Szupergyors robotagyat gyártott az NVIDIA

2021 / 11 / 09 / Felkai Ádám
Szupergyors robotagyat gyártott az NVIDIA
A Jetson AGX Orin a 2018-as Jetson AGX Xavier-t váltja, és nem csak hatszor gyorsabb az elődjénél, de továbbra is elfér a tenyerünkben.

Az NVIDIA még 2018-ban dobta piacra a Jetson AGX Xavier-t, az autonóm eszközökhöz fejlesztett „robotagyat”. Ennek utódját leplezte le a cég, amely a Jetson AGX Orin elnevezést kapta, és bár sokkal gyorsabb a korábbi változatnál, méretében és alakjában megegyezik azzal. Az NVIDIA az Orint „energiahatékony MI szuperszámítógépként” próbálja elhelyezni a piacon, melyet autonóm eszközökbe fejlesztettek – legyen szó robotikáról, orvosi eszközökről, de akár a mesterséges intelligencia olyan jövőbeli felhasználásáról, amely ma még lehetetlennek tűnik. Mindez azt jelenti a számok nyelvén, hogy az Orin 200 billió műveletet képes másodpercenként végrehajtani, miközben a mérete mindössze 100mm x 87mm.

Az Orin a cég Ampere grafikus feldolgozó egységének a mikroarchitektúrájára épül, és több Arm Cortex-A78AE processzor is helyet kapott benne. A memória sávszélessége 204 GB/s, ami kiegészülve 32 GB DRAM-mal szavatolja, hogy az Orin egyszerre akár több MI alkalmazást is képes futtatni. Ami a szoftveres oldal illeti: az eszköz megvásárlásával hozzáférés nyílik az NVIDIA több applikációjához, például az Isaac Sim szimulációhoz, amely fotórealisztikus, fizikailag a valóságnak megfelelően leképezett környezetben teszi lehetővé a fejlesztőknek a mesterséges intelligenciával felvértezett eszközeik kipróbálás. Egészségügyi területen az NVIDIA Clara, míg az önvezető technológiák fejlesztői számára az NVIDIA Drive lehet roppant hasznos szerszám. Mindez barátságos energiaigénnyel párosul: a modul akár 15 W-tal is elműködik (emellett még 30, illetve 50 W-tal is működtethető), miközben tehát mind a tűk, mind a forma és a méret tekintetében kompatibilis az elődjével.

Mindennek köszönhetően az NVIDIA szerint az Orinnal olyan komplex modellek hozhatóak létre, melyek leképezhetik például a természetes nyelvek működését, teljes 3D érzékelést tesznek lehetővé vagy pedig több szenzor bejövő adatait is képesek elemezni.

A vállalat az Orint és hozzátartozó fejlesztői eszközöket 2022 első negyedévében tervezi elérhetővé tenni egyelőre ismeretlen áron (a Jetson AGX Xavier 1100 dollárba kerül egyébként).

(Fotó: NVIDIA)

További cikkek a témában:

Digitális drogot adtak az Nvidia mesterséges intelligenciájának A kísérlet célja, hogy megvizsgálják miként hat a drog egy az emberi agyhoz nagyon hasonló, mesterséges hálózatra.

Monopólium vagy harc a monopólium ellen? Az Nvidia felvásárolta az ARM-et A 40 milliárd dolláros üzlettel az Nvidia az Intel babérjaira törne, és betörne az adatközpontok és a mesterséges intelligencia piacaira is. Kína valószínűleg nagyon nem fog azonban a lépésnek örülni.

Nézegessünk városokat, embereket és autókat, melyek nem léteznek, csak az MI hozta őket létre! Sosem létezett autók, emberek, akik meg sem születtek, véletlenszerűen generált bogarak. A mesterséges intelligencia összerak bármit: a cikkben közölt linkeken bepillanthatunk egy univerzumba, amely csak digitálisan létezik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.