Szobrász robotok segédkezhetnek az emberek mellett

2021 / 08 / 05 / Perei Dóra
Szobrász robotok segédkezhetnek az emberek mellett
Az olasz Robotor nevű vállalat arra ösztönzi a művészeket, hogy bízzák robotokra a fárasztó faragási munkát.

Az emberek évezredek óta készítenek márványból szobrokat, így számos ismert műalkotás - köztük Michelangelo Dávidja - is ebből készült. A szobrokhoz használt márványt többnyire az olaszországi Carrara kőfejtőiből bányászták, és gyakran előfordult, hogy a művészek valóságos harcot vívtak a carrarai márványtömbökért.

Mielőtt rátérnénk a robotra

Megemlítenénk, hogy a márványfejtés sokkal izgalmasabb látvány, mint azt az ember elsőre gondolná. Legalábbis Yuri Ancarani olasz rendező szerint biztosan, aki majdnem egy teljes évig forgatott az Olaszország északnyugati részén található Carrara régióban. A ravennai születésű, Milánóban élő rendezőt ugyanis teljesen elvarázsolta az Alpok és a bányát körülölelő táj. Ez inspirálta az „Il Capo” azaz a Főnök című alkotását, melyben egyedülálló módon sikerült megörökítenie azt a drámai pillanatot, ahogy a monumentális, fehér márványtömb elválik a hegyoldaltól és hatalmas robajjal földet ér. A film számos díjat és elismerést bezsebelt, az alábbiakban mutatunk belőle egy kis ízelítőt:

A szobrász robotok felgyorsítják a faragási folyamatot

Ha egy módjuk van rá, manapság sok művész inkább kerüli a munkát a márvánnyal, és nem csupán azért, mert hónapokig, sőt évekig tarthat, mire szobrot faragnak az anyagból, de a folyamat során arra is ügyelniük kell, hogy elkerüljék a por belélegzését, ami szilikózist okozhat.

A jövőben azonban az emberi szobrászok megmaradhatnak az elméleti tervezésénél, a megvalósítást pedig robotokra bízhatják. A gépek ráadásul hónapok vagy évek helyett pár nap alatt elkészítik a műalkotást. A Robotor szerint a robotok egészen konkrétan mindössze

kétszáz hetven óra alatt képesek reprodukálni egy olyan szobrot,

amelynek elkészítéséhez Antonio Canova neoklasszikus szobrászművésznek öt év kellett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Robotor (@robotor_official) által megosztott bejegyzés

Nem mindenki várja a gépek eljövetelét

Michele Monfroni, olasz szobrász szerint, ha Michelangelo meglátta volna a robotokat, valószínűleg haját tépte volna. A művész szerint ugyanis a robotok egyenlőek az üzlettel, a szobrászat azonban szenvedély. Ehhez képest Marco Ciampolini művészettörténész rámutatott, hogy a történelem legnagyobb művészei közül sokan - köztük Michelangelo - delegálták munkájukat. Az egyetlen különbség az egykor és most között az, hogy a napjaink szobrászai robot segítőt kaphatnak emberi tanoncok helyett.

(Fotók: Instagram/Robotor)

További cikkek a témában:

Robotizált „exoszkeletont” épített egy apa a mozgáskorlátozott fiának Az eszközt már kórházak is használják, és a mérnökként dolgozó apa szerint a hasonló rendszerek segítségével 10 éven belül visszaszorulhat a kerekesszékek használata. Utánajártunk, mekkora lehet egy ilyen eszköz anyagi szempontból vett realitása hazánkban.

A robotok még lassan kosaraznak, de egy büntetőpárbajra már nem érdemes kihívni őket A Franciaország-USA kosárlabdameccs szünetében igencsak érdekes dolgok történtek a pályán a tokiói olimpián.

Parkolás közben önállóan feltölti az elektromos autókat az automata töltőrobot A jövőben a parkolóban ilyen robotok várhatják az autósokat, hogy amíg ők az ügyeiket intézik, az akkumulátorok újra használatra készen álljanak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.