Tippek, hogy ne fogyjon el az ingyenes tizenöt gigabájt Google-tárhelyed

2021 / 07 / 23 / Perei Dóra
Tippek, hogy ne fogyjon el az ingyenes tizenöt gigabájt Google-tárhelyed
Minden Google-fiókhoz tizenöt gigabájt tárhely tartozik, amely a Gmail, a Google Drive és a Google Fotók között oszlik el. A tárhelykvótádat bővítheted Google One-tagság vásárlásával, vagy néhány egyszerű trükkel takarékoskodhatsz is. Cikkünk a Wired cikke alapján készült.

Mindenekelőtt, aki szeretné megtudni, hogy pontosan mely elemek foglalnak helyet a tárhelyéből, itt megnézheti. Másodszor, attól senki se tartson, hogy a tizenöt gigabájtos keret túllépésével eltűnnek a fájljai, újakat viszont már nem fog tudni hozzáadni, illetve a G-mail esetén nem tud majd új leveleket fogadni. Erre figyelmeztet is a rendszer. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan szabadíthatunk fel elegendő tárhelyet magunknak.

G-mail

A levelek alapjáraton nem foglalnak sok helyet, ám ha valaki évek óta ezt a fiókot használja, akarva-akaratlanul is feltornyosulhatnak a felesleges üzenetek. Ha beírjuk a keresőbe az alábbi kódot, akkor a rendszer automatikusan kilistázza az egy évnél régebbi leveleket: "older_than:1y". (Ha az "1y" helyett "6m"-et vagy "3m"-et" írunk, akkor a parancs a hat és három hónapnál régebbi levelek listázására vonatkozik.) Ezt követően a bal felső sarokban álló kis négyzet kipipálásával kijelölhetjük a szemünk előtt megjelenő üzeneteket. Illetve a Google azt is felajánlja, hogy kijelölhetjük az összes, a keresésnek megfelelő üzenetet. Végül csak a törlést kell megnyomnunk, és ezzel el is készültünk.

Hasonló a helyzet a csatolmányt tartalmazó levelekkel: ha beírjuk a keresőbe, hogy "has:attachment larger:10m", akkor a Google minden olyan üzenetet kilistáz, ami tíz megabájtnál nagyobb csatolmánnyal érkezett a postafiókunkba. (A számot tetszés szerint átírhatjuk, nem muszáj pont tízet írni.) A törlési művelet ezután ugyanaz, mint az üzenetek esetén. Ha pedig a "label:unimportant" kódra keresünk, akkor minden olyan levéltől megszabadulhatunk, amit a Google algoritmusa 'haszontalannak' címkéz. Ilyenek például a hirdetések, hírlevelek, és így tovább. Végezetül pedig ne feledkezzünk meg időnként csekkolni a Spam mappát sem, hiszen az ott felgyülemlő üzenetek is feleslegesen foglalhatják értékes tárhelyünket.

Google Drive

Ha belépünk a Google Drive webes felületére, és ráklikkelünk a "Tárhely" fülre, akkor a Google időrendben kilistázza az ott található dokumentumokat, zenéket, videókat, miegymást. Akárcsak a leveleknél itt is kipipálhatjuk a törlésre ítélt dolgokat, majd a 'kukára' kattintva lomtárba helyezhetjük azokat. A rendszer ezután még harminc napig tárolja a fájlokat, ezt felgyorsíthatjuk, ha a lomtárba belépve kiürítjük.

A feleslegessé vált fájlok kijelölését felgyorsíthatjuk a Ctrl gombbal Windowsban (Apple gépen Cmd), illetve komplett mappákat is kitörölhetünk. Van a Google Drivenak továbbá egy másik igen hasznos funkciója, ugyanis ha a keresősávba kattintunk, akkor a rendszer automatikusan felajánlja, hogy dokumentumra, zenére vagy éppen videóra keresünk. Ezt követően már csak ki kell választanunk a megfelelőt, pár másodperc múlva pedig már csak ezeket látjuk.

Google Fotók

Ebben az esetben érdemes tisztítást végezni telefonon és gépen keresztül is. Előbbi esetén lépjünk be a fényképeinkhez, ahol a rendszer automatikusan is javaslatot tesz arra, hogy kitörölhetjük mondjuk a rosszabb minőségű fotókat. Persze ezt nem kötelező elfogadnunk, manuálisan is végigmehetünk rajtuk, és egyesével eltávolíthatjuk a nemkívánatos képeket. Illetve léteznek olyan kategóriák is, mint a "Képernyőfotók", amiket jó eséllyel úgyis csak egy alkalommal használtunk, utána már csak a helyet foglalják.

Így tudjuk törölni a Google kereséseinket az elmúlt negyed órából A Google a szokásos éves fejlesztői konferenciáján, az I/O-n jelentette be a privát szféránkat védő funkciót, ami most érkezik iOS-re, és hamarosan Androidon is elérhető lesz.

A webes felületnél annyi az eltérés, hogy itt jobb oldalon, a "Beállításokban" kiválaszthatjuk a "Tárhely Helyreállítása" lehetőséget. Ebben az esetben a Google nem kitörli, hanem

az összes fotót legfeljebb tizenhat megabájtra, az összes videót pedig legfeljebb 1080p-re tömöríti.

Így sok helyet felszabadíthatunk, ugyanakkor a művelet elvégzése után többé nem érjük el eredeti minőségben a fájlokat. Emellett a keresőfül itt is jó szolgálatot tehet, hiszen ha mondjuk beírjuk, hogy "April 2000", akkor a rendszer minden 2000. áprilisában feltöltött fotót kilistáz, mi pedig kitörölhetjük, ami már nem kell. Végezetül, talán a Google Fotók legnagyobb előnye, hogy nem teszi lehetővé a képek duplikációját, ugyanis, ha az algoritmus feltöltéskor felismeri, hogy már van a tárhelyen egy ilyen fájl, akkor automatikusan odairányítja a felhasználót.

(Forrás: Wired, fotó: Unsplash/Firmbee.comSigmund)

További cikkek a témában:

Így rejthetünk el kényes tartalmú fotókat és videókat a Google Fotókban A Google újításának köszönhetően már létezik arra megoldás, hogy legféltettebb fotóinkat és videóinkat egy olyan mappába mentsük a Google Fotókban, amelyeket megvéd a telefon képernyőzára.

Kihívója érkezett a Google-nek: a Brave keresője tiszteletben tartja a privát szféránkat Azt ígérik, hogy a találatok rangsorolásának módja is nyilvános lesz.

Így állíthatjuk be, hogy ne láthassa bárki, hogy mire kerestünk rá a neten A Google végre jelszóvédetté tette a keresési előzményeinket, csak be kell kapcsolnunk ezt a funkciót.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.