Sebességi világrekord és lézeres ablaktörlőrendszer a Tesla háza táján

2021 / 09 / 10 / Felkai Ádám
Sebességi világrekord és lézeres ablaktörlőrendszer a Tesla háza táján
Brutális teljesítmény a jelenben, őrült ötletek a jövőben.

A Tesla Model S Plaid a módosítatlan (tehát ahogy a gyártósorról legördült) EV-kategórában állított fel hivatalos világrekordot Nürburgringben, a Zöld Pokolként is ismert pályán. A hivatalos eredményt Elon Musk osztotta meg a Twitteren:

Az új rekord 7:30.909 perc, 166.320 km/h-ás átlagsebesség mellett, ami az előző rekordnál közel 5 másodperccel kevesebb. Musk a bejegyzésre írt válaszként megemlítette azt is, hogy a következő lépés már egy módosított Plaid megfuttatása lesz, amelyet légterelőkkel, karbon fékekkel és a versenyabroncsokkal szerelnek majd fel. A mostani rekord egyébként két évvel azután született, hogy egyáltalán elindult a Plaid fejlesztése.

Érdekesség a név is, mivel Musk igencsak kedveli a fura elnevezéseket és a popkulturális referenciákat, így a Plaid is ez utóbbi körből került ki – méghozzá az 1987-es Űrgolyhók (Space Balls) című filmre utal. Az Űrgolyhó az eredeti Star Wars filmek paródiája volt, és az egyik szereplő döbbenten kiáltott fel, amikor az ellenséges űrhajó olyan gyorsan húzott el a fejük felett, hogy – használjuk ezt a szót – „pléddé” változott, csak az angol „plaid” a mi változatunknál némileg szűkebb értelemben, kifejezetten a filmben látott skótkockás anyagra utal.

Őrült nevekhez pedig őrült tervek passzolnak. A Tesla pedig ezeknek sincs híján, hiszen nem csak benyújtott egy szabadalmat egy lézeres szélvédőtisztító rendszerről, de ezt el is fogadták. A rendszer automatikusan érzékelné a szennyeződést, majd ezt lézernyalábokkal mosná le. Természetesen a cégek rengeteg különböző szabadalmat nyújtanak be, és ezek nagyobb részéből nem lesz semmi, így nem túl valószínű, hogy a közeljövőben ilyen extravagáns szélvédőkkel felszerelve autókázhatnánk, de mint azt a fentebb linkelt electrek is megjegyzi, a Cybertruck prototípusán például nem látható hagyományos ablaktörlő, így az immár hivatalosan is 2022-re átcsúszott kocsi a megjelenés körül akár fel is lehet ezzel szerelve. Vagy – ami valószínűbb – a Cybertruck inkább az eggyel kevésbé vad „elektromágneses” ablaktörlőrendszert kapja majd meg talán.

A szabadalom címéből (Pulsed laser cleaning of debris accumulated on glass articles in vehicles and photovoltaic assemblies) egyébként kiderül az is, hogy a Tesla a lézereket nem csak a kocsikon használná, de a technológia akár a napelemek és más hasonló rendszerek tisztán tartása esetén is működhetne.

(Kép: Tesla)

További cikkek a témában:

Miért csapódnak a Teslák parkoló tűzoltó- és rendőrautókba? Tizenegy baleset, tizenhét sérült és egy halott után vizsgálatot indított az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hatóság.

Európa legsikeresebb elektromos autója a Tesla Model 3 volt az első félévben Az amerikai villanyautóból kétszer annyi fogyott el júliusig, mint a második helyezett VW ID.3-ból.

Elon Musk szerint van rá esély, hogy megbukik a Cybertruck A milliárdos azonban ezt sem bánná, annyira imádja ezt a kocsit.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.