A testünkön viselhetjük a legújabb szén-dioxid megkötő eszközt, amit Ötzi, a jégember által ihletett cég készített

2021 / 08 / 07 / Bobák Zsófia
A testünkön viselhetjük a legújabb szén-dioxid megkötő eszközt, amit Ötzi, a jégember által ihletett cég készített
Egy brit cég eukaliptuszból és algából készült pólója a földbe temetve 12 hét alatt lebomlik, de a benne tárolt szén-dioxidot több mint száz évig nem engedi a környezetbe.

A Vollebak cég nem egy átlagos ruházati darabokat forgalmazó vállalatnak készült, az alapítói olyan ötleteket szeretnének kifejleszteni, tesztelni és elterjeszteni a világban, amelyek valamilyen módon hozzájárulnak a környezet megóvásához. A valamilyen módon a cég esetében leginkább az extrém, radikális és rendhagyó technikákat takarja, a hagyományosabb megoldások nem jellemzőek a Vollebak által készített termékekre.

A repertoárjuk között megtalálható a gránátalmából és eukaliptuszból előállított felső, amely a kertben elásva könnyedén komposztálható, vagy az úgynevezett Szemét Pulóver (Garbage Sweater), amelyhez leselejtezett golyóálló mellények és tűzoltó ruházat adják az alapanyagot, így a felsőrész tűzálló egy bizonyos fokig.

A cég egyik alapítója, Steve Tidball szerint nem új ötleteket kell kitalálni a környezetbarát divat megalapozásához, inkább visszafelé kell tekinteni a múltba egészen az ősi időkig.

Ötzi, a jégember és kortársai még harmóniában éltek a természettel, legalábbis ami az általuk használt anyagokat illeti,

abban a korban az organikus alapanyagokra építő öltözködés és a természetes módon lebomló anyagok még, jobb híján, az egyetlen módját alkották a hétköznapi viseletnek, így már csak azt kell felfedezni, hogy hogyan lehet ezt a hagyományt átültetni a jelen körülmények közé. A Vollebak legújabb találmánya, ami illeszkedik a kreatív megoldások sorába, az eukaliptuszból és algából készült póló, amelynek fekete színét ez utóbbi alapanyag porított formája adja.

Az alga termesztése és feldolgozása is jóval környezetbarátabb, mint a hagyományos festési eljárások, amivel a fekete ruhák színét állítják elő, ez ugyanis főként kőolajból származó anyagokkal történik, aminek gyártása során szén-monoxid, kén, nitrogén-oxid és még sok más egészségtelen vegyület kerül a levegőbe. Az algák ezzel szemben rendkívül gyorsan nőnek kizárólag víz, nap, tápanyagok és szén-dioxid segítségével, a feldolgozásuk sem igényel különösebben energiaintenzív vagy vegyi anyagokat alkalmazó munkát, a fekete festék kiváltására viszont tökéletesen alkalmas a belőlük készült tinta. A természetes alapanyagnak egy hátránya van: gyorsan kifényesedhet a varrások mentén, ezért a cég azt ajánlja a tulajdonosoknak, hogy mossák kézzel és hideg vízben.

Ha a póló tönkrement, vagy végleg elhasználódott, akkor a gránátalma pulóverhez hasonlóan ezt is el lehet ásni a kertben, ahol tizenkét hét alatt lebomlik (bár egy üzemben ez a folyamat még gyorsabban lezajlik, ha valaki nem akar komposztálni az udvaron vagy erkélyen), de eközben az algatinta nem engedi ki magából azt a szén-dioxidot, amelyet még a növekedése alatt megkötött, ez, a Vollebak leírása szerint további száz évre az algába zárva marad.

Az ilyen típusú organikus tinta iránt egyébként egyre nagyobb az érdeklődés és már vannak cégek, amelyek évek óta a gyártással foglalkoznak: mivel az előállítás viszonylag egyszerű és a felhasználási körük rendkívül széles, így a vásárlói réteg biztosan adott hozzá. A gyártók rendszerint a környezetbarát jellegét emelik ki az új technológiának: a Living Ink szerint egy tonnányi alga két tonna szén-dioxid megkötésére képes, a végső produktumhoz pedig nem kell sok mesterséges hozzávalót keverni, mivel 20%-ban pigmentekből és 70%-ban növényi olajból áll.

A Vollebak különleges öltözékeinek már csak egy hátulütője van, mégpedig a kevésbé pénztárcabarát áruk, a Garbage Sweater 445 euróba (157 000 forint) kerül, az Elpusztíthatatlan Dzseki, amelyet olyan anyagból készítenek, mint amiből az olajfúró tornyok stabilizálására szolgáló kötelek is vannak, 575 euróba (203 000 forint), az Alga Póló, amit egyelőre előrendelni lehet, 110 euró (39 000 forint), a cég viszont cserébe ingyenes kiszállítást ígér a világ minden pontjára.

(Fotó: Vollebak)

További cikkek a témában:

Kávézaccból készült bakancs, ami zokni nélkül is viselhető Az egy dolog, hogy a jövő bőre teljesen állatmentes, de hogy körülbelül tizenöt csészényi zaccból lábbelit gyárthatnak ez a megszokottnál is szokatlanabb ötlet.
Desserto: új kaktuszbőr anyag, a fenntarthatatlan állati eredetű helyett Az állati bőrt sok iparág használja, a divat, a bútor és az autóipar mind hatalmas mennyiségben veszi fel évente ezt az alapanyagot, miközben annak előállítása nem fenntartható, és nem is etikus, vagy ha úgy tetszik kegyetlenségmentes. Szerencsére a kutatóktól sorban érkeznek az izgalmas új eredmények. Bemutatjuk a növényi bőröket.
Öt Celsius-fokkal hűti viselőjét a közép-infravörös tartományú sugárzást kibocsátó póló Kínai kutatók fejlesztették ki azt az anyagot, amelyből a hagyományos textileknél csak kicsivel drágábban olyan póló állítható elő, amely aktívan hűti a viselőjét egy új típusú technológiával.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.