Tim Berners-Lee feltalálta a webet. Most pedig felvázolta a net jövőjét

2020 / 12 / 03 / Pőcze Balázs
Tim Berners-Lee feltalálta a webet. Most pedig felvázolta a net jövőjét
Állítsuk újra helyre a net erőegyensúlyát! Ezt várja Inrupt nevű vállalkozásától és a mögötte álló Solid technológiától Sir Tim-Berners Lee, aki 1989-ben kitalálta a world wide web alapjait - ami a legtöbbünknek sokáig szinte egyet jelentett magával az internettel. A lisszaboni (de persze virtuális) WebSummit konferencián beszélt a terveiről alapítótársával együtt.

"Mindig hittem abban, hogy a web mindenkié. (...) Bármit is értünk el, az egyenlőtlenségek és a széthúzás motorjává vált; hatalmas erők mozgatják a saját elképzeléseik szerint." Berners-Lee ezt gondolja a web jelenlegi állapotáról, ezért dolgozott ki az MIT egyetemen a kutatótársaival közösen egy olyan technológiát, a Solidot, ami elképzelései szerint lehetőséget ad mindenkinek, hogy eldöntse, hol tárolják az adatait, illetve azokhoz milyen emberek és appok férnek hozzá.

Vagyis a feje tetejére állította - illetve szerinte a megfelelő irányba fordította - a net mai működését.

Megadjuk a Facebookon, hogy házasok vagyunk. A Facebook letárolja. Elmegyünk fogászhoz és készítenek egy panorámaröntgent. A rendelő letárolja. Az okostermosztátunk megtanulja, hogy hét körül szoktunk hazaérni és reggel nyolc körül indulunk el otthonról. A gyártó letárolja. Vagyis a velünk kapcsolatos, sokszor triviális, sokszor személyes adatok össze-vissza keringenek mindenhol. Meg se tudnánk mondani, hogy hány szerverparkban van rólunk, tőlünk néhány sornyi információ vagy épp fél terabájtnyi fotó és videó.

"Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is" - egységes törvényekkel nyirbálja meg az EU a nagy tech cégek hatalmát A várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő Digitális Szolgáltatások Törvény döntő hatással lesz az Európai unió digitális működésére, elsősorban a nagy technológiai platformok kötelezettségeinek szabályozásában.

Berners-Lee és társa, John Bruce arról beszéltek a Web Summiton, hogy ezt meg kell fordítani: a Solid segítségével az adatainkat podokban (personal online data store - személyes online adattároló) tároljuk. Egy embernek több podja is lehet: például egy az orvosi dokumentumoknak, egy a fotóinknak, egy az okos otthonunk információinak, és így tovább. Ha a Facebookra szeretnénk feltenni egy képet, nem hozzájuk töltjük fel, hanem hozzáférést adunk a Facebooknak az adott podunkhoz. Ha az új háziorvosunk kíváncsi a kórtörténetünkre, a rendelőt beengedjük a megfelelő podunkba. Ha később meggondoljuk magunkat, csak vissza kell vonnunk az engedélyt. Minden adat a mienk, és mi határozzuk meg, hol tároljuk, illetve ki mikor mihez fér hozzá.

"A cégeknek nem kellenek az adataid. Csak, hogy hozzáférjenek."

Berners-Lee az egészségügyben, a pénzügyi és a kormányzati szektorban látja a legvalószínűbbnek, hogy ráharapnak a nyílt forráskódú, vagyis szabadon alakítható, fejleszthető technológiára; ezt segít majd facilitálni Inrupt nevű cégük. Első nagyobb projektjeiket a BBC-vel, a nagy-britanniai társadalombiztosítóval és a flamand kormánnyal indították el. Amikor megkérdeztük, hogy a tech óriások vajon beszállnak-e majd, és hogy mi lehet számukra a vonzó ebben a modellben, azt mondták: rá fognak jönni, hogy muszáj lépniük. Az embereknek ez lesz az elvárásuk, és ehhez a nagyoknak is alkalmazkodniuk kell.

(Borítókép: Oliver Berg/picture alliance/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Itt megnézheted az összes olyan oldalt, ami adatot szolgáltat rólad a Facebooknak Előre szólunk, megdöbbentően hosszú a lista.

Hogyan lesznek biztonságban az adataink? Kínának vannak ötletei Vang Ji kínai külügyminiszter globális, egységes adatvédelmi keretrendszer ötletével állt elő.

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.