"Nem tudjuk, földönkívüliek-e. Nem tudjuk, ellenség-e " – nyilatkozta a NASA vezetője az azonosítatlan repülő tárgyakról

2021 / 06 / 05 / Felkai Ádám
Kevés ügyiratot előz meg akkora várakozás, mint a június 25-én nyilvánosságra kerülő kormányzati beszámolót az azonosítatlan repülő tárgyakról.

A szóban forgó iratból azonban már most szivárogtak ki részletek, melyekről a New York Times számolt be, és ez alapján a csattanót is lelőtték bizonyos szempontból: a beszámolóból nem nyer megerősítést, hogy a bolygónkat idegen civilizáció kereste fel, de az sem zárható ki, hogy az észlelt eszközök mégsem földi eredetűek. Korábbi cikkünkben (lent) egyébként több ilyen beszámolót is ismertettünk, és ezekben több közös pont akad: olyan tárgyakról esik szó, melyek működését, repülési sajátosságait a megfigyelő pilóták nem tudták megmagyarázni – az „eszközökön” nem volt látható semmiféle motorra vagy hajtóműre utaló jel, nem volt rajtuk kialakított légterelő felület, miközben a mozgásuk ellentétben állt azzal, amit technológiai szempontból jelenleg megvalósíthatónak tartunk.

„Nem tudjuk, honnan jöttek, és nem értjük a technológiát sem” – a CBS amerikai katonákkal készített interjút az UAP-okról Az azonosítatlan légköri jelenségekről a Kongresszusnak szánt jelentés jövő hónapban kerül nyilvánosságra, addig pedig a kérdést a CBS csatorna egyik legpatinásabb műsora járta körbe – megdöbbentő dolgok hangzottak el.

Az iratban több mint 120 incidenst vizsgáltak az elmúlt 20 évből, és ezek túlnyomó többsége biztosan nem az USA-hoz köthető – magyarán nem amerikai kísérleti technológiákról van szó az esetek jelentős részében. Mindez azért fontos, mert így egy opcióval kevesebb, már ami ezen eszközök eredetének a tisztázását illeti. Viszont a New York Times forrásai szerint ez az egyetlen biztos kijelentés a beszámolóban.

Vagyis az nem derül ki, hogy ezek az eszközök egy ellenséges nagyhatalom titkos hadi technológiái, de az sem bizonyítható, hogy egy földönkívüli civilizáció küldte volna őket. A szokásos magyarázatok (például meteorológiai léggömb) kizárhatóak az esetek egy részében, mikor például az incidensek idején változott a szélirány. A végleges riportban lesz egy titkosított melléklet, és a Timesnak nyilatkozó illetékesek elismerték, hogy pusztán ennek a léte is okot adhat majd további spekulációkra. A beszámoló azzal zárul, hogy a megfigyelt jelenségekkel kapcsolatban rengeteg dolgot nehéz megmagyarázni – az eszközök gyorsulását, irányváltási képességeit, valamint hogy képesek víz alá merülni.

Mint az sejthető volt, a legtöbb beszámoló az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetétől érkezett, és vizsgáltak olyan eseteket is, amelyben idegen hadseregek is érintettek voltak. A hírszerzők szerint az észlelt légi jelenségek legalábbis egy része valamely rivális nagyhatalom (Kína vagy Oroszország) kísérleti technológiája lehet. Mind a két szóban forgó nagyhatalom komolyan kísérletezik hiperszonikus eszközök kifejlesztésével – ezek olyan eszközök melyek adott közegben (például a légkörben) a hangsebességnél 5-ször gyorsabban képesek haladni. Amennyiben ezek a jelenségek valóban ezektől a nagyhatalmaktól származnak, úgy az a rossz hír állt elő, hogy valószínűleg igen komolyan lekörözték az amerikai haditechnikát.

Egyelőre tehát azt lehet tudni, hogy a kísérleti amerikai technológián kívül egyik lehetséges magyarázatot sem sikerült kizárni, amivel első pillantásra úgy tűnhet, nem mondtak túl sokat, másodszorra azonban igenis levonható egy fontos konklúzió: immár hivatalosan is elismert tény, hogy olyan dolgok repkednek szabadon az amerikai légtérben, melyekre jelenleg nem találunk magyarázatot. Mindez egybevág több pilóta beszámolójával, amelyekből mi is szemezgettünk fentebb. A haditengerészet egyik tisztje például úgy nyilatkozott a CNN lent megtekinthető műsorában, hogy amit észleltek, azt egy széles spektrumként kell elképzelni, amelynek egyik szélén ellenséges hatalmak kísérleti technológiái állnak, a másikon pedig olyan dolgok, melyek eredetét jelenleg nem sikerült tisztázni, de majdnem biztosan egyik emberi civilizáció arzenáljának sem a részei. Azt azonban a tiszt sem állítja, hogy ezek földönkívüliek lennének, egyszerűen annyit mond, hogy itt vannak, és nem tudjuk, mik ezek – nagyjából tehát ezt az álláspontot fogja nyilvánossá tenni a jelentés a jelenlegi szivárgás alapján, természetesen nagy hangsúly eshet bizonyos „nüanszokra”, például olyan „apróságokra”, hogy milyen berendezésekkel figyelték meg ezeket az eszközöket, sikerült-e egyszerre több technológiával is követni őket satöbbi.

Ami viszont legalább ilyen érdekes kérdés, hogy mi következik ezután. Ugyanis túl nagy hangsúlyt kapott az, hogy „nem lehet megerősíteni”, hogy a szóban forgó tárgyak mögött idegen civilizáció áll – ami egyébként senkit sem lephetett meg, aki hallott már a Sagan standardról (a rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek) –, ugyanakkor elsikkad kicsit, hogy ezeket továbbra sem tudjuk magyarázni. Ugyanis ha nem tudjuk, mi repked a maga kényére kedvére a Föld legerősebb katonai nagyhatalmának a légterében, akkor a következő logikus kérdés:

És akkor most hogyan tovább?

Erre pedig a válasz, hogy haladunk, úgy mint eddig – vagyis az ezen eszközök kérdése egyre inkább a közbeszéd része lesz, és ehhez most a NASA újonnan kinevezett vezetője, Bill Nelson is hozzátette a magáét – számolt be róla a CNN. Sőt mondhatjuk, hogy Nelson mindjárt bemutatásra kerülő lépése talán fontosabb, mint az, hogy az ezekről a tárgyakról történő diskurzus beszivárgott a mainstream médiába – a NASA feje ugyanis immár a tudományos életbe is beemelte az azonosítatlan repülő tárgyakat. Nelson csütörtökön elismerte, hogy a haditengerészet által megfigyelt nagy sebességű eszközök eredetére a NASA legmagasabb köreiben sem találtak magyarázatot. Azt Nelson is hangsúlyozta, hogy szerinte ezek az eszközök nem azt bizonyítják, hogy földönkívüliek látogatják a bolygónkat. Mint fogalmazott: „Azt hiszem, én tudnám (ha ez lenne a helyzet)”. Elismerte ugyanakkor azt is, hogy jelenleg egyébként ezt az eshetőséget is korai kizárni. A NASA vezetője a következőket mondta egészen pontosan:

„Nem tudjuk, földönkívüliek-e. Nem tudjuk ellenség-e. Nem gondoljuk (hogy valamilyen optikai csalódásról/jelenségről van szó) azon jellemzők alapján, melyekről a haditengerészet vadászpilótái beszámoltak... A lényeg tehát, hogy meg akarjuk tudni (mik ezek).”

Nelson egyébként nem állít fel egy hivatalos munkacsoportot a NASA-nál a kérdés tisztázására, de egy igazán fontos gesztust tett: azt az utasítást adta a kutatóknak, hogy kedvük szerint vizsgálják ezen jelenségek bármely aspektusát – számolt be róla a NASA sajtótitkára, Jackie McGuinness. Mint azt McGuinness elmondta, nem áll rendelkezésünkre túl sok adat ezekkel a tárgyakkal kapcsolatban, de a tudósoknak ezeket szabadon kellene vizsgálniuk, és az ilyen jellegű kutatásokat nem lenne szabad megbélyegezni. A sajtótitkár elismerte ugyanis, hogy az „UFO-kutatás” negatív asszociációkat ébreszt, és sokszor megalapozatlan összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos. Hozzátette azt is, hogy rendkívül érdekes jelenségekről beszélünk, amelyek felkeltették az amerikaik érdeklődését, vagyis a tudósoknak, ha szeretnének ezeknek utánajárni, akkor erre lehetőséget kell nekik biztosítani.

Nelson elmondása szerint a NASA-t egyébként nem vonták be a június 25-én publikálásra kerülő jelentés elkészítésébe, de hozzátette, hogy amint a NASA kutatói találnak bármit, ami alapján be lehetne ezeket az eszközöket azonosítani, akkor arról a Pentagon tudni fog.

Mint látható, a jelentés még napvilágot sem látott, de így is sűrű időszak áll mögöttünk a kérdéssel kapcsolatban: az USA tekintélyes katonái és hírszerzői dolgoztak azon, hogy a szélesebb közvélemény figyelmét ráirányítsák ezeknek a jelenségeknek a létezésére, és most ott tartunk, hogy a NASA vezetője is próbálja letörölni a stigmát az ezzel kapcsolatos tudományos kutatásokról – ez utóbbi pedig önmagában olyan lépés, amely akár néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna.

(A cikkhez használt borítókép mindössze illusztráció.)

További cikkek a témában:

A Pentagon elismerte, hogy a haditengerészet rögzítette a felvételt, amelyet az amerikai hadihajókat üldöző, piramis alakú, ismeretlen repülő tárgyról készítettek A kiszivárgott felvételen az állítások szerint a nyilvánosság számára először láthatóak azok a tárgyak, melyek 2019-ben több amerikai rombolót is üldözőbe vettek – ezeknek az eszközöknek a megnyugtató beazonosítására hivatalosan máig nem került sor.

„Sokkal több azonosítatlan repülő tárgyat láttunk, mint amennyiről a nyilvánosság tud” – nyilatkozta az USA volt hírszerzési igazgatója Donald Trump korábbi hírszerzési igazgatója szerint az USA hadserege és műholdjai sokkal több különösen viselkedő tárggyal találkoztak, mint amennyi ezekből az észlelésekből a nyilvánosságra került.

Titokzatos repülő eszközök rajai vették üldözőbe az USA romboló hajóit több napon át 2019-ben több hadihajó környékén is gyanúsan viselkedő repülőeszközöket figyeltek meg, melyeknek az eredetét az ismereteink szerint egyelőre nem sikerült tisztázni.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
A német Continental portugáliai gumiabroncsgyárában mutatta be, hogyan formálják a gumigyártást CO2-semlegessé, körforgásossá, fenntarthatóvá.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.