"Szemei és fülei" lettek a ChatGPT-nek, komoly szintlépésen van túl a népszerű mesterséges intelligencia

2023 / 03 / 28 / Pőcze Balázs
A világ legismertebb chatbotja mostantól valós idejű adatokkal dolgozik, sőt, bizonyos feladatokat, például egy online bevásárlást el tud intézni helyettünk.

A ChatGPT a világ leggyorsabban terjedő webes platformja lett, hiszen hónapok alatt jutott el odáig, hogy több mint százmillióan használják, pedig egy szépséghibáját nem lehetett nem észrevenni: a válaszait csak 2021-ig történt eseményekre tudta alapozni. Ez annak volt köszönhető, hogy az adatbázist, amelyen tanították, ekkor zárták le - vagyis ha megkérdeztük tőle, hogy él-e még a királynő, ugyan rájöhetett, hogy II. Erzsébetre gondolunk, de azt nem tudhatta, hogy időközben III. Károly lett az Egyesült Királyság uralkodója. Azok, akik kipróbálhatták a Microsoft Bing keresőjének, illetve Edge böngészőjének a ChatGPT-alapú chatbotját, már kaphattak ízelítőt abból, hogy mekkora különbséget jelent, amikor friss információkhoz is hozzáfér egy ilyen fejlett mesterséges intelligencia (MI). Nem csak a magyar-bolgár végeredményét árulja el, hanem például egy ingatlanhirdetést böngészve megkérdezhetjük, hogy az adott lakás a magyar és az európai átlagárakhoz képest olcsó vagy drága, és aktuális információkat fogunk visszakapni.

Az MI-t fejlesztő OpenAI-nál most ennél is messzebbre mentek: nem csak a naprakész web, hanem bizonyos digitális szolgáltatások felé is kinyitották a chatbotjukat.

Azzal, hogy mostantól az úgynevezett plugineket, azaz a szolgáltatás-csatlakoztatást is támogatja, a készítők szerint "szemei és fülei" lettek a ChatGPT-nek - idézi közleményüket a The Verge, bár ha őszinték akarunk lenni, mintha kezei is nőttek volna a chatbotnak. Nem elég ugyanis, hogy tudja, hogy márciusban a világ mely tájain van a legszebb idő, rögtön azt is kiderítheti nekünk, hogy ezek közül a területek közül melyek elérhetőek fapados járatokkal, végül akár a jegyünket is megveheti a Kayak.com erre a célra fejlesztett pluginjével. A cég által közölt példában receptet keres a szoftver, majd rögtön meg is rendeli az alapanyagokat az Instacart segítségével, a felhasználónak csak jóvá kell hagynia az összeállított kosarat a szolgáltatás weboldalán. Ez amennyire izgalmasan hangzik, annyira ijesztően is tud hatni, és ezt az OpenAI-nál is tudják - hangsúlyozzák, hogy erős biztonsági korlátokat építettek a rendszerbe, illetve egyelőre csak felhasználók szűk körének tették elérhetővé azt.

Úgy tűnik, hogy ezzel a fejlesztők egy olyan döntést is meghoztak, hogy ahelyett, hogy más platformoknak licenszelnék a szoftverüket, azokba épülne be a technológiájuk, inkább saját terméket építenek, amelyen keresztül el lehet érni más szolgáltatásokat. Ha figyelembe vesszük, hogy a Bing több mint tizenöt százalékkal népszerűbb lett a chatbot hatására, nem nehéz elképzelni, hogy egy új, meghatározó webalapú termék születésének vagyunk a szemtanúi.

(Borítókép: Levart_Photographer/Unsplash)

Profin manipulálja az embereket és a képeket is képes értelmezni a ChatGPT továbbfejlesztett változata Az OpenAI kedden mutatta be a GPT-4 nyelvi modellt, amely több területen is jelentős előrelépést jelent a ChatGPT által is használt GPT-3.5-höz képest. A mesterséges intelligencia könnyedén teljesíti a legnehezebb felsőoktatási vizsgákat, egy teszt során pedig arra is rávett valakit, hogy igazolja neki, hogy nem robot.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.