Sosem kutatott és olvasott egykorú történelmi krónika került elő a törökkori Magyarországról

2021 / 06 / 20 / Justin Viktor
Sosem kutatott és olvasott egykorú történelmi krónika került elő a törökkori Magyarországról
Az elképesztő, egykorú forrásból származó, kézzel írt felfedezés 2000 oldalon keresztül taglalja a XVI. századi Magyarország történelmét, és valószínűleg számos meglepetést tartogat majd a történészek és a nagyközönség számára is. Magyar kutatók találták meg, és nemsokára haza is hozzák Olaszországból.

Rerum Ungaricarum libri

Petneházi Gábor és Kasza Péter szegedi filológus-történészek egy olyan ismeretlen fejezeteket tartalmazó kéziratot talált az olaszországi Trentóban, melyet még sosem adtak ki. Az elveszett krónika, 2000 oldalon keresztül foglalkozik a 16. század magyar történelemmel.

A velencei heterodox emigráns Gian Michele Bruto (1517–1592) 1574-től Báthory István történetírója volt Gyulafehérváron, majd 1576-tól Krakkóban, itt írta kézzel ezt a hatalmas terjedelmű magyar történeti művet. A  munkával Bonfini , Mátyás Király történetírójának Decadesét szerette volna folytatni, Rerum Ungaricarum libri címmel egyetlen összefüggő narratívába foglalva a három részre szakadt ország hanyatlásának évszázadát, Mátyás király halálától kezdve, Mohácson, Buda és Szigetvár elvesztésén keresztül Báthory István erdélyi fejedelemmé választásáig.

A munka kísérletet tesz arra is, hogy legitimálja az ország keleti részén berendezkedő Szapolyai-dinasztia uralmát. A mű elkészülte után soha nem került kinyomtatásra, a 19. században ugyan született egy akadémiai kiadás, de csupán töredékes kéziratok alapján. 

Nem ez az első izgalmas forrás a 16. századból, melyet a történetírás évszázadának is neveznek. Nemrég került elő Caspar Ursinus Velius beszámolója a mohácsi csatáról.

Az utóbbi idők legnagyobb felfedezése

Gian Michele Bruto munkája húsz könyvből áll. A Rerum Ungaricarum libri a Trentóban található volt jezsuita kollégium levéltárából került elő. Hogy pontosan hogyan és mikor került oda, a történészek sem tudják.

A felfedezésben nagy szerepet játszott, hogy a digitalizációnak köszönhetően egyre több eredeti forrásgyűjtemény válik ,megismerhetővé, Olaszországban ugyanis teljes körűen elkezdték a régi kéziratok adatbázisát feltölteni az internetre. Petneházi Gábor és Kasza Péter céltudatosan keresték a magyar vonatkozású kéziratos műveket ezekben a katalógusokban.

Bruto, a velencei követek titkára volt, aki írt már Firenze történetéről, de másodvonalbeli szerzőnek számított a humanisták között, és a szabad gondolkodás híveként eretneknek is.

(Forrás: Abtk Kép: Abtk)

Ez is érdekelhet:

Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban A magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben, részletes könyvpiaci adatok a tavalyi évről.

Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét Noha az első helyezett Etruszk Aranykönyv majd kétszer olyan régi, de azért a világ legöregebb könyveinek top ötös listájára is vígan ráfér az 1315 éves Szent Cuthbert evangélium.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.