Rá sem lehet ismerni a Samsung hajlítható telefonjára

2024 / 07 / 10 / Bobák Áron
Rá sem lehet ismerni a Samsung hajlítható telefonjára
A szerdán bemutatott Z Fold 6 a széria történetének eddigi legnagyobb dizájnváltását hozta magával, aminek köszönhetően a táblagéppé szétnyitható készülék összecsukva sokkal inkább emlékeztet egy hagyományos okostelefonra, mint az elődei. Eközben a Z Flip 6 hardveres újításokkal igyekszik magához csalogatni a felhasználókat.

Bár ha a tavalyi évet vesszük alapul, a Samsung a hajlítható kijelzős készülékek szegmensében továbbra is toronymagasan piacvezetőnek számít a maga 66%-os részesedésével, az kétségtelen, hogy a koreai gyártó felett az elmúlt években elkezdtek gyülekezni a felhők. A hajlíthatók legnagyobb piacának számító Kínában mostanra már a Huawei, az Oppo és a Honor is beelőzte a Samsungot, amelynek az IDC adatai szerint mindössze 11%-os részesedés jut, de talán ennél is aggasztóbb jel lehet, hogy a Counterpoint Research piackutató statisztikái alapján 2024 első három hónapjában a Samsung globálisan is a második helyre szorult a Huawei mögött, miközben a nyugat-európai piacon a Fold-széria közvetlen konkurenciájának számító Honor Magic V2 lett a legnépszerűbb hajlítható kijelzős telefon.

Ennek a trendnek az egyik oka igencsak kézenfekvő, hiszen a Samsung az elsők között lépett be a hajlíthatók piacára, így a konkurencia megjelenésével természetszerűen csökken a részesedésük. Ahogy ugyanakkor azt a Honor telefonjának népszerűsége is jelzi, a Samsung visszaesésében az is szerepet játszhatott, hogy a koreai gyártó az elmúlt években nem nagyon igyekezett innoválni: a Fold 2-nél bevezetett dizájnt (ami egy normál okostelefonnál jóval vastagabb volt, azonban kisebb és hosszúkásabb fedlapi kijelzővel rendelkezett) kisebb változtatásokkal a széria következő három generációjánál is megőrizték, miközben a konkurencia szépen lassan elkezdett olyan telefonokkal előállni, amelyek méretükben már a hagyományos okostelefonokhoz közelítenek. Bár ahogy más gyártók, úgy a Samsung sem közöl eladási adatokat a telefonjairól, azonban kiszivárgott információk szerint ez a helyzet mostanra az eladott telefonok darabszámán is erősen meglátszott: miközben a hajlíthatók piaca összességében növekedett, az Android Authority októberi cikke szerint a tavalyi Z-széria semmivel sem szerepelt jobban a boltokban, mint az előző generáció, sőt, a Z Fold 5-ből az első hónapokban kevesebb fogyott, mint a Z Fold 4-ből.

Galaxy Z Fold 6

Hogy ezt a problémát a Samsungnál is érzik, arra a szerdán bemutatott Galaxy Z Fold 6-nál nem is kéne jobb bizonyíték, hiszen a koreai gyártó legújabb táblagéppé szétnyitható telefonja a széria történetének legnagyobb dizájnváltásával igyekszik lendületet adni a Z Fold-sorozatnak.

Az újragondolt formaterv leglátványosabb eredménye, hogy a telefon fedlapi kijelzőjének képaránya sokkal közelebb áll egy normál okostelefonéhoz, az eddigi, 23.1:9-es képarány 22.1:9-re csökkent. A kijelző mérete egyébként érdemben nem változott, a Z Fold 6 előlapján egy 6,3 colos, 2376x968 pixeles felbontású AMOLED 2X kijelzőt találunk, ami természetesen 120Hz-es képfrissítéssel rendelkezik, és ahogy a tavalyi modellt, ezt is egy Gorilla Glass Victus 2 védőüveg védi a karcolásoktól és az esetleges leejtéstől.

A telefont szétnyitva jóval kevesebb változást találunk, hiszen a belső kijelző szinte maradt ugyanolyan, mint a korábbi modellben: a 7,6 colos, 120Hz-es képfrissítésű AMOLED 2X kijelző 2160x1856 pixeles felbontással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egy hajszálnyival szélesebb lett, mint az előző modellben, de ezt a különbséget tényleg csak nagyítóval lehetne kiszúrni. Ami egyértelmű különbséget jelent, az a kijelző maximális fényereje, hiszen a gyári adatok szerint ez mindkét kijelző esetében 1750-ről 2600 nitre nőtt, ami megegyezik a januárban bemutatott S24 Ultra fényerejével.

A Z Fold 6 használata nem csak az előlapi kijelző miatt lesz kényelmesebb, mint a korábbi modelleké, ugyanis a telefon elég sokat fogyott is: a készülék vastagsága összecsukott állapotban 13,4-ről 12,1 milliméterre, a tömege pedig 239 grammra csökkent, vagyis az új modell már semmivel sem nehezebb, mint mondjuk egy S24 Ultra. Bár a telefont csak néhány perc erejéig próbáltuk ki, de az első benyomásaink szerint a hagyományos telefonokhoz jóval közelebb álló kijelző és a vékonyabb készülékház miatt a telefon használhatósága valóban előnyére változott, ám hogy hétköznapi használat során ez mire lehet elég, azt majd csak egy hosszabb teszt után tudjuk megmondani.

Ami a telefon dizájnját illeti, a fentiek mellett még egy fontos változást érdemes megemlíteni, ugyanis ahogy a képeken is látható, a Z Fold 6 sokkal szögletesebb lett az elődjeinél. Erre valószínűleg nem a használhatóság javítása miatt volt szükség, hanem inkább azért, hogy a Samsung készülékei egységes formanyelvet kapjanak; erre utal az is, hogy a Fold és a Flip telefonok mellett a szintén frissen bemutatott Galaxy Buds 3 Pro fülhallgatónál és a Galaxy Watch 7 Ultra okosóránál is tetten érhető ugyanez a szögletesebb irányvonal - igaz, a sima Watch 7-nél megtartották az eddigi, kerek kialakítást.

A telefon kialakításával kapcsolatban mindenképp érdemes még kiemelni, hogy a Z-széria történetében először a készülékek immár nem csak vízállóak, de az 1 milliméternél nagyobb szilárd tárgyak behatolásától is védve vannak: amíg a tavalyi modellekben még csak IPX8 védelmet találtunk, addig az idei készülékek közül már a Z Fold 6 és a Z Flip 6 is IP48 minősítéssel rendelkezik.

A Z Fold 6 természetesen megkapta a Qualcomm legújabb processzorát, így az idei csúcstelefonok többségéhez hasonlóan ez is Snapdragon 8 Gen 3 processzorral érkezik, ami mellett 12 GB RAM-ot és 256, 512 GB vagy 1 TB tárhelyet találunk. Egyáltalán nem változott viszont az akkumulátor mérete, ami továbbra is 4400 milliamperórás és vezetékkel 25, vezeték nélkül pedig 15 wattos teljesítménnyel tölthető, mint ahogy a kamerarendszer is maradt ugyanaz: a telefon hátlapján egy 50 megapixeles főkamerát és egy 10 megapixeles, 3x-os optikai zoomra képes telefotó kamerát találunk, amelyeket optikai képstabilizátorral is elláttak. Az egyetlen kisebb változást a 12 megapixeles nagy látószögű kameránál találjuk, ez ugyanis új szenort kapott.

Galaxy Z Flip 6

Amíg a Z Fold esetében idén főként a dizájnbeli változásokon volt a hangsúly, a Flip inkább hardveresen fejlődött sokat az elődjéhez képest. A telefon a már említett szögletesebb kialakítást leszámítva gyakorlatilag ugyanolyan, mint a tavalyi modell: a fedlapon továbbra is egy 3,4 colos, 748x720 pixeles felbontású, 60Hz-es AMOLED kijelzőt találunk, a belső kijelző pedig maradt 6,7 colos, 2640x1080 pixeles, 120Hz-es AMOLED. Természetesen ez a készülék is megkapta a legújabb Snapdragon processzort, emellett az eddig 8 GB-os memóriakapacitás az új modellnél tárhelytől függetlenül 12 GB-ra nőtt. Gyarapodott az akkumulátor kapacitása is, 3700-ról 4000 milliamperórára, és komoly változást jegyezhetünk fel a hátlapi kamerarendszernél is, ahol a 12 megapixeles főkamera helyett az idei modellben már egy 50 megapixeles kamerát találunk.

AI-funkciók

Az új Z-szériánál természetesen elérhető lesz az összes olyan AI-funkció, amit a januárban bemutatott S24-sorozatnál már láthattunk, a telefonokkal egyszerre debütáló OneUI 6.1.1 rendszer viszont tovább is bővíti a mesterséges intelligencia nyújtotta szolgáltatások számát, amelyek közül néhány egészen kreatívan használja ki a hajlítható kijelző előnyeit.

 • Fordítás: Az értesítési sávból elérhető valós idejű fordítás lehetősége nem újdonság a Samsung-telefonoknál, hiszen ez a funkció már a januárban bemutatott S24-szériánál is elérhető volt, ugyanakkor a gyártó az új készülékeknél igyekezett jobban kiaknázni azok adottságait. Ez abban nyilvánul meg, hogy ha a Földön vagy a Flipet a kijelzőt 90 fokban behajlítva rakjuk le az asztalra, akkor a fordítás közben mindkét kijelző aktív, így az egymással szemben ülők sokkal kényelmesebben láthatják, hogy mit mondott a másik.
 • AI rajzolás: Az egyik legizgalmasabb új funkció a mesterséges intelligenciával megtámogatott rajzolás lehetősége, ami nem csak arra képes, hogy feljavítsa és kiszínezze a rajzainkat, de képes szöveges utasítások alapján is megalkotni a rajzokat, emellett arra is lehetőséget ad, hogy ha egy fotóra rajzolunk valamit, akkor az adott tárgyat (példaul egy kalapot) belekomponálja a képbe.
 • Létrehozó (composer): Az új Z-szériában mutatkozik be először a Létrehozó funkció is, amellyel a generatív mesterséges intelligencia egyszerű szöveges utasítások alapján képes létrehozni különböző típusú szövegeket, legyen az akár vízumkérelem, akár születésnapi meghívó, akár egy Instagram-poszt.
 • Fejlődött a korábbi készülékeknél már látott gyors válaszok funkció is, ami elsősorban a Flipnél és a Samsung új, Galaxy Watch 7 okosóráinál lesz hasznos.
 • Szintén kifejezetten a Flipre optimalizált funkció az időjárás háttérkép, amely a fedlapon megjelenő háttérképek a tartózkodási helyünk aktuális időjárási viszonyainak megfelelő animációval látja el (pl. hóesés, eső stb.)
 • A Flippel kapcsolatos további újdonság, hogy a kamera 3x-os zoomig képes automatikusan követni az alanyt, így a telefont letéve saját magunkról is könnyebben tudunk éles videókat készíteni.
 • A kamerafunkciók tekintetében sokat fejlődött az S24-szériánál megismert AI lassítás funkció is, ami a videókba mesterséges képkockákat beillesztve hozza létre a szuperlassítást.
 • További újdonságként megemlíthetjük még a generatív portrét, ami a portréfotóinkból hoz létre különböző stílusú rajzfilmes karaktereket, valamint hogy a Jegyzetsegéd a Foldnál osztott képernyős módban is elérhető lesz.

Ár és elérhetőség

A Z Fold 6 és Z Flip 6 a július 10-én kezdődő előrendelési időszak után július 24-én fognak boltokba kerülni, a tavalyinál némileg magasabb áron. Ez a Flip esetében azt jelenti, hogy mindkét modellért tízezer forinttal kell majd többet fizetni, mint tavaly, a Foldnak viszont a legolcsóbb, 256 GB-os tárhellyel ellátott változata is 60 ezer forinttal kerül majd többe, mint a tavalyi legolcsóbb modell.

Z Fold 6:

 • 12 GB/256 GB: 829 990 Ft
 • 12 GB/512 GB: 879 990 Ft
 • 12 GB/1 TB: 979 990 Ft

Z Flip 6:

 • 12 GB/256 GB: 499 990 Ft
 • 12 GB/512 GB: 549 990 Ft

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.