Harmadszorra már sikerült: egészben landolt a Mars-rakéta prototípusa

2021 / 03 / 04 / Bobák Áron
Harmadszorra már sikerült: egészben landolt a Mars-rakéta prototípusa
A SpaceX immár a harmadik sikeres magaslégköri repülést hajtotta végre a Starship prototípusával, aminek ezúttal már a landolás is összejött. Igaz, a robbanás most sem maradt el.

Decemberben az SN-8, februárban pedig az SN-9 sorozatszámú tesztrakéta emelkedett több mint tíz kilométeres magasságba, de a leszálláskor mindkettő felrobbant. A SpaceX emiatt az SN-10-nél változtatott az eddigi gyakorlaton: amíg a korábbi landolásoknál a háromból két Raptor-hajtómű volt aktív, most egy rövid időre mindhárom hajtóművet bekapcsolták, majd miután sikerült a rakétát egyenesbe hozni, a háromból kettő kikapcsolt. A leérkezés egészen drámaira sikerült, ami részben annak köszönhető, hogy a SpaceX-nek nem csak a rakétái, de a közvetítései is fejlődnek, és egyre látványosabb, változatosabb kameraállásokból örökítik meg a teszteket.

A közvetítésben már nem látszott, de a Starship-teszteket kísérő robbanás most sem maradt el, ugyanis az SN-10 már néhány perce a földön állt, amikor egyszer csak hatalmas robbanással megsemmisült. Hogy ennek mi volt az oka, azt egyelőre nem lehet tudni.

A SpaceX-nek a Mars-utazáson túlmenően is komoly tervei vannak a Starshippel, hiszen a tervek szerint már 2023-ban Hold-körüli útra küldenék a japán milliárdost, Maezava Juszakut, aki szintén szerdán jelentett be, hogy útitársakat keres a törénelmi úthoz. A nyolc kiválasztott elvileg teljesen ingyen utazhat majd el a Holdhoz meg vissza, a Dear Moon projekt oldalán pedig bárki regisztrálhat, aki érez magában elég bátorságot és felkészültséget.

További cikkek a témában:

Olyan élethű animáció készült a Csillaghajóról, hogy azt még Elon Musk is megsüvegelte Valóban profi munka.

Új fotók a gigantikus méretű, félig kész Spacex Super Heavy gyorsítórakétáról A texasi Boca Chicaban található tesztlétesítményéből származó új drónfelvételek szerint az óriási prototípus már nagyjából félig elkészülhetett.

Elon Musk megint kitalált valamit, amivel tovább forradalmasíthatja az űrutazást A SpaceX hordozórakétái eddig leszálltak a kilövés után, a Csillaghajóhoz kifejlesztett Super Heavyt viszont már a kilövőállás karjával fogják elkapni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.