Tanuljuk meg, szokjuk meg: így működik a jelszó nélküli élet Windows-on

2021 / 09 / 17 / Pőcze Balázs
Tanuljuk meg, szokjuk meg: így működik a jelszó nélküli élet Windows-on
Már bárki kipróbálhatja, hogy milyen az élet jelszavak nélkül. A Microsoft a következő hetekben az összes felhasználója számára lehetővé teszi, hogy kiiktassa a bejelentkezési módok közül a jelszó bepötyögését. Helyette ideiglenes kódokat és értesítéseket kapunk majd.

"A hackerek nem betörnek. A hackerek bejelentkeznek" - idézi a Microsoft blogbejegyzése a cég biztonsági vezetőjét, Bret Arsenault-t. Redmond szerint másodpercenként ötszázhetvenkilencszer próbálnak illetéktelenek jelszavak segítségével bejutni felhasználói fiókokba, ami tizennyolcmilliárd támadás évente, bár a szorzás helyességét nem ellenőriztük.

Szerintük két gyenge pontja van ennek a jól megszokott megoldásnak, és az első maga az emberi természet. Egyre több speciális karaktert, számot, kisbetűt, nagybetűt, szimbólumot követelnek a jelszavainkba a rendszerek, mi pedig emiatt egyre nehezebben tudjuk megjegyezni, amit meg kéne. Ha viszont olyan kódsort választunk, amire emlékszünk is, azt valószínűleg túl könnyű kitalálni. A cég adatai szerint tizenöt százalékunk a háziállataiból csinál jelszót, negyven százalékunk valamilyen képlet alapján módosítja azokat, és legalább minden tizedik ember használja ugyanazt a kódot több szolgáltatásnál.

A második gyenge pont a hackerek működése: a közösségi média fiókjaink, illetve a rólunk online elérhető adatok alapján gyorsan feltérképezik, hogy milyen platformokat használunk, és ha egyszer rájöttek a jelszavunkra, sok helyre bejuthatnak vele. Emellett a phishing technikáktól az automatizált jelszópróbálgatásig temérdek eszközük van, hogy hozzáférjenek az adatainkhoz.

Jelszó helyett

A cég már korábban is lehetővé tette több szolgáltatásánál, hogy a Microsoft Authenticator nevű mobilapp, a Windows Hello biometrikus azonosító rendszer, egy fizikai biztonsági kulcs, vagy emailen illetve SMS-ben küldött kódok segítségével használjuk a szolgáltatásaikat. Mostantól azonban bárki dönthet úgy, hogy ezek mellett nem szeretné, hogy jelszóval is be tudjon jelentkezni. A Microsoft fiókunk Biztonság oldalán kapcsolhatjuk ki, illetve kapcsolhatjuk vissza ezt a megoldást.

A Microsoft abban bízik, hogy ha egyszer letöröltük a jelszavunkat, sosem fogunk újat megadni - mi meg abban, hogy nem veszítjük el a hozzáférésünket az email fiókunkhoz vagy a telefonunkhoz, ahova az ideiglenes belépési kódokat kapjuk. Mert arról, hogy mi történik, ha minden egyes, a bejelentkezéshez használt megoldásunk egyszerre ellehetetlenül, nem írnak. Aki mégis maradna a jelszavaknál, annak a Rakétán összegyűjtöttük, hogy hogyan tud a legjobban vigyázni azokra.

(Borítókép: Tadas Sar/Unsplash)

További cikkek a témában:

Rövidesen nem lesz elég a jelszó a Gmail-belépéshez. Mondjuk, mik a teendők A Google mindenkinek bekapcsolja a kétlépcsős azonosítást.

A 2019-es év legrosszabb jelszavainak listája Nem véletlenül pont ezeket tudták feltörni a hackerek, de vajon megtaláljuk közte a sajátunkat is?

A zsebtolvajok elárulták, hogyan jutnak be a telefonokba és a netbankokba Brazíliában már nem azért lopják el a mobilokat, hogy eladják azokat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.