Százezer előrendelés a még nem is létező elektromos pickupra

2021 / 01 / 12 / Rácz Tamás
Százezer előrendelés a még nem is létező elektromos pickupra
A Lordstown Motorsnak nagyon sok cég elhitte, hogy jól jár majd olcsón üzemeltethető elektromos kisteherautójával.

Az amerikai elektromos pickup-fejlesztés öldöklő, de egyelőre csak ígéretekből álló versenyében egyelőre nincsenek vesztesek. A piac boldogan elhiszi minden tradicionális gyártó vagy semmiből jött startup összes ígéretét és sorra kötik le a majd valamikor (valószínűleg idén ősszel talán tényleg) meginduló gyártások első százezer példányait.

Nemrég a Lordstown is büszkén jelentette, hogy megvan az első százezer megrendelés. A mindössze két éve alapított cég egy megüresedett korábbi GM-szerelőcsarnokban készíti majd az Endurance-okat. A kocsi legfőbb vonzereje az ára: 52500 dollárért (kb. 15,6 millió forint) máshol még ígéret szintjén se nagyon kapni 600 lóerős, 3,5 tonnás vontatási képességű elektromos pickupot.

Az Endurance konstrukciója is rendhagyó. Négy agymotor hajtja a négy kerekeket, ami az alapító-vezérigazgató, Steve Burns szerint radikálisan lecsökkenti a hajtáslánc mozgó alkatrészerinek számát, ezáltal a gyártási költségeket. A Lordstown kalkulációja szerint az olcsón gyártható, alacsony fenntartási költségekkel működtethető kocsi öt év alatt jelentős megtakarítást jelent a felhasználóknak egy klasszikus, benzines pickuppal szemben:

Az öt év alatt realizálható mintegy 30%-os költségmegtakarítás lehetősége igen sok flottavásárlót meggyőzött. A gyártó azt állítja, az előrendelések nagy része nem privát vásárlóktól, hanem flottaüzemeltetőktől származik. Az átlagos flottaméret, amelyben az Endurance-ok majd szolgálnak, 600 darabos!

A Lordstown ígérete szerint a gyártás felfutásával egy szerényebben felszerelt modellváltozat is érkezik majd a kínálatban, amely még olcsóbban, 45 ezer dollárért lesz kapható.

Ez is érdekelhet:

Amerikát elárasztják az elektromos pickupok Az amerikai autópiac három vezető modellje három pickup. Nem csoda, hogy ott mindenki ebből a tortából akar kiharapni egy darabot az elektromos átmenet zűrzavarában.

2020: az év, amikor elkezdtük múzeumba küldeni a hagyományos benzines és dízel autókat Ez az év az autóiparban az elektromos mobilitásra való átállás meghirdetéséről szólt.

Az elektromos mobilitás vethet véget a SUV-mániának Amikor a hatótávolság és az energiahatékonyság kerül előtérbe, a divatot könnyen legyőzheti az észszerűség.

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.