Szex és szülés az űrben: 2040-ben világra jöhet az első kisbaba

2021 / 06 / 08 / Perei Dóra
Szex és szülés az űrben: 2040-ben világra jöhet az első kisbaba
Benépesíteni a Földet egy dolog, de vajon az emberek megtehetik ugyanezt mondjuk a Marson vagy a Holdon? Egyes kutatók szerint igen, de az biztos, hogy nem lesz sétagalopp. Cikkünk ötletét Chris Impey, az Arizonai Egyetem csillagászattal foglalkozó professzorának a The Conversation-ön megjelent publikációja adta, aki szerint jó pár évbe beletelhet majd, mire letelepedése után az emberek szaporodásra is képesek lehetnek egy idegen bolygón. Persze nem ő az egyetlen kutató, akinek izgatja fantáziáját az űrbéli utódnemzés és születés gondolata, ezért összegyűjtöttünk pár érdekességet.

2040-ben megszülethet az első Mars-bébi?

Kezdjük rögtön Impey professzor véleményével, aki szerint ha a civilizációnknak végre sikerül letelepedni egy távoli bolygón, akkor sem dőlhetünk nyugodtan hátra, hiszen utána még számos kérdés megválaszolásra vár. Például a fajfenntartás lehetősége, mivel mostanáig kevés kutatást végeztek a terhesség és a reproduktív egészség biológiájáról egy olyan alacsony gravitációjú környezetben, mint amilyen a Hold vagy a Mars. Arról nem beszélve, hogy a kisbabák roppant törékenyek, emiatt felnevelésükhöz megfelelő körülmények kellenek. Impey szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy bárki szexelt volna az űrben, ám ha azt vesszük, hogy eddig körülbelül hatszáz embernek sikerült Föld körüli pályára jutnia, köztük egy házaspárnak akik titokban tartották kapcsolatukat, akkor talán mégis akadhatnak pikáns sztorik. Lényeg a lényeg, a professzor elmélete alapján az első űrbéli kisbaba 2040-ben jöhet a világra.

Milyen állampolgárságot kapnak az űrben születettek?

Ezt a kérdést hosszan taglalja egy, a Space Legal Issues oldalon megjelent cikk, melynek szerzője szerint ha a világűrben született csecsemő nem felel meg az adott ország állampolgárságának megszerzésére vonatkozó követelményeknek, akkor az illető hontalanná válhat. Ilyen esetben a hontalan személyek jogállásáról szóló egyezményről szóló ENSZ-egyezmény alapján kell döntést hozni, és védelmet nyújtani az űrben születettek számára. A szerződést azonban csak néhány állam írta alá, többségük ráadásul nem is rendelkezik űrhajókkal, így embereket sem küld a világűrbe. Ugyanakkor az első űrben született csecsemő - és anyukája - valószínűleg akkora hírnévre tenne szert, hogy a hontalanságot elvből kizárhatnánk.

Egy holland startup 2024-re tenné az első űrbéli születés dátumát

Várandós nőt küldene az űrbe egy holland startup, hogy a súlytalanság állapotában hozza világra gyermekét. A SpaceLife Origin szakemberei szerint az emberiség túlélésének záloga hosszú távon az, ha egy másik bolygón telepszik le. Ehhez pedig először is meg kell tanulnunk, hogyan reprodukáljuk magunkat az űrben. Egbert Edelbroek, a cég egyik vezetője úgy fogalmazott, az űrszülés lényegében biztosítási kötvény az emberi faj számára. A SpaceLife Origin az elkövetkezendő öt évben egy sor úttörő kísérletet tervez a témában, a legfontosabbat, vagyis

az első űrszülést pedig 2024-ben szeretnék megvalósítani.

A startup több űrhajós társasággal is tárgyal a projektről, mindemellett már keresik azt az önkéntest is, aki vállalja, hogy az űrben hozza világra a gyermekét. Bár ember még nem született az űrben, patkányokon, halakon, gyíkokon és gerinctelen állatokon már végeztek ilyen jellegű kísérletet. A kilencvenes években egy amerikai űrmisszión például patkányok születtek, ám a kölykök fejletlen egyensúlyszervekkel jöttek a világra. Később ez ugyan helyreállt, de a tudósok szerint ez csak azért alakult így, mert visszajuttatták az állatokat a Földre, ahol ismét volt gravitáció.

A várandós nő megfelelő időpontban való űrbe juttatása emellett logisztikailag sem lenne egyszerű, de ezen kívül i számos komoly probléma felmerül még, kezdve attól, hogy hogyan adják be a kismamának az epidurális érzéstelenítőt, egészen odáig, hogy mi legyen a testéből távozó folyadékokkal. Ráadásul, még ha minden jól is alakul, és a nő egészséges kisbabának ad életet az űrben, a Földre való visszatérését is meg kellene oldani. A cégnél tisztában vannak azzal, hogy a projekttel kapcsolatban sok még a tisztázatlan kérdés, ugyanakkor úgy vélik, hogy az űrszülés előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, és ha ők nem csinálják meg, akkor megteszi valaki más.

Egyáltalán hogy nézne ki egy világűrben született gyerek?

Ahogy fent már írtuk, a szakemberek hosszú évtizedek óta kísérleteznek vemhes állatokkal a Nemzetközi Űrállomáson, de várandós ember még nem járt a világűrben. Hiába volt már több mint hatvan női űrhajósunk, senki nem volt állapotos, amikor az ISS-re, a Holdra, vagy egyszerűen Föld körüli pályára indult, így nincsenek valós megfigyeléseink arról, hogyan zajlana egy ilyen folyamat a világűrben. Ennek ellenére azért nagyjából tudjuk, hogy milyen problémákba okozna például egy Marsra utazó, állapotos nő – írja a Business Insider.

A leginkább kézenfekvő különbség a földi és világűrbeli terhesség között a gravitáció hiánya lenne, ami alapvetően megváltoztatja a szülés menetét is. A Földön ugyanis a gravitáció segít az anyának a természetes szülésben, míg a világűrben nincs ilyen előnye. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú távú alacsony gravitációs környezet a csontsűrűségre is hatással van (minden űrben, zéró gravitációban töltött hónap után egy-két százalékkal csökken a csontsűrűség), ami azt okozhatja, hogy természetes szülés során könnyebben törik az anya medencéje. Emiatt valószínű, hogy a világűrben, vagy egy jövőbeli holdi vagy marsi kolóniában

a császármetszés sokkal gyakoribb lesz, mint a Földön – lehet, hogy csak így lehet biztonságosan levezényelni a szüléseket.

Scott Solomon, a Rice Egyetem biológusa elárulta, hogy mivel a születés módja befolyásolja az anatómiánkat, a császármetszésekkel nagyobb fejű babákra kell majd számítani. Ez viszont még nem minden: a világűrben született, és ott növekedő gyerekek bőre más színű is lehet, mint a földieké, mivel kevésbé lesznek védettek a sugárzás ellen, mint a földi társaik. Ez azt is okozhatja, hogy a szervezet teljesen másfajta melanint vagy melaninszerű pigmentet fog kifejleszteni. Ez ahhoz vezethet, hogy a több generáció óta az űrben élők más bőrszínűek lehetnek, mint bárki más a Földön.

A szakértő szerint több száz, akár több ezer év múlva eljuthatunk odáig, hogy a Földön kívül élőket nem is embereknek, hanem egy teljesen külön fajnak kezeljük majd, hiszen teljesen más lesz a testfelépítésük, mint nekünk. Azt pedig már egy másik, a The National Geographic-on megjelent cikk szerzői írják, hogy az emberi szaporodás lehetőségének vizsgálata azért különösen nehéz űrbéli körülmények között, mert hiába küldenek fel apró emlősöket, például egereket és patkányokat, az esetükben kapott eredmények gyökeresen eltérhetnek attól, mint amiket az emberek produkálnának. Utóbbiakat viszont nem egyszerű rávenni egy ilyen kísérletre, ami ráadásul etikai és egészségügyi szempontból is aggályos. Annyi bizonyos, hogy sorsunk alakulására csak a távoli jövő adhat majd választ.

(Fotó: Getty Images Hungary, Unsplash/NASA)

További cikkek a témában:

Az embriók visszafordíthatják az öregedést A kutatók feltárták azokat a mechanizmusokat, melyek lehetővé teszik az embriók számára az öregedés biológiai folyamatának megfordítását, fiatalabbá téve őket annál a megtermékenyített petesejtnél is, melyből kifejlődtek.

"Nem tudjuk, földönkívüliek-e. Nem tudjuk, ellenség-e " – nyilatkozta a NASA vezetője az azonosítatlan repülő tárgyakról Június 25-én lát nyilvánosságot az azonosítatlan repülő tárgyak észleléseit bemutató és elemző dokumentum, a NASA-nál pedig felhorgadt az érdeklődés ezen jelenségek irányába.

Valóságshowban fogják kiválasztani, hogy ki tölthet el egy hetet a Nemzetközi Űrállomáson A Discovery Channel műsorába bárki jelentkezhet, aki az USA-ban él. A fődíj egy űrutazás.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.