Tapinthatóvá teszi a hologramokat az aerohaptikus technológia

2021 / 09 / 02 / Bobák Zsófia
Tapinthatóvá teszi a hologramokat az aerohaptikus technológia
Az egyszerű és külön kiegészítők viselését nem igénylő megoldás akár a különféle hőmérsékletű hologramok létrehozását is lehetővé teszi.

A Glasgow-i Egyetem kutatói olyan technológiát dolgoztak ki, amely érintéssel is érzékelhetővé teszi a hologramokat vagy más, volumetrikus (térfogati) kijelző segítségével megjelenített képeket, a módszert pedig aerohaptikus technológiának keresztelték el. A megoldás tulajdonképpen nem teljesen újdonság, az elmúlt években már történtek a laboratóriumokban, amelyek során hasonló módon próbálták meg élethűbbé és interaktívabbá tenni a hologramokat, az egyetem vizsgálatai során most ezt a módszert fejlesztették tovább légfúvással és gesztusfelismerő technológiával kiegészítve.

Ahogy a kutatók tanulmányukban írják, a térben megjelenített felvételeknek és a haptikus (tapintási) visszajelzésnek is megvan az a hátránya, hogy létrehozásuk viselhető eszközök használatát igényli, ez pedig nehézkessé és kényelmetlenné teheti az alkalmazásukat. Pedig egyre több jel utal arra, hogy az elkövetkező időkben a hologram és más megjelenítő eszközök képeivel való együttműködés közben sokkal közvetlenebb élményekre lehetőséget adó úgynevezett immerzív technológiai megoldások nagyobb szerepet kapnak majd akár a munkavégzés, akár a kikapcsolódás területén. A valósághű élményt a kiegészítők nélküli módszerek még inkább fokozzák, viszont egyelőre még a vizuális megjelenítés sem működik tökéletesen, a többi érzékszervvel történő érzékelés pedig még több korlátba ütközik.

A tapintás élményének megvalósítása a levegő mozgásának módosításával történik: a kompresszorból a fúvókákon át érkező légáramlatot a rendszer gesztusfelismeréssel irányítja a megfelelő helyre, amikor a felhasználó keze közelít a kivetített képhez. A három különböző beállítási mód más-más hatást gyakorol a felhasználóra: lehet választani az egyenletes nyomású, a kéz bizonyos pontjaira fókuszáló és a dinamikus visszajelzés között.

  • Az első módszer, értelemszerűen, állandó jelleggel érzékelhető és változatlan szinten működő nyomást biztosít, ennek megvalósításához a fúvókákból a légáram a kéz távolodásával összhangban egyre nagyobb erővel távozik.
  • A második változat több variációra ad lehetőséget, mivel a kéz hat különböző pontjára irányítja a levegőt: az öt ujjbegyre és a tenyérre, így a vizuális megjelenítéssel összefüggő érzékelést eredményez, amit az algoritmus szabályoz a háttérben.
  • A harmadik, dinamikus mód, a szerzők elmondása szerint paradigmaváltást hozhat a hologram-ember együttműködésben, mivel ezzel a kép tapintásának érzete valós időben, az adott helyzethez igazodva módosul, ha például egy szituációban a valódi tárgy által gyakorolt nyomás megváltozna, akkor a kivetített képhez tartozó haptikus érzékelés is ennek megfelelően változik.

Így lehet szabályozni az interakció minőségét és sokkal élethűbbé lehet tenni az élményt.

Ezt a kutatók egy kosárlabda szimulációjával mutatták be: dinamikus módban a labda pattogtatását is valóságosnak érzi az ember, mert a tárgy erejét és formájának arányait is kiszámítja az algoritmus és közvetíti a rendszer.

A légáram használta jóval olcsóbbá és elérhetőbbé teszi a technológiát a szintén viselhető eszközök nélkül működő, de bonyolultabb ultrahangos berendezéseknél, a későbbiekben pedig további funkciókat is lehet adni a meglevők mellé: a levegő hőmérsékletének módosítása a megjelenített tárgyak és élőlények hőmérsékletét utánozhatja, vagy akár egy külön eszközzel az illatok érzékelése is plusz minőséget adhat az interakciónak. A fejlesztők elképzelése szerint új típusú orvosi alkalmazások vagy videókonferencia szolgáltatások is megjelenhetnek majd a technikának köszönhetően, az online értekezletek például egészen más színben tűnhetnek majd fel, ha tapintható, sőt, akár emberi testhőmérsékletű hologramok részvételével zajlanak majd.

A prototípust a kutatók egyelőre csak egy pszeudo-hologramon próbálták ki és saját bevallásuk szerint még sok finomítást igényel a teljes értékű rendszer kifejlesztése, ami elég jól működik ahhoz, hogy felvegye a versenyt a haptikus kesztyűkkel és más high-tech kiegészítőkkel, de mivel a hologramos/térbeli megjelenítés mindennapos használata is még a jövő ígérete (kivéve néhány kivételt, például a hologramok használatát a bankkártyákon vagy, jóval látványosabb kivitelben, a Portl fülkéjét, amelyet már szolgálatába állítottak a Közép-Floridai Egyetemen), ezért lehet, hogy a szélesebb közönség számára már a tapintható hologramok érzete lesz megszokott, mikor a technológia meghonosodik a hétköznapokban.

(Fotó: Getty Images/Henrik Sorensen)

További cikkek a témában:

A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének Nem csak az élőket, de az elhunytakat is - legalábbis ezt ígérik a fejlesztői.
Holográfia vs optikai csapdás kijelző - térbeli kijelzők jönnek egy messzi-messzi galaxisból A Gábor Dénes által feltalált hologram technológiájának hétköznapi alkalmazása a kijelzőkben még akadályokba ütközik, de készül egy új típusú, kisebb számítási kapacitást igénylő kijelző típus: az optikai csapdát használó képmegjelenítés.
A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába A cég az idén online megrendezett Ignite konferenciáján mutatta be a Mesht, egy olyan kevert valóság platformot, amely lehetővé teszi, hogy hologramként bárhol jelen lehessünk és együtt dolgozhassunk másokkal.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.