Sanghaj lett az év okosvárosa a Smart City Live 2020 rendezvényen

2020 / 12 / 01 / Justin Viktor
Sanghaj lett az év okosvárosa a Smart City Live 2020 rendezvényen
Kína komoly tapasztalattal rendelkezik a technológiai innováció élmezőnyében, és úgy tűnik, hogy az eddigi trend továbbra is folytatódik az IoT által támogatott intelligens városok diadalmenetével. Most éppen Sanghaj tört az élre.

Középpontban a lakosság igényei

Az elbírálás során kiemelték a digitális infrastruktúrát, az e-kormányzati szolgáltatásokat, a City Brain-t, az informatika és az ipar integrációját és ezek stratégiai céljait. Sanghaj, már 2016-ban bevezette négyéves intelligens-város programját, és a dolog be is ért az idei Smart City Live Summit konferenciára, amit a Smart City Expo World Congress szervezett.

Az online esemény további nyertesei között szerepelt egy új kategória, a “Covid-19 innováció” legjobbja, egy Zambiának szánt, a jövőbeni munkához jutást segítő szoftver, amit az amerikai Werkit vállalat szállított a Global Digital Marketplace projekt részeként.

Sanghaj 2016–2020 között megvalósított intelligens városterve, az „intenzív” digitális infrastruktúra, az e-kormányzati szolgáltatások, a City Brain, valamint az ipar és az informatika integrációjára, fejlesztésére összpontosított.

Smart Sanghaj

A tervet “Smart Sanghaj - Emberközpontú intelligens városnak” hívják, és az infrastruktúra kiépítésén keresztül szeretnék vele Sanghajt a világ első duál-gigabites városává tenni. Ehhez teljes 5G lefedettség szükséges a belvárosban, és 99 százalékos gigabites üvegszálas lefedettség a város egyéb területein. Az e-kormányzati kezdeményezés népszerű szolgáltatásnak bizonyult polgárok számára, több mint 14,56 millió felhasználó regisztrált a teljes 24 milliós népességből.

A Werkit innovatív szoftvere lehetővé teszi a távoli digitális munkahelyekhez való hozzáférést az afrikai országban, a digitális banki szolgáltatásokat, készségfejlesztési segítséget és virtuális támogató közösséget nyújt a szubszaharai fiatalok számára, akik a Covid-19 hatásai miatt rájuk köszöntött magas munkanélküliségi ráta és alacsony bérek miatt szenvednek.

További díjak

Idén a shenzeni Kormányzati Szolgáltatások Adatirodája nyerte a képességnövelő technológiák (Enabling Technologies) kategória díját, “Digitális város - A technológia jobbá teszi a várost” kezdeményezéséért, melynek célja a város életfeltételeket biztosító szolgáltatásainak és a város irányítási lehetőségeinek javítása annak érdekében, hogy modern, nemzetközi és innováció alapú várossá váljanak. A konkrét lépések között szerepelt a digitális infrastruktúra megerősítése, ingyenes WLAN lefedettség a nyilvános helyeken, járványmegelőzés menedzsment és az intelligens rendfenntartás.

A városi környezet (Urban Environment ) szekció nyertese a Microsoft és a Siemens Mindsphere City Graph platformja lett. A City Graph lehetővé teszi a városokban, kerületekben vagy egyetemeken belül a kontextus alapú integrációt és elemzést. A platform a város valós entitásainak digitális megfelelőit modellezi, és lépésről lépésre optimalizálja a város működését az IoT és a fejlett elemzési technológia segítségével.

A mobilitási díjat (Mobility award) a torontói Pantonium kapta, amely olyan szoftvermegoldást dolgozott ki, amely képes egy város teljes tömegközlekedési flottáját átállítani fixen tervezett és üzemeltetett járatokról rugalmas, igény szerinti szolgáltatásra.

A rendszer képes valós időben irányítani a járművezetőket az optimális útvonalakon és megállókon keresztül, az utasok által megadott fel és leszállási állomásokhoz igazítva a járatokat, melynek során a térség bármely tömegközlekedési megállója igénybe vehető.

A megoldást az ontariói Belleville-ben már letesztelték a késő esti, fix útvonalú buszokon, és a tesztek során az utasok számának jelentős növekedését tapasztalták, a megtett kilométerek számának jelentős csökkenésével párhuzamosan.

A kormányzás és a gazdaság (Governance and Economy) kategóriát az izraeli ZenCity helyi kormányzatok számára készült adatvezérelt döntéshozó eszköze nyerte. A platform fejlett mesterséges intelligenciával (MI) segíti a helyi önkormányzatokat adatközpontú döntések meghozatalában a közösség igényei és prioritásai alapján, a lakossági visszajelzések anonimizált, összesített adatpontjainak millióit összegyűjtve és elemezve.

Az élet és befogadás (Living and Inclusion) kategóriában a zsűri a brazíliai Alagoas államban található Maceió kormányának “Az új élet a grotákban: bizonyítékokon alapuló nyomornegyed-fejlesztés és városfejlesztés” programját választotta. A program összefogja a veszélyeztetett településeken szükséges  beavatkozásokat, elsősorban a mobilitásra, közterekre, lakhatásra, a közösségi politika intézkedéseinek megerősítését szolgáló stratégiai teendőkre összpontosítva, táblázatos és térbeli adatok előállítása, felhasználása és rendszerezése révén.

(Forrás: Smartcityexpo Kép: Smartcityexpo)

Ez is érdekelhet:

Az ausztriai Graz az 5G-re és az IoT-re támaszkodva alakul okosvárossá A valódi autonómiával, reális helyzetértékeléssel, és bátor jövőképpel rendelkező városok világszerte ráléptek már az okosvárossá válás útjára. A Citycom Telecommunication Graz teljes Stájerországot lefedő 5G hálózat szállítására szerződött a Nokiával, ami új bevételi lehetőségeket is teremt város számára.

Milton Keynes lendületes okosváros programjában mindent bevetnek Az okos városokról a legtöbb ember azt gondolja, hogy pusztán a technológia,  érzékelők, hálózatok, adatok, a dolgok internete használatában ki is merül a fogalom tartalma. A dolog azonban egyre inkább az embereken is múlik. A technológia valóban segítheti városainkat a hatékonyabb szolgáltatások nyújtásában és az átláthatóság növelésében, de a lakosság a potenciális felhasználók  képzésére és bevonására is nagy szükség van.

A Google feladta Toronto-okosváros terveit, a koronavírus és a digitális szkepszis miatt A koronavírus járvány az intelligens város projekteket is elérte, és az evolúciós szelekció itt is dolgozik: a más alapbetegségekkel küzdő projektek sem élik túl. A Google testvérvállalata a Sidewalk Labs a koronavírus világjárvány okozta komplikációkra hivatkozva feladta tervét, hogy intelligens várost építsenek a kanadai Torontoban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.