Kösz, Apple! Se Facebook, se Xbox játékok nem lesznek iPhone-on

2020 / 08 / 08 / Pőcze Balázs
Kösz, Apple! Se Facebook, se Xbox játékok nem lesznek iPhone-on
Az amerikai Képviselőházban épp a vádlottak padján érezheti magát az Apple, de ez sem gátolja meg őket abban, hogy a konkurenseik, a Microsoft és a Facebook játékait kitiltsák az App Store-ból.

Elindult a Facebook Gaming Androidon és iOS-en, de az iPhone-tulajdonosok be kell, hogy érjék egy kevesebbet tudó appal. Ugyan az alkalmazásban leginkább másokat nézhetünk játszani, de emellett apró játékokkal is szórakoztathatjuk magunkat - ha nem virít egy alma a telefonunk hátulján. "Sajnos a játék-funkciókat el kellett távolítanunk az alkalmazásból, hogy az Apple jóváhagyását megkapjuk, így az iOS felhasználók rosszabb élményt kapnak, mint az androidosok" - mondta el a The Verge-nek küldött közleményében Sheryl Sandberg, a közösségi média óriás második számú vezetője.

A Microsoft xCloud nevű, felhőalapú játék (cloud gaming) szolgáltatása szeptember 15-én indul 20 országban, köztük szerencsére Magyarországon is, de szintén csak Android készülékeken. Pedig az Xbox Game Pass Ultimate részeként elérhető xCloud több mint száz játékot ígér rögtön induláskor. Korábban a Rakétán összefoglaltuk az ilyen platformok alapjait; a lényeg röviden, hogy a nagy, bivalyerős konzolok egyre kevésbé otthon, a nappalinkban lesznek. Inkább távoli szervereken futnak majd a játékok, a telefonunk csak megjeleníti az onnan érkező képeket, és fogadja a tőlünk érkező parancsokat. Így egy kisebb teljesítményű hardverrel is játszhatunk látványos játékokkal. Hacsak nem iPhone-unk van.

Szintén a The Verge foglalta össze remekül, hogy az Apple mire hivatkozik, amikor ellehetetleníti az ilyen szolgáltatásokat. Az App Store szabályai közt valóban tételesen szerepel, hogy milyen esetekben lehet távoli számítógépeket irányítani a telefonunkról, ahogy arra is kitérnek, hogy nem szeretnék, hogy az App Store-on belül kisebb boltok működjenek, hiszen ha valakinek az appján belül elérhető száz további appocska, akkor azokat nekik muszáj lenne egyesével leellenőrizniük, hogy garantálhassák azoknak a minőségét.

"Aki pornót akar, használjon Androidot"

Amikor az iPhone-on elindult az App Store, Steve Jobs egyértelművé tette, hogy kemény kézzel fogják irányítani, hogy mi kerülhet a telefonjaik képernyőjére és mi nem. Az Apple atyja például a felnőtt tartalmakat is száműzte az iPhone-okról. Az elmúlt években viszont a mobilalkalmazások fejlesztése többszáz milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, így a tétje is sokkal nagyobb lett annak, hogy az Apple mit tart önkényesen távol a készülékeitől és mit nem. Ha őket kérdezzük, akkor azt mondják, hogy muszáj ezt a szigort fenntartaniuk, hogy minden Apple vásárló csak vírusmentes, megbízható, elfogadható minőségű alkalmazásokkal találkozzon - de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a digitális vásárlásokból lecsípnek közben harminc százalékot.

Lemaradtak

Persze, az Apple bánja, ha nem szurkolnak le neki pénzt a Microsoftnál, a Facebooknál vagy a Sonynál, hiszen a mobilappokra elköltött pénzek háromnegyede játékokra megy el. Persze, az Apple szívesen erőltetné ránk saját, Apple Arcade nevű játékcsomagját, amiről a látványos indulás óta egyre kevesebbet hallani. De leginkább arról van szó, hogy ebben a kérdésben elavultan gondolkoznak Cupertinóban. Az App Store szabályai nincsenek felkészülve a felhő alapú játékok megfelelő kezelésére, és ezen sürgősen változtatniuk kell. A számítógépes, konzolos játék következő generációja megérkezett - és nem a világot kellene megállítania Tim Cookéknak, hanem gyorsan kitalálni, hogy hogyan tudják megóvni a felhasználói élményt és a saját bevételeiket úgy, hogy közben felpattannak arra a vonatra, amelyen szinte az összes konkurensük helyet foglalt már.

(Fotó: Microsoft, Pixabay)


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.