Szennyvízből készítene rakéta-hajtóanyagot a Marson egy napfénnyel működő eszköz

2022 / 03 / 24 / Palotai Nándor
Szennyvízből készítene rakéta-hajtóanyagot a Marson egy napfénnyel működő eszköz
A spanyol Tekniker az ESA-val közösen dolgozik egy berendezésen, ami sokat segíthet a jövőbeli Mars-missziók gazdaságossá tételében.

A Marson való túléléshez a jövendőbeli telepeseknek az összes rendelkezésre álló erőforrást a lehető leghatékonyabban kell használniuk. Ez azt is jelenti, hogy ahol csak lehetséges, a lehető legnagyobb szerepet kell biztosítani az újrahasznosításnak, továbbá ami a Föld és a Mars közötti utazást illeti, idővel az űrhajók üzemanyagát a visszaúthoz mindenképpen a Marson lenne érdemes előállítani. A Tekniker spanyol technológiai központ csapata egy olyan rendszeren dolgozik, amely napfény felhasználásával állítana elő üzemanyagot a marsi űrhajósok szennyvízéből – olvasható az Európai Űrügynökség, az ESA oldalán.

A Techniker munkatársának elmondása alapján a speciális reaktor a Mars légkörének 95%-os szén-dioxid tartalmú levegőjét, valamint az asztronauták által termelt szennyvizet használná fel az üzemanyaggyártás folyamatához, melyhez az energiát napfény adná.

Az úgynevezett „fotoelektrokémiai” rendszer a marsi légkör szén-dioxidjából és a szennyvízből szénhidrogéneket, többek között metánt is, illetve alkoholokat állítana elő. A folyamat során a rendszeren átszűrt szennyvíz is tisztításra kerül és kinyerhető, így az eszköz az üzemanyag-előállítással párhuzamosan víztisztítást is végezne.

Jean-Christophe Berton, a projekt műszaki felügyelője az ESA-tól úgy véli, hogy a kutatás az Európa Űrügynökség számára értékes tapasztalatokkal szolgálhat a hajtóanyagok Marson történő előállítása kapcsán, de akár a nehezen megközelíthető földi létesítmények energiaellátásához is hasznos ötleteket nyerhetnek a projektnek köszönhetően. Ezen felül a kutatás eredményeit fel lehet használni a Föld széndioxid-mentesítéséhez szükséges technológiák fejlesztéséhez is. A kutatási projekt az ESA Open Space Innovation Platformjának támogatásával jött létre.

Az egymásra rálicitáló Hold-missziókkal és tervezett bázisokkal párhuzamosan a Mars meghódításának ötlete is újra nagy lendületet kapott, bár az égitest a távolsága miatt egy jóval nagyobb kihívást jelentő célpont, mint a Föld égi kísérője. Ráadásul, mivel a Mars csak kétévenként kerül olyan közelségbe a Földhöz, hogy kifizetődő legyen űreszközt indítani a bolygó irányába, a küldetések gyakran csúsznak akár évekkel későbbi időpontra – legutóbb például az ExoMars program halasztódott el minimum 2026-ig az orosz-ukrán háború miatt. Jelen körülmények között tehát valószínűleg hosszú éveket kell még várni arra, hogy ember lépjen a Marsra, pláne meg is telepedjen a felszínén, így egyhamar nem fogunk még látni ehhez hasonló berendezést sem, vagy legalábbis nem a vörös bolygón.

(Borítókép: Getty Images, fotó: ESA)

Akár egymillió embert is eltarthatna a Mars Amerikai kutatók szerint a megfelelő technológiák alkalmazásával száz év alatt fel lehetne építeni egy önfenntartó, egymillió fős kolóniát.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.