Sebesebb egy rakétánál – a GE Aerospace “lehetetlen”, hiperszonikus hajtóműve kritikus teszten van túl

2023 / 12 / 16 / Felkai Ádám
Sebesebb egy rakétánál – a GE Aerospace “lehetetlen”, hiperszonikus hajtóműve kritikus teszten van túl
A General Electric Aerospace sikeresen tesztelte a hiperszonikus, kettős módú ramjet (DMRJ) motorját, amellyel akár 5 Mach feletti sebesség is elérhető (ez a hangsebesség ötszörösét jelenti, egyben ez a hiperszonikus sebesség határa is). Az innovatív motor, amelyet a korábban lehetetlennek vélt forgó detonációs technológia hajt, kettős üzemmódú ramjet technológiával fejlesztettek ki. A hajtómű felhasználható hiperszonikus fegyverekben és járművekben egyaránt.

A forgó detonációs motor (rotating detonation engine/RDE), mint elképzelés, a Michigani Egyetemen merült fel először az ötvenes években, és arra az alapelképzelésre épül, hogy a hagyományos belsőégésű motorokhoz képest nem elégetik az üzemanyagot, hanem felrobbantják méghozzá egy kör alakú kamrában, ahol a robbanás lökéshulláma végigszáguld, így biztosítva a hajtóerőt, miközben újabb robbanást indít be – vagyis a folyamat önfenntartó, amíg az üzemanyag el nem fogy.

Az elképzelés előnye, hogy jóval kevesebb üzemanyagból (körülbelül 25 százalékos megtakarításról beszélünk) jóval több tolóerő sajtolható ki, a hátránya pedig, hogy a robbanás az égéshez képest sokkal nehezebben kontrollálható folyamat. A koncepció emlékeztet az impulzus detonációs motorra is (pulse detonation engine/PDE), de annyiban jobb ennél, hogy ez utóbbiban minden robbanás előtt meg kell tisztítani az égésteret, míg az RDE esetén egy önfenntartó, állandóan működő folyamatról beszélünk.

Sajnos azonban az elmélet és a gyakorlat között néha fájdalmasan széles szakadék tátong, és hiába próbáltak ilyen motort gyártani évtizedek óta, mint kiderült, az önfenntartó, folyamatos robbantások fenntartása annyira nem könnyű, hogy 2020 körül amerikai rakétatudósok nyilvánosan kijelentették, hogy a hasonló, hidrogén-oxigén detonációra épülő motorok gyakorlati megvalósítása lehetetlen.

A fentiek ellenére azonban egyre többen szemeznek a technológiával, és az első jelentős fejlesztések is elindultak. Itt egy japán, űripari fejlesztésről írtunk, itt pedig a Raytheon Gambit hajtóművéről.

Ezen előrelépések közé sorakozik fel tehát a General Electric Aerospace legutóbbi teljesítménye, vagyis tehát hogy a cég sikerrel zárta a hiperszonikus kettős üzemmódú ramjet (DMRJ) motorjának távoli tesztelését. A hírről az Interesting Engineering számolt be. A motor azonban jelentősen különbözik az eddigi forgó detonációs motoroktól, és az eltérés lényege a kettős üzemmódú sugárhajtású technológia. A mostani sikeres teszt egy szuperszonikus áramlási csatornában történt a New York-i Niskayuna-i Global Research Centerben.

A már említett kettős üzemmódra visszatérve: a DMRJ bár tehát akár át is lépheti a hiperszonikus sebesség határát, a hangsebesség ötszörsét, ugyanakkor képes alacsonyabb sebsségen is működni, így nagyobb hatékonyságot és hosszabb hatótávot kínál a légi járművek számára. Mindez azért komoly fejlesztés, mert a lélegző DMRJ meghajtórendszerek működéséhez általában 3 Mach feletti szuperszonikus sebességre van szükség, a GE Aerospace mérnökei azonban olyan forgó detonációra képes, kettős üzemmódú sugárhajtóművet fejlesztettek, amely tehát alacsonyabb sebesség mellett is hatékonyan tud működni.

A forgó detonációt lehetővé tevő, kettős üzemmódú ramjet technológia ráadásul szükségtelenné teszi a kamrák tisztítását minden impulzusos detonáció után, így a folyamat valóban önfenntartó. Ezt az innovációt az elmúlt évben fejlesztették ki, azt követően, hogy a GE Aerospace felvásárolta a hiperszonikus hajtásra szakosodott Innoveering céget.

Ami a jövőt illeti, a GE Aerospace azt tervezi, hogy jövőre bemutatja a rendszer végleges változatát.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
A német Continental portugáliai gumiabroncsgyárában mutatta be, hogyan formálják a gumigyártást CO2-semlegessé, körforgásossá, fenntarthatóvá.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.