Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet?

2024 / 05 / 26 / Bobák Áron
Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet?
A lassú számítógép mindenki rémálma, de csak kevesen gondolnak rá, hogy a problémák jelentős része megoldható egy egyszerű szokással.

Valószínűleg elég sokan vannak, akik nem is emlékeznek rá, mikor kapcsolták le utoljára a számítógépüket, hiszen manapság már éppen elég, ha lecsukjuk a laptop tetejét, esetleg megnyomjuk a bekapcsoló gombot, és ha újra szükségünk van a gépre, néhány pillanat után mindent ott folytathatunk, ahol abbahagytuk.

Alvó állapot és hibernálás

Az alvó állapotot valamint a hibernálást valóban jó ötlet rendszeres szokásunkká tenni, ha hosszabb-rövidebb időre elszakadunk a számítógéptől, ugyanakkor nem váltják ki teljesen azt, hogy újraindítsuk, vagy adott esetben le is kapcsoljuk a gépet. Az alvó állapot és a hibernálás között a legfontosabb különbség, hogy míg előbbinél a számítógép a memóriába, utóbbinál a merevlemezre menti a munkamenetet, ennek megfelelően pedig alvó állapotból gyorsabban tudjuk "felébreszteni" a gépet, viszont valamivel több energiát is fogyaszt.

Energiafelhasználás szempontjából a mai gépeknél már azt sem éreznénk meg igazán, ha tényleg 0-24-ben bekapcsolva tartanánk őket, viszont ahogy azt Ajay Gupta, a HP műszaki igazgatója a Digital Trendsnek kifejtette, a számítógép számos alkatrésze csak meghatározott időtartamig működik megbízhatóan, így adott esetben a kijelző, az akkumulátor és a merevlemez élettartamát is meghosszabbíthatjuk azzal, ha legalább alvó módba tesszük a gépet, amikor éppen nem használjuk (Ezeket a funkciókat Windowsban a Vezérlőpultban, az Energiagazdálkodás menüpontban, Maceken a Rendszerbeállításokon belül az Akkumulátor menüpontban állíthatjuk be).

Miért fontos időről-időre mégis kikapcsolni a számítógépet?

Az egyik ok, hogy a gép természetesen akkor fogyasztja a legkevesebb áramot, ha teljesen ki van kapcsolva, ami viszont gyakorlati szempontból ennél fontosabb, hogy a számítógép kikapcsoláskor megszakítja az éppen futó folyamatokat és törli a gyorsítótárat, amit felfoghatunk úgy is, mint egy nagytakarítást. Az újraindítás arra is jó alkalmat biztosít, hogy elgondolkozzunk rajta, tényleg szükségünk van-e arra, hogy egyszerre hatvan lapot tartsunk megnyitva a Chrome-ban vagy ugyanennyi dokumentumot, ami szintén rengeteg memóriát tud lekötni.

Nem szabad halogatni: így lehet egy perc alatt leszedni a Flash-t a számítógépről Pár éve még az egyik legtöbbet letöltött program volt, mára komoly biztonsági veszély lett.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy legalább hetente egyszer érdemes kikapcsolni és újraindítani a gépet,

habár Steven Leslie, a BestBuy áruházlánc technológiai részlegének munkatársa hozzáteszi, hogy a túl gyakori, napi többszöri újraindítás szintén nem tesz jót a gépnek, de ez inkább csak a régebbi számítógépeket érinti.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a módszer visszafelé is elsülhet, ha indításnál túl sok program indul el automatikusan, így a Gépházban az Alkalmazások, majd az Indítópult menüpontra kattintva érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy újraindítás után valóban csak a fontos programok induljanak el, a többit pedig kilőni. A Gizmodo megjegyzi, hogy míg a Maceken nincs különbség az újraindítás valamint a teljes kikapcsolás és újraindítás között, PC-k esetében már nem ugyanazt jelenti a kettő, hiszen az újraindításkor (restart) a számítógép nem állítja le az összes folyamatot, vagyis néha érdemes teljesen kikapcsolni a gépet, és csak ezután újra bekapcsolni.

Ez a cikk eredetileg 2021. 01. 10-én jelent meg a Rakétán.

(Digital Trends, Reader's Digest, Gizmodo, Fotó: Getty Images)

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.