Ez az ingyenes alkalmazás kiszűri a spameket és védi adatainkat

2020 / 11 / 18 / Perei Dóra
Ez az ingyenes alkalmazás kiszűri a spameket és védi adatainkat
Az 'eldobható' e-mail címek manapság már nem számítanak újdonságnak, a Blur nevű alkalmazás azonban egy apró, mégis fontos szempontból különbözik más programoktól: könnyen, és egyszerre több weboldalon használhatjuk, különböző ideiglenes címekkel, amiket ugyanilyen könnyen meg is semmisíthetünk.

Mi haszna voltaképp egy eldobható elektronikus levelezési címnek?

Használatuk legfőbb oka alighanem mindenki számára nyilvánvaló: ha túl sok vállalat megszerzi eredeti elérhetőségünket, végtelen mennyiségű marketing üzenetekkel áraszthatják el fiókunkat, rosszabb esetben pedig ellophatják adatainkat. Az USA-ban ráadásul nincs olyan törvény, mint az EU-s GDPR, ami bizalmas adatkezelési eljárásra kötelezné a cégeket. Magyarán, amikor valaki a tengerentúlon vásárol, vagy regisztrál egy szolgáltatásra, onnantól kezdve személyes adatai szabad prédává válnak. Noha 2003-ban életbe léptették az úgynevezett CAN-SPAM törvényt (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act), a felhasználók biztonsága ezzel még korántsem lett biztosítva, sőt: számos állam helyi törvényeit felülbírálva az "opt-out" nevű reklámlevélküldési eljárást legalizálta.

Ez a módszer az e-mail címek felhasználóinak előzetes beleegyezése nélkül is lehetővé teszi a reklámüzenetek elküldését,

csupán a leiratkozásra való lehetőséget követeli meg. Ugyanakkor a törvény egyértelműen kimondja, hogy tilos meghamisítani a reklámlevelek fejlécét, nemlétező címről küldeni ezeket, s mindenképpen biztosítani kell a felhasználóknak leiratkozási lehetőséget. (A leiratkozás ugyanakkor nem minden esetben egyszerű, mert sokszor a felhasználók hosszú keresgélés után sem találják meg ezt az opciót). Emellett a törvény meghatározza a szexuális tartalmú reklámlevelek kiküldésének módját, ezek lehetséges formátumát, nem rendelkezik ugyanakkor a politikai, vallási vagy nonprofit szervezetek által kiküldött reklámlevelekkel kapcsolatban.

A kéretlen beérkező levelek az adatvédelmi szabályok megsértésén túl egyéb kockázatot is jelenthetnek. Csak írjuk be e-mail címünket a 'Have I Been Pwned' nevű oldalra, ahol a rendszer baj esetén rögtön jelezni fogja, hogy címünk feltűnt-e valaha olyan weboldalon, amelyet korábban kibertámadás ért. (Az Oh no – pwned! üzenet esetén igen.) A csalók ezután bármikor felhasználhatják személyes adatainkat adathalász kísérleteik során, amelyekkel megpróbálnak becsapni, és még bizalmasabb információkat, például jelszavakat vagy bankszámlaadatokat kiszedni belőlünk. Ilyen esetekre Magyarországon is több példa akadt az elmúlt időszakban, különösen a járványhelyzet berobbanása óta.

Azonban ugyanúgy, ahogy egy kibertámadás után módosítanánk jelszavunkat, az eldobható e-mail címet is folyamatosan megváltoztathatjuk.

Ha egy általunk használt alkalmazást vagy webhelyet feltörnek, egyszerűen váltsunk másik ideiglenes címre, így a csalók nem tudnak kapcsolatba lépni velünk.

Hogy működik a program?

Az e-mail címek létrehozása az Abine Blur alkalmazásban nagyon egyszerű. Regisztráció után válasszuk ki a 'Masked E-mail', majd azon belül a 'New Masked E-mail' menüpontot. Ezután megadhatjuk, hogy mire használjuk a címet, így az applikáció később könnyebben letilthatja az adott webhely vagy szolgáltatás leveleit.Minden ideiglenes e-mail-hez az Abine tizenkét véletlenszerű betűből és számból álló kódot használ a lehetséges domainnevek egyikével együtt, így olyan címet kapunk, mint a [email protected] vagy az [email protected]. Ezután átmásolhatjuk a generált címet, és bármilyen regisztrációs űrlapra beilleszthetjük.

Ha ez túl nagy gondnak tűnik, az Abine böngészőbővítményekkel is rendelkezik a Chrome és a Firefox számára. (Előbbi más Chromium-alapú böngészőkkel is kompatibilis, például a Microsoft Edge-el vagy a Brave-el.) A telepítés után a bővítmény automatikusan felismeri a regisztrációs űrlapokat, és felajánlja, hogy automatikusan eldobható e-mail címeket generál. (A folyamat a Blur iOS és Android alkalmazásain keresztül is működik.) Az új cím beállítása után az új üzenetek a beérkező levelek mappájába érkeznek, 'Blur' jelöléssel. (A „Letiltás” gombbal megakadályozhatjuk a jövőbeni e-mailek érkezését.) A Blur webhelyén és alkalmazásaiban pedig magunktól is blokkolhatunk, illetve feloldhatunk címeket, vagy törölhetünk egy adott eldobható címet.

Nem egyedülálló, de a legegyszerűbb

Érdemes megjegyezni, hogy az Abine Blur más adatvédelmi eszközöket is kínál, például eldobható hitelkártya- és telefonszámot, ahogy saját jelszókezelője is van, ám ezen funkciók egy része fizetős, évente harminckilenc dollár (körülbelül tizenkétezer forint) .

Az eldobható e-mail címek generálása azonban ingyenes, ráadásul bármennyi fiókot generálhatunk.

Természetesen az Abine Blur nem az egyetlen hasonló alkalmazás, a Maildrop vagy a 10 Minute Mail applikációkkal ugyancsak létrehozhatunk ideiglenes e-mail címeket, vagy fenntarthatunk erre a célra egy külön fiókot is. Ami a Gmail-t illeti, belecsempészhetünk egy pontot vagy más szimbólumot a felhasználónevünkbe, majd utána beállíthatjuk, hogy milyen típusú levelekkel nem szeretnénk találkozni új postaládánkban. Sőt mi több, már az Applenek is van eldobható e-mail cím-generátora, amellyel létrehozhatunk egy fiókot egyes alkalmazásokban és szolgáltatásokban. A fentiekhez képest az Abine Blur használata ugyanakkor jóval egyszerűbb, mivel nem kell egy második fiókkal, vagy akár a Gmail-szűrőkkel bajlódni, és az Apple alkalmazásától eltérően, a Blur gyakorlatilag minden applikációval vagy webhellyel működik.

Ez is érdekelhet:

Vigyázat! Becsapós Google Docs meghívók terjednek

A Mozilla Firefox ugyan nem tökéletes, de ez az ingyenes bővítmény telitalálat

Androidos vagy? Így hozhatsz létre jelszóval védett mappát

(Fotó: Pixabay)


Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi
Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi
A Unitree H1 robotja a cég állítása szerint sebességrekordot döntött: futás közben egy emberrel is felveszi a versenyt.
Egy mozdulat kikapcsolni, hogy látszódjon, kiknek a profilját néztük meg a LinkedInen
Egy mozdulat kikapcsolni, hogy látszódjon, kiknek a profilját néztük meg a LinkedInen
Persze ha ezt a beállítást választjuk, akkor cserébe nem fogjuk tudni, hogy ki látogatta meg a mi oldalunkat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.