Valóságshowban fogják kiválasztani, hogy ki tölthet el egy hetet a Nemzetközi Űrállomáson

2021 / 05 / 26 / Bobák Áron
Valóságshowban fogják kiválasztani, hogy ki tölthet el egy hetet a Nemzetközi Űrállomáson
A Discovery Channel műsorába bárki jelentkezhet, aki az USA-ban él. A fődíj egy űrutazás.

A Legyen ön is milliomos amerikai címére (Who wants to be a millionaire) rímelő Who wants to be an astronaut című realityben az Axiom Space második küldetésére (AX-2) lehet majd egy jegyet nyerni, amely a mostani tervek szerint valamikor 2022 végén indulhat útnak az ISS-re. A misszió parancsnokát és pilótáját már korábban bejelentették, viszont hogy Peggy White-on és John Shoffneren kívül ki ülhet majd még be a SpaceX Crew Dragon űrkapszulájába, egyelőre nem lehet tudni.

A Discovery Channel valóságshowjába csak az USA-ban élő személyek jelentkezhetnek, akiknek viszont nem feltétlenül kell amerikai állampolgárnak lenniük. A Freethink szerint az online leadható jelentkezési lapon a szokásos adatok mellett rákérdeznek a pályázók személyiségére, fittségére, valamint arra is, hogy rendelkeznek-e valamilyen különleges adottsággal, emellett pedig az aspiránsoknak egy rövid videót is készíteniük kell, amelyben elmondják, hogy miért szeretnének az űrbe menni. A műsorról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a versenyzőknek különböző extrém kihívásokat kell majd teljesíteniük, amelyekben próbára teszik azon tulajdonságaikat, amikre egy valódi űrhajósnak a legnagyobb szüksége van, valamint egy általános űrhajós kiképzést is kapnak. A verseny győztesét szakmai zsűri fogja kiválasztani, de ennek tagjait egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az biztos, hogy a műsor győztese egy rendkívül exkluzív klubhoz csatlakozhat, hiszen a NASA statisztikái szerint az elmúlt bő két évtizedben mindössze 244 ember fordult meg a Nemzetközi Űrállomáson. Ennél valamivel többen mondhatják el magukról, hogy jártak a világűrben, de ilyen emberből is összesen 569-et találunk a történelemben. Ennek egyik oka, hogy az űrutazás még mindig rendkívül drága dolog, az Axiom Space szerint például a küldetés személyenként 55 millió dollárba fog kerülni (ami amúgy pontosan az 55-ször több a Legyen ön is milliomos amerikai adásának a fődíjánál).

A pénz viszont nem minden, hiszen a hivatásos asztronautákon kívül civileknek eddig csak elvétve volt esélyük arra, hogy feljuthassanak a világűrbe. Bár a Space Adventures nevű cég a 2000-es években több utat is szervezett a Nemzetközi Űrállomásra, ám ennek keretében 2001 és 2009 között mindössze hét űrturista mehetett fel az ISS-re. Charles Simonyi és társai előtt a '90-es évek elején egy brit kémiaprofesszor és egy japán tévériporter a MIR-en vendégeskedett, emellett a '80-as évektől kezdve a NASA is lehetőséget biztosított néhány civilnek, hogy helyet foglaljanak az űrsiklóikon.


Charles Simonyi a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, 2009-ben (Fotó: NASA)

Az amerikai űrügynökség 2019-ben nyitott újra az űrturizmus felé, amikor bejelentették, hogy 2020-tól kezdődően privát asztronautákat is fogadnak a Nemzetközi Űrállomáson. Ennek köszönhetően kezdhette el szervezni az Axiom Space is a misszióit, akik a későbbiekben egy kifejezetten ehhez fejlesztett "turista modult" is csatlakoztatnának az ISS-hez. A Discovery Channel nem az első, akiknek a valóságshow ötlet az eszükbe jutott, tavaly ősszel egy másik cég, a Space Hero is bejelentett egy nagyon hasonló koncepciót, amiben szintén az Axiom Space egyik küldetésére lehet majd jegyet nyerni, viszont a határidőkből úgy tűnik, hogy a Legyen ön is asztronauta győztese beelőzheti a Space Hero valóságshowjának a győztesét. Az egyelőre viszont kérdéses, hogy tényleg eljuthat-e az ISS-re, hiszen ahogy arra a Space.com felhívja a figyelmet, ehhez a NASA jóváhagyására is szükség lesz.

(Borítókép: SpaceX)

További cikkek a témában:

Bejelentették a világ első, magánszektor által finanszírozott űrmissziójának legénységét Az Axiom Space egy olyan vállalat, mely saját űrállomás építésén fáradozik, de nem ez az egyetlen nagyra törő tervük. Nemsokára egy különleges űrhajót indítanak.

2030-ig elkészülhet a mesterséges gravitációval ellátott űrszálloda, ami akár háromszáz vendéget is tud egyszerre fogadni A NASA korábbi munkatársai nem kis fába vágták a fejszéjüket a Voyager Stationnel, ami mintha egyenesen a jövőből érkezett volna

A SpaceX megkezdi a privát űrutazás új korszakát, és egy szerencsés jegyet is nyerhet az első járatra Jared Isaacmannak valahogy sikerült kibérelnie a SpaceX-től egy űrhajót, amivel októberben harmadmagával egy több napos túrát fog tenni a Föld körül. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelynek egyik résztvevője sem hivatásos űrhajós.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.