Sosem kutatott és olvasott egykorú történelmi krónika került elő a törökkori Magyarországról

2021 / 06 / 20 / Justin Viktor
Sosem kutatott és olvasott egykorú történelmi krónika került elő a törökkori Magyarországról
Az elképesztő, egykorú forrásból származó, kézzel írt felfedezés 2000 oldalon keresztül taglalja a XVI. századi Magyarország történelmét, és valószínűleg számos meglepetést tartogat majd a történészek és a nagyközönség számára is. Magyar kutatók találták meg, és nemsokára haza is hozzák Olaszországból.

Rerum Ungaricarum libri

Petneházi Gábor és Kasza Péter szegedi filológus-történészek egy olyan ismeretlen fejezeteket tartalmazó kéziratot talált az olaszországi Trentóban, melyet még sosem adtak ki. Az elveszett krónika, 2000 oldalon keresztül foglalkozik a 16. század magyar történelemmel.

A velencei heterodox emigráns Gian Michele Bruto (1517–1592) 1574-től Báthory István történetírója volt Gyulafehérváron, majd 1576-tól Krakkóban, itt írta kézzel ezt a hatalmas terjedelmű magyar történeti művet. A  munkával Bonfini , Mátyás Király történetírójának Decadesét szerette volna folytatni, Rerum Ungaricarum libri címmel egyetlen összefüggő narratívába foglalva a három részre szakadt ország hanyatlásának évszázadát, Mátyás király halálától kezdve, Mohácson, Buda és Szigetvár elvesztésén keresztül Báthory István erdélyi fejedelemmé választásáig.

A munka kísérletet tesz arra is, hogy legitimálja az ország keleti részén berendezkedő Szapolyai-dinasztia uralmát. A mű elkészülte után soha nem került kinyomtatásra, a 19. században ugyan született egy akadémiai kiadás, de csupán töredékes kéziratok alapján. 

Nem ez az első izgalmas forrás a 16. századból, melyet a történetírás évszázadának is neveznek. Nemrég került elő Caspar Ursinus Velius beszámolója a mohácsi csatáról.

Az utóbbi idők legnagyobb felfedezése

Gian Michele Bruto munkája húsz könyvből áll. A Rerum Ungaricarum libri a Trentóban található volt jezsuita kollégium levéltárából került elő. Hogy pontosan hogyan és mikor került oda, a történészek sem tudják.

A felfedezésben nagy szerepet játszott, hogy a digitalizációnak köszönhetően egyre több eredeti forrásgyűjtemény válik ,megismerhetővé, Olaszországban ugyanis teljes körűen elkezdték a régi kéziratok adatbázisát feltölteni az internetre. Petneházi Gábor és Kasza Péter céltudatosan keresték a magyar vonatkozású kéziratos műveket ezekben a katalógusokban.

Bruto, a velencei követek titkára volt, aki írt már Firenze történetéről, de másodvonalbeli szerzőnek számított a humanisták között, és a szabad gondolkodás híveként eretneknek is.

(Forrás: Abtk Kép: Abtk)

Ez is érdekelhet:

Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban A magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben, részletes könyvpiaci adatok a tavalyi évről.

Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét Noha az első helyezett Etruszk Aranykönyv majd kétszer olyan régi, de azért a világ legöregebb könyveinek top ötös listájára is vígan ráfér az 1315 éves Szent Cuthbert evangélium.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.