Letámadja a mobilpiacot 2021-ben a Samsung

2021 / 01 / 14 / Bobák Áron
Letámadja a mobilpiacot 2021-ben a Samsung
A Samsung a szokottnál jó másfél hónappal korábban, január közepén bemutatta az új S-szériás telefonjait, amik a Note halálhíréről szóló pletykákat is megerősíteni látszanak.

“A Samsung januárban fogja bemutatni az S-szériát” - kel szárnyra óramű pontossággal a pletyka szinte minden évben, ami aztán minden alkalommal kacsának bizonyul, így amikor idén először hallottuk meg, hogy az S21-széria a szokottnál korábban érkezhet, nem is igazán foglalkoztunk a dologgal. De korábban érkezett, ez pedig egy másik, elsőre elég vadnak tűnő pletykát is kicsit valószínűbbé tett.

A világ legnagyobb mobilgyártója január 14-én mutatta be az új csúcskategóriás telefonjait, a Galaxy S21-et, S21 Plust és S21 Ultrát, amelyek a nagy forradalom helyett idén csak kisebb ráncfelvarráson estek át a tavalyi generációhoz képest. Bár gyakorlati jelentősége nem igazán van, de azért érdekességként jegyezzük meg, hogy a Samsung teljesen unortodox elnevezési mintát követ, hiszen míg az Apple az iPhone X után egyszerűen folytatta a sort a 11-gyel és 12-vel, a Huawei pedig a P10 elérése után elkezdte tízesével számozni a telefonjait (P20, P30, P40), addig a Samsung a Galaxy S10 után kiadott egy S20-at, most pedig egy S21-et. A sorminta alapján így a jövőre érkező telefonjuk lehetne akár S31 vagy S32 is (valószínűleg S22 lesz), de ezeknek a neveknek érzésünk szerint egyre kevésbé van jelentőségük, és talán praktikusabb lenne, ha az új modelleket egyszerűen az évszámmal jelölnék a gyártók - igaz, a Samsung most tulajdonképpen éppen ezt csinálja, hogy véletlenül vagy szándékosan, azt viszont nem tudjuk.

Hova siet a Samsung?

Az új telefonok korai bemutatása azért is tűnik meglepőnek, mert a Samsung idén, a hagyományokkal szakítva ősszel is bemutatott egy csúcskategóriás telefont, a Galaxy S20 FE-t, aminek az eladásairól egyelőre nem sokat tudunk, de az biztos, hogy a sajtóban rendkívül jó értékeléseket kapott. A Note-oknál és az S20-szériánál olcsóbban árazott telefon a 300 ezer forint alatti csúcskategória egyik legjobbja volt, vagyis a koreai gyártónak látszólag nem igazán volt oka sietni az S21-gyel.

A Samsung még nem jelentette be hivatalosan a januári dátumot, amikor november elején a Reuters több névtelen forrásra hivatkozva megszellőztette, hogy a januárra előrehozott bemutató hátterében az áll, hogy a Samsung így próbál meg előnybe kerülni a Huaweijel szemben, akik az amerikai szankciók és a koronavírus-járvány hatására tavaly nem zártak valami jó évet. Mint arról korábban már többször írtunk, a Trump-kormányzat az elmúlt években több lépcsőben ellehetetlenítette, hogy amerikai valamint amerikai technológiát használó cégek kereskedjenek a kínai gyártóval, aminek így mostanra már a saját tervezésű Kirin-processzoráról is le kellett mondania. A neheze pedig még csak ezután jön a Huawei számára, akik egy szeptemberben kiszivárgott jelentés szerint arra készülnek, hogy a tavaly értékesített nagyjából 190 millió készülékkel szemben idén mindössze 50 millió telefont fognak tudni eladni, amivel kiesnének a legnagyobb mobilgyártók közül. Erre reális esély is mutatkozik, a Reuters például “egy nagy mobilprocesszor-gyártó” alkalmazottjára hivatkozva novemberben arról számolt be, hogy a Huawei már az év elején kifogyhat a telefonjaikhoz szükséges chipekből.

A két gyártó, a Samsung és a Huawei nagyon ellentétes utat jártak be tavaly. A koronavírus-járvány miatt az év első felében a teljes mobilpiac eladásai jelentősen visszaestek, a Samsung például a második negyedévben a Canalys piacelemző adatai szerint 59%-kal kevesebb Galaxy S20 készüléket értékesített az Egyesült Államokban, mint 2019 második negyedévében az S10-ből. Bár a visszaesést a Huawei is megérezte, az eladások csökkenése összességében nekik kedvezett, hiszen a koronavírussal gyorsabban megbirkózó Kínában, ami hagyományosan a legnagyobb piacuk, erősek tudtak maradni. Ennek következtében a Huawei a második negyedévben ideiglenesen a világ legnagyobb mobilgyártójává vált a Samsung előtt, amit a harmadik negyedévben aztán éles fordulat követett.

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.

Az év második felében egyre erősebben éreztették a hatásukat a Huaweijel szembeni szankciók, és míg a Samsung a 2020 harmadik negyedévében eladott több mint nyolcvanmillió telefonnal az elmúlt három év legjobb negyedévét produkálta, a Huawei a második helyét is alig tudta megtartani a folyamatosan erősödő Xiaomival szemben. Azóta persze sok minden történt, novemberben például a Qualcomm engedélyt kapott az amerikai kormánytól, hogy processzorokat szállítsanak a Huaweinek, Joe Biden pedig az elnökválasztáson legyőzte a hivatalban levő Donald Trumpot. Utóbbi fejleményről egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy hoz-e valamilyen fordulatot a Huawei helyzetében, de az biztosnak tűnik, hogy ha igen, akkor sem elég gyorsan ahhoz, hogy a gyártó helyzete már márciusra, a P-sorozat hagyományos bemutatójának idejére stabilizálódjon.

A Galaxy S21-széria

A Samsung tehát helyzeti előnyből kezdheti meg 2021-et, ezt a lendületüket igyekezhetnek most átmenteni az egész évre a Galaxy S21-széria korai bemutatásával, aminek bizonyos elemei azt sejtetik, hogy a Samsung egy nagyobb átalakítást tervez a portfóliójában.

A tavalyi S20-hoz hasonlóan az S21 is három különböző kivitelben kerül majd boltokba, amelyek között megjelenésre kisebb a különbség, mint mondjuk az augusztusban bemutatott Note-széria két modellje között. A kijelző méretét kivéve az egyetlen látványosabb különbség, hogy míg az S21 és S21+ teljesen sík képernyőt kapott, addig az S21 Ultra megtartotta a Samsung által bevezetett, szélein hajlított kijelzőt. Ez a készülék QHD+ felbontású kijelzővel érkezik, és ez lesz az első olyan telefon, ami már nem csak Full HD, de QHD felbontás mellett is támogatja a 120Hz-es képfrissítést. Az S21 Ultra adaptív képfrissítés mellett 10 és 120Hz között tudja automatikusan állítani a kijelző képfrissítését, míg az S21 és S21 Plus képfrissítési rátája 48 és 120Hz között változik. Utóbbi telefonok Full HD+ felbontású kijelzővel érkeznek, ami kvázi visszalépés a tavalyi modellekhez képest, amelyek közül mindegyik 3200x1440 pixeles képátlójú, QHD felbontású AMOLED kijelzőt kapott. A készülékek méretében is van némi különbség, az S21-ben 6,2 colos, az S21 Plusban 6,7, míg az Ultrában 6,8 colos képátlójú kijelzőt találunk. Utóbbi a Samsung állítása szerint az eddigi legmagasabb, 1500 nites fényerővel rendelkezik, a kontrasztaránya pedig 50%-kal jobb az előző generációnál.

Samsung Galaxy Note 20 vs Note 20 Ultra - Melyiket válasszam? A Samsung legújabb csúcstelefonjának legolcsóbb és legdrágább változata között 130 ezer forint a különbség, ezért adja magát a kérdés, hogy megéri-e mélyebben a zsebünkbe nyúlni a vásárláskor. Tételes összehasonlító elemzésünk végén erre a kérdésre is választ adunk.

A készülékek mindegyike Exynos 2100, valamint az USA-ban, Kínában és Koreában Snapdragon 888 processzorral érkezik, amelyek között a kiszivárgott benchmark-tesztek szerint jóval kisebb lesz a különbség, mint tavaly. A teljesítmény és a fogyasztás szempontjából is csupán minimális az eltérés a Qualcomm és a Samsung saját gyártású processzora között, amelyek a legtöbb tekintetben az Apple A14 Bionic chipjével is felveszik a versenyt. Ennek fényében számíthatunk rá, hogy az akár 16 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel ellátott S21 Ultra egy darabig a világ legerősebb androidos telefonja lesz. Érdekes, hogy a kijelzőhöz hasonlóan a Samsung a memória méretéből is visszavett a két olcsóbb S-szériás telefonjánál, hiszen míg a tavalyi készülékekben egységesen 12 GB RAM volt, az idei S21 és S21 Plus csak 8 GB-os kivitelben lesz elérhető.

A kamera tekintetében az S21 és S21 Plus a gyári adatok alapján nem sokat változott a tavalyi modellekhez képest, nagyobb átalakítás a kamerarendszer összetételében csupán az Ultránál figyelhető meg. A 108 megapixeles főkamera maradt, mint ahogy a 12 megapixeles nagylátószögű is, viszont kikerült a készülékből a 48 megapixeles telefotó lencse és a mélységérzékelő szenzor, amit a Samsung két 10 megapixeles telefotó lencsére cserélt. Ezek 3x-os valamint 10x-es optikai zoomra képesek, vagyis várhatóan a korábbinál is jobb minőségben közelíthetünk majd rá a tárgyakra. A készülék maximális zoomja nem változott az S20 Ultrához képest, vagyis továbbra is 100x-os digitális nagyításra képes.

Az Ultra lesz az első olyan Galaxy-telefon, amivel már mindegyik lencsével készíthetünk 4K-s felbontású videót 60 fps sebességgel, de a készülékek emellett is kaptak néhány érdekes videós újítást: a 8K videókivágás használatával állóképeket készíthetünk a 8K-s videóinkból, a szuperstabil funkció már 60 fps sebességgel rögzített videóknál is működik, az új, vezeték nélküli Galaxy Pro Buds fülhallgató pedig hangmikrofonként is használható, és lehetővé teszi a több mikrofonos felvételt is, vagyis egyszerre tudjuk rögzíteni a környezeti zajokat és a saját hangunkat, akár a telefontól távolabb is.

A három készülék 4000, 4800 valamint 5000 milliamperórás akkumulátort kapott, amit a korábbi modellkehez hasonlóan 25 wattos gyorstöltővel valamint vezeték nélküli töltővel is tölthetünk. Komoly változás viszont, hogy az Apple nyomdokain járva az idei készülékekhez már a Samsung sem csomagol sem töltőt, sem pedig fülhallgatót a dobozba. A döntést azzal indokolták, hogy a legtöbb felhasználónak úgyis rendelkezésére állnak ezek az eszközök, a kevesebb töltővel és fülhallgatóval pedig csökkentik a műanyag szemét mennyiségét, ami hozzájárul a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak eléréséhez. A Samsungnak abból a szempontból biztosan igaza van, hogy más gyártókkal ellentétben a telefonjaik töltési kapacitása nem változott az elmúlt évben, vagyis aki tavaly vásárolt csúcskategóriás Samsung-telefont, az a korábbi töltőjével is a maximális kapacitáson fogja tudni tölteni az idei telefonokat is.

Az új modelleknél emellett is találhatunk néhány kisebb újítást, ilyen például, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó-szenzor nagyobb lett, vagy az S21 Plusnál és S21 ultránál elérhető UWB (ultra wideband) adatátvitel. Utóbbi készülék emellett a legújabb, Wifi 6E szabványt is támogatja, valamint az eddig kizárólag a Galaxy Note-oknál elérhető S-Pennel is használható lesz.

Viszlát Note?

A digitális toll megjelenése a Note-szérián kívül kétségkívül meglepő lépés a Samsungtól, hiszen az elmúlt években egyre inkább ez volt az a funkció, ami a Samsung “üzleti” telefonját megkülönböztette az S-szériától. TM Roh, a vállalat mobil kommunikációs üzletágának vezetője azt is elárulta, hogy az “S-Pen élményt” a későbbiekben más készülékkategóriákra is kiterjesztik, ami megerősíteni látszik azt a novemberben felmerült pletykát, hogy a Samsung megszüntetheti a Note-szériát. Ennek van is némi realitása, hiszen a Samsung a Note-ot éveken keresztül egyfajta üzleti telefonként igyekezett brandelni, tavaly viszont a hajlítható Fold valamint Z Fold 2 képében érkezett egy új modelljük, amivel szintén elsősorban azokat célozták meg, akik sokat dolgoznak a telefonjukon, így pedig a Note létszámfelettivé válhat.

A Cnetnek nyilatkozó elemző, Ken Hyers ezt egy nagyon is lehetséges alternatívának látja, szerinte a hajlítható telefonok érkezésével a Samsungnak egyszerűen túl sok prémium telefonja lett, így kénytelenek lesznek karcsúsítani a kínálatukat. Bár hogy valóban így lesz-e, az csak nyáron derül ki biztosan, mindenesetre érdekes kérdéseket vet fel, hogy mi lesz, ha megszűnik a Note. Roh már utalt rá, hogy az eddiginél több és megfizethetőbb hajlítható kijelzős telefont terveznek, vagyis talán van esély rá, hogy hamarosan láthatunk egy olyan hajlítható telefont, aminek az ára a hagyományos okostelefonokéval vetekszik.

Hogy mennyi egy hagyományos okostelefon ára, az viszont a Galaxy S21-széria árszabását elnézve már közel sem egyértelmű, hiszen a készülékek ára között minden eddiginél nagyobb szakadék tátong. Míg a legolcsóbb, 8 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel érkező S21-hez 330 ezer forintért juthatunk hozzá, addig a 16 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel érkező S21 Ultra 550 ezer forintba fog kerülni. A telefonok január 14-én, délután 4 órától rendelhetők elő, és egységesen január 29-én fognak boltokba kerülni.

(Fotó: Samsung)

További cikkek a témában:

Üres piacra érkezik a Xiaomi legolcsóbb 5G-s telefonja Magyarország egyelőre nem dúskál az elérhető árú 5G-s telefonokban, pedig ma már sokkal inkább megéri az újfajta adatátviteli szabvánnyal ellátott telefont választani, mint akár egy évvel ezelőtt.

Csúcskategóriás telefonok 250 ezer alatt - melyik mit tud? Összehasonlítottuk a Xiaomi és a OnePlus legújabb csúcsmodelljét, amelyeknek idén váratlanul erős mezőnyben kell helytállniuk. Vajon mire megy a Xiaomi Mi 10T Pro és a OnePlus 8T a Samsung, a Huawei és az Apple ellen?

Az ősz mobilos trendje: a megfizethető csúcskategóriás telefonok Idén ősszel a Samsung, az Apple és a Huawei is bemutatott olyan csúcskategóriás telefont, ami a megszokottnál kevésbé fogja megterhelni a pénztárcánkat. A három gyártó három teljesen különböző megközelítéssel futott neki a feladatnak, így érdemesnek láttuk végigvenni, hogy kitől mit kapunk a pénzünkért.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.