis várhatóan a korábbinál is jobb minőségben közelíthetünk majd rá a tárgyakra. A készülék maximális zoomja nem változott az S20 Ultrához képest, vagyis továbbra is 100x-os digitális nagyításra képes.

Az Ultra lesz az első olyan Galaxy-telefon, amivel már mindegyik lencsével készíthetünk 4K-s felbontású videót 60 fps sebességgel, de a készülékek emellett is kaptak néhány érdekes videós újítást: a 8K videókivágás használatával állóképeket készíthetünk a 8K-s videóinkból, a szuperstabil funkció már 60 fps sebességgel rögzített videóknál is működik, az új, vezeték nélküli Galaxy Pro Buds fülhallgató pedig hangmikrofonként is használható, és lehetővé teszi a több mikrofonos felvételt is, vagyis egyszerre tudjuk rögzíteni a környezeti zajokat és a saját hangunkat, akár a telefontól távolabb is.

A három készülék 4000, 4800 valamint 5000 milliamperórás akkumulátort kapott, amit a korábbi modellkehez hasonlóan 25 wattos gyorstöltővel valamint vezeték nélküli töltővel is tölthetünk. Komoly változás viszont, hogy az Apple nyomdokain járva az idei készülékekhez már a Samsung sem csomagol sem töltőt, sem pedig fülhallgatót a dobozba. A döntést azzal indokolták, hogy a legtöbb felhasználónak úgyis rendelkezésére állnak ezek az eszközök, a kevesebb töltővel és fülhallgatóval pedig csökkentik a műanyag szemét mennyiségét, ami hozzájárul a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak eléréséhez. A Samsungnak abból a szempontból biztosan igaza van, hogy más gyártókkal ellentétben a telefonjaik töltési kapacitása nem változott az elmúlt évben, vagyis aki tavaly vásárolt csúcskategóriás Samsung-telefont, az a korábbi töltőjével is a maximális kapacitáson fogja tudni tölteni az idei telefonokat is.

Az új modelleknél emellett is találhatunk néhány kisebb újítást, ilyen például, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó-szenzor nagyobb lett, vagy az S21 Plusnál és S21 ultránál elérhető UWB (ultra wideband) adatátvitel. Utóbbi készülék emellett a legújabb, Wifi 6E szabványt is támogatja, valamint az eddig kizárólag a Galaxy Note-oknál elérhető S-Pennel is használható lesz.

Viszlát Note?

A digitális toll megjelenése a Note-szérián kívül kétségkívül meglepő lépés a Samsungtól, hiszen az elmúlt években egyre inkább ez volt az a funkció, ami a Samsung “üzleti” telefonját megkülönböztette az S-szériától. TM Roh, a vállalat mobil kommunikációs üzletágának vezetője azt is elárulta, hogy az “S-Pen élményt” a későbbiekben más készülékkategóriákra is kiterjesztik, ami megerősíteni látszik azt a novemberben felmerült pletykát, hogy a Samsung megszüntetheti a Note-szériát. Ennek van is némi realitása, hiszen a Samsung a Note-ot éveken keresztül egyfajta üzleti telefonként igyekezett brandelni, tavaly viszont a hajlítható Fold valamint Z Fold 2 képében érkezett egy új modelljük, amivel szintén elsősorban azokat célozták meg, akik sokat dolgoznak a telefonjukon, így pedig a Note létszámfelettivé válhat.

A Cnetnek nyilatkozó elemző, Ken Hyers ezt egy nagyon is lehetséges alternatívának látja, szerinte a hajlítható telefonok érkezésével a Samsungnak egyszerűen túl sok prémium telefonja lett, így kénytelenek lesznek karcsúsítani a kínálatukat. Bár hogy valóban így lesz-e, az csak nyáron derül ki biztosan, mindenesetre érdekes kérdéseket vet fel, hogy mi lesz, ha megszűnik a Note. Roh már utalt rá, hogy az eddiginél több és megfizethetőbb hajlítható kijelzős telefont terveznek, vagyis talán van esély rá, hogy hamarosan láthatunk egy olyan hajlítható telefont, aminek az ára a hagyományos okostelefonokéval vetekszik.

Hogy mennyi egy hagyományos okostelefon ára, az viszont a Galaxy S21-széria árszabását elnézve már közel sem egyértelmű, hiszen a készülékek ára között minden eddiginél nagyobb szakadék tátong. Míg a legolcsóbb, 8 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel érkező S21-hez 330 ezer forintért juthatunk hozzá, addig a 16 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel érkező S21 Ultra 550 ezer forintba fog kerülni. A telefonok január 14-én, délután 4 órától rendelhetők elő, és egységesen január 29-én fognak boltokba kerülni.

(Fotó: Samsung)

További cikkek a témában:

Üres piacra érkezik a Xiaomi legolcsóbb 5G-s telefonja Magyarország egyelőre nem dúskál az elérhető árú 5G-s telefonokban, pedig ma már sokkal inkább megéri az újfajta adatátviteli szabvánnyal ellátott telefont választani, mint akár egy évvel ezelőtt.

Csúcskategóriás telefonok 250 ezer alatt - melyik mit tud? Összehasonlítottuk a Xiaomi és a OnePlus legújabb csúcsmodelljét, amelyeknek idén váratlanul erős mezőnyben kell helytállniuk. Vajon mire megy a Xiaomi Mi 10T Pro és a OnePlus 8T a Samsung, a Huawei és az Apple ellen?

Az ősz mobilos trendje: a megfizethető csúcskategóriás telefonok Idén ősszel a Samsung, az Apple és a Huawei is bemutatott olyan csúcskategóriás telefont, ami a megszokottnál kevésbé fogja megterhelni a pénztárcánkat. A három gyártó három teljesen különböző megközelítéssel futott neki a feladatnak, így érdemesnek láttuk végigvenni, hogy kitől mit kapunk a pénzünkért.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.