Száz százalékban lebomló fogkrémtubussal jön az Unilever

2021 / 06 / 28 / Perei Dóra
Száz százalékban lebomló fogkrémtubussal jön az Unilever
Aki tudatos alternatívákat keres a hulladéktermelés csökkentésére, az előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a fürdőszoba tele van kisebb-nagyobb műanyag flakonokkal, tubusokkal, amelyekről sokszor azt sem tudja, hogy pontosan mit is tartalmaznak.

A tusfürdőket elég könnyű megfelelő, lebomló és fenntartható alapanyagokból készült szappanra cserélni, ahogy némi kompromisszummal a samponról is átszokhat valaki hajmosó szappanra, de a fogkrémek leváltása már feladhatja a leckét. A problémát tetézi, hogy statisztikák szerint globálisan évente mintegy másfél billió fogkrémtubus kerül szemétbe, tovább gyarapítva az egyébként is egyre nagyobb méreteket öltő műanyaghulladékot.

Az eldobható műanyag ötvenöt százalékát mindössze húsz vállalat állítja elő Az ausztrál Minderoo Foundation munkatársai elkészítették a műanyaggyártók top százas listáját; kiderült, hogy alig több mint egy tucat cég termeli a műanyaghulladék nagy részét.

Ezt egyre több nagyvállalat felismeri, most épp az Unilever lépett a tettek mezejére, és próbálja valamelyest enyhíteni a termékei által okozott környezeti terhelést. A lebomló tubussal kapcsolatos kutatási-fejlesztési projekt négy éve indult, munkájuk gyümölcse azonban lassacskán beérik. A fogkrémtubus eredetileg nem lebomló műanyagból készül, a belseje továbbá tartalmaz egy vékony alumíniumréteget is, ami egyrészt biztosítja a fogkrém megszokott, rugalmas anyagát, másrészt növeli az eltarthatóságot. Az új fogkrémtubus alapanyagát a HDPE-műanyag biztosítja - elviekben a műanyag szinte minden fajtája újrahasznosítható, de a válogatással, gyűjtéssel, tisztítással, újrafeldolgozással járó költségek és nehézségek miatt jelenleg csak a PET/PETE, HDPE és a PVC újrahasznosítása kifizetődő.

Plusz a gyártó ígérete szerint ez lesz majd a fogkrémpiacon elérhető legvékonyabb műanyag a maga 220 mikronjával, ami jelentősen lecsökkenti az egy tubus előállításához szükséges műanyagmennyiséget. Az Unilever emellett az ipar többi szereplőjét is szeretné változtatásra sarkallni azzal, hogy elérhetővé teszi gyártási technológiáját.

A lecke kétségkívül fel van adva a vállalatnak, ezért nem is áll meg itt, így a lebomló tubusok mellett szövetségre lép globális újrahasznosító szervezetekkel is, hogy az új tubusokat megfelelően gyűjtsék, illetve hasznosítsák újra. Első lépésben Franciaországban vezetik be az új terméket, és arra biztatják a fogyasztókat, hogy tegyék a Signal fogkrémek tubusait a szelektív hulladékok közé, amikből aztán új tubusok készülhetnek. Az év végre pedig már ugyanezt megtehetik az Indiában élő vásárlók is. Az Unilever célja, hogy 2025-re a teljes fogkrém portfóliója áttérjen a lebomló tubusok használatára.

A Colgate is letette a változás alapjait

Tavaly újrahasznosítható tubusú, vegán fogkrémek lepték el az üzleteket a Colgate jóvoltából. A Smile for Good kollekció csomagolásán az összetevőket is elmagyarázzák, ráadásul a cég - az Unilverhez hasonlóan - a gyártási technológiát a többi versenytárs számára is szabadon elérhetővé tette, hogy fenntarthatóbbá tegye az évi húszmilliárd tubus fogkrémet előállító iparágat. Ahogy fentebb írtuk, a mai tubusok többsége műanyag laminált lemezekből készül – általában különféle műanyagok kombinációjából –, vékony alumíniumréteggel körbevéve, így az anyagok keveredése miatt hagyományos módszerekkel nem alkalmas az újrahasznosításra. A Smile for Good viszont a tejes- és más műanyagpalackokhoz használt műanyagot, nagy sűrűségű polietilént (HDPE) alkalmaz, amely széles körben újrahasznosítható.

A fejlesztők eleinte úgy vélték, hogy a HDPE túl merev a sajtolható fogkrémtubus létrehozásához, a Colgate mérnökei azonban kidolgozták, miként lehet a különféle minőségű és vastagságú HDPE-lemezeket laminálni és ötvözni úgy, hogy a tubus megóvja és kényelmesen nyomhatóvá tegye a fogkrémet, miközben megfelel az újrahasznosítási előírásoknak és a gyors gyártási igényeknek is.

A tubus egyébként megkapta két, az Észak-Amerikában és Európában újrahasznosíthatósági normákat meghatározó szervezet – a műanyag-újrahasznosítókat tömörítő APR és a csomagolás újrahasznosíthatóságának javítását célzó kezdeményezés, a RecyClass – elismerését is. A cég a saját bevallása szerint folyamatosan azon dolgozik, hogy segítsen fogyasztóinak a fenntarthatósághoz vezető apró lépésekben. Ennek eredménye a száz százalékban biológiailag lebomló bambuszból készült Colgate Charcoal Bamboo fogkefe és a Smile for Good fogkrém is.

A cél, hogy 2025-re az összes termékük csomagolása száz százalékban újrahasznosítható legyen.

A vállalat elkötelezett az egyik legszélesebb körben használt műanyag csomagolás újrahasznosíthatóvá tételében, éppen ezért megosztja innovatív technológiáját a versenytársaival is. Noel Wallace, a Colgate-Palmolive elnök-vezérigazgatója elmondása szerint azon dolgoznak, hogy a tubus a körforgásos gazdaság részévé váljon, a műanyag maradjon a termelési körforgásban, így megszűnjön a hulladék. Ha a cégek szabványosítják az újrahasznosítható tubust, azzal mindenki nyer. Hozzátette: céljuk, hogy minden tubus (így nem pusztán a fogkrémes) ugyanazoknak a független felek által meghatározott újrahasznosítási szabványoknak feleljen meg, mint amelyeknek nekik már sikerült. Összehangolhatják a tubusokra vonatkozó közös szabványokat, a versengést pedig folytathatják a tubus tartalmával.

A gyártási technológia megosztása versenytársaikkal összhangban áll a vállalat értékeivel és fenntarthatósági céljaival, és hozzájárul a Colgate munkájához az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak, illetve az Ellen MacArthur Alapítvány műanyaggazdasággal kapcsolatos globális elkötelezettségének támogatásában, melynek célja a körforgásos gazdaságra történő áttérés felgyorsítása.

Házi fogkrém pár hozzávalóból

Környezetbarát alternatívaként javasolják a házi fogkrémek készítését is, az alábbi receptet már mi is kipróbáltuk. Nem kell hozzá más, csak két kávéskanál szódabikarbóna, pár csepp teafaolaj és egy kávéskanál kókusz-, olíva- vagy szőlőmagolaj.

Az alaprecepthez mi egy kicsit több olajat adtunk, emellett hozzátettünk még egy kávéskanál porrá őrölt, szárított mentát és zsályát, pár csepp propolisztinktúrát és egy fél kávéskanál porított eritritet - de édesítésnek használható sztívia vagy xylitol is, ha van otthon. A cukrot és a mézet viszont felejtsük el, hiszen azok fogaink ellenségei. A kikevert masszát kiskanállal tehetjük a fogkefére, és jól zárt üvegben tárolhatjuk. Az íz a megszokott fogkrémektől eltér: nem kertelünk, először borzasztóan szokatlan, ahogy az állag is, de külön előnye, hogy kedvünk szerint variálható. Ami még macerás kicsit benne, hogy mivel gyorsan lejár a szavatossági ideje, mindig kis adagot érdemes belőle készíteni, így néhány napig tart csak ki. Ha egy adagot készítünk, akár tehetünk bele egy összenyomkodott epret is ízesítésként, hiszen a gyümölcs kíméletesen fehéríti a fogakat.

Problémát a szódabikarbóna okozhat, mivel használatával kapcsolatban még nincs egyetértés az ügyben a fogorvosok körében sem, így sokan óva intenek hosszú távú alkalmazásától, mivel a szemcsék súrolóhatása károsíthatja a fogzománcot. A legtöbb esetben mégis a szódabikarbónából vagy a hasonlóan szemcsés tengeri sóból készül a környezetbarát házi fogkrém. Akad, aki ezt úgy próbálja orvosolni, hogy az anyagot pici vízben oldja fel, vagy fehér és zöld agyagra, zeolitos porra cseréli az alapot. Ez már teljesen egyéni ízlés és döntés dolga.

(Fotó: Yanko Design, Marcommnews, Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Az új Barbie baba kollekció óceáni műanyaghulladékból készül A játékok anyagául szolgáló műanyagot a Kaliforniai-félsziget különösen szennyezett területeiről gyűjtik be

Itt a vége: júliustól tilos forgalmazni rengeteg egyszer használatos műanyagterméket Többek között a műanyag szívószálat, tányért és evőeszközt. 2023-ban pedig további szigorítások jönnek.

Vízzel égetik el a műanyagot abban az üzemben, ahol a világon elsőként bármilyen plasztikot újra tudnak hasznosítani A szuperkritikus vízzel kezelt műanyagokat olajjá és kémiai anyagokká bontják le, az így kapott alapanyagból pedig akárhányszor lehet újra minőségi műanyagot gyártani.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
A Föld régen ütközött egy másik bolygóval, a feltételezett Theia-val, amely folyamat eredményeként kialakult a Hold is. Most pedig Theia maradványait fedezték fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.