Sok pénzt bukhatunk, ha letöltöttük ezeket az alkalmazásokat

2020 / 11 / 21 / Perei Dóra
Sok pénzt bukhatunk, ha letöltöttük ezeket az alkalmazásokat
Az utóbbi időszakban több olyan kártékony applikáció felbukkant a Google Play áruházban, amik a Minecraft játékhoz készült moddoló programnak álcázták magukat, de valójában úgynevezett fleeceware alkalmazások, és a megadott próbaidő után automatikusan fizetőssé válnak. Az Avast biztonsági cég szakértői szerint az átverős szoftverek fejlesztői visszaéltek az áruház modelljével.

A jelenség sajnos nem egyedi, merthogy a mobiljátékok piaca évek óta a csalók egyik kedvenc területe, hiszen a felhasználók gyakran (de főként örömmel) vásárolnak különböző kiegészítéseket, virtuális termékeket kedvenc játékaikhoz. A módszer azért különösen veszélyes, mert a szoftverek önmagukban ugyan nem tartalmaznak kártékony kódokat vagy vírust, és még olyan gyanús jelek sincsenek, mint amilyen egy felugró ablak, az indokolatlan összegekkel azonban átverik a játékosokat. A rosszakarók ráadásul egy hónap helyett gyakran mindössze pár napnyi próbaidőt írnak elő, és már indítják is a pénzlevételt.

Teszik mindezt úgy, hogy már az ingyenes időszakra való regisztráláskor elkérik a bankkártya-adatokat.

Ennek értelmében érdemes nagyobb óvatossággal kezelni mindazon alkalmazásokat, amelyeket csak pár napig lehet ingyen használni, és hetente kérik a pénzt. Ilyenkor még az sem segítség, ha átnézzük az értékeléseket, mert a fejlesztők rengeteg pozitív visszajelzést hamisítanak az alkalmazás adatlapján, hogy a negatív értékeléseket adó károsultakat ellensúlyozzák gyanúelterelés céljából.

A csalás egy dolog, valami azonban a mi felelősségünk

Ide vehetjük ugyanakkor a felhasználói figyelmetlenséget is, hiszen noha a felhasználási feltételekben szerepel, hogy az összeg automatikusan levonásra kerül, ha nem mondják le a próbaverziót, ezt a legtöbben nem olvassák el. Ahogy azzal sincsenek tisztában, hogy az applikáció törlése nem egyenlő az előfizetés lemondásával, azt külön kell megtenni. Ehhez a Google Play áruház menüjében kell megkeresni az Előfizetések fület, az aktív feliratkozások helyét.

Bár a szóban forgó üzleti modell kétségkívül etikátlan, sikeressége mégis kétségtelen.

Hiszen azáltal, hogy a felhasználók egy része megfeledkezik a feliratkozás megszakításáról, a számlájáról pedig észrevétlenül távozik a pénz, a csalók rövid időn belül meggazdagodnak. A szakértők Minecraft kapcsán az alábbi alkalmazásokat jelentették a Google felé: Skins, Mods, Maps for Minecraft PE
Skins for Roblox, Live Wallpapers HD & 3D Background, MasterCraft for Minecraft, Master for Minecraft, Boys and Girls Skins, Maps Skins and Mods for Minecraft. Ha esetleg bármelyiket telepítettük volna eszközünkre, érdemes azonnal megnézni az aktív előfizetéseket a Google Play áruházban.

Ez is érdekelhet:

A Google tippjei koronavírus-csalások ellen

Kibertámadás és rendkívüli állapot New Orleansban, de mi van a háttérben?

Ez az ingyenes alkalmazás kiszűri a spameket és védi adatainkat

(Fotó: Pixabay)


Lehet, hogy van élet a távoli, jeges “szemgolyó bolygón”!
Lehet, hogy van élet a távoli, jeges “szemgolyó bolygón”!
A planétát eredetileg 2017-ben fedezték fel, de a James Webb-bel most vizsgálták meg alaposabban. Ez alapján a szemgolyó bolygón akár lehetséges az élet jelenléte is.
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
Megfejtették a világ legősibb számítógépének, az antiküthérai szerkezet titkát
A 21. század egyik legérzékenyebb tudományos eszközével kifejlesztett technikák, amelyek a téridő hullámzásait elemzik, új megvilágításba helyezték a legrégebbi ismert analóg számítógép működését.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.