Tizenhatezer fényévnyi hosszúságot meghaladó gáztömeget találtak

2021 / 08 / 22 / Perei Dóra
Tizenhatezer fényévnyi hosszúságot meghaladó gáztömeget találtak
A galaxis magjától körülbelül hetvenkétezer fényévre található jelenségről egyelőre annak felfedezői sem tudják biztosan megmondani, hogy micsoda. Esélyes ugyanakkor, hogy egy új, úgynevezett spirálkarra bukkantak.  

Új spirálkar a tejútrendszerben

A jelenségről beszámoló tanulmány szerzői szerint eredetileg semleges atomi, hidrogénes összetételű felhők után kutattak a kínai FAST rádióteleszkóppal, a Naptól mintegy négyezer-ötszáz fényévnyi távolságra. Az ilyen felhők gyakoriak a Tejútrendszer spirálkarjaiban, az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy kiterjedtebb gázszálakat a Külső-Scutum-Centaurus-karon túl mostanáig nem azonosítottak.

Csakhogy a mostani felfedezés rácáfolt a kutatók korábbi vélekedésére, vagyis arra, hogy másutt nem találhatók nagyobb gázszálak. Számításaik alapján a

Macskafarok elnevezésű gáztömeg hossza ugyanis meghaladja a tizenhatezer fényévet.

Bár a kutatók szerint nem kizárt, hogy a Macskafarok nem több egy hatalmas gázszálnál, ám ha ez igaz, akkor számos tulajdonságában eltér a korábban dokumentált rendszerektől. Ilyen például a mérete és a galaxismagtól való távolsága, valamint az is, hogy nem kapcsolódik egyetlen ismert spirálkarhoz sem. Hozzátették: még rengeteg vizsgálat vár rájuk a Macskafarok alaposabb feltérképezéséig, és noha a formája nem erre utal, de lehetséges, hogy a jelenség egy újonnan alakuló, külső spirálkar részét képezi.

(Forrás: Futurism, IFL Science, a fotó illusztráció, forrása: Flickr)

További cikkek a témában:

Ez történik az Univerzummal, amíg egyetlen egyet pislogunk A látványos videó egyetlen emberi szempillantást helyez kozmikus kontextusba: amíg egyet pislogunk, bolygók és fekete lyukak születnek, égitestek pusztulnak el végleg.

Kiderült, miért nem gyűjtött mintát a Perseverance az első kísérlete alatt A NASA szerint a hardverrel semmi baj nem történt, a kőzet nem volt eléggé együttműködő. A marsjáró most tovább halad Séítah felé és egy hónap múlva újra megpróbál mintát szerezni a bolygó talajából.

A távoli bolygón való életet szimulálják a Mars Dune Alpha moduljaiban egy teljes évig A NASA a vörös bolygóra tartó jövőbeli misszió előkészületeként éppen jelentkezőket toboroz egy egész éves misszióhoz, amelynek során speciális modulokban élve problémák sorát kell majd megoldaniuk a résztvevőknek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hamarosan indítják az űrbeli félvezetőgyárat
Hamarosan indítják az űrbeli félvezetőgyárat
Még ebben az évben pályára állhat az a gyár, amelyben mikrogravitációs körülmények között készítik a félvezetőket. A ForgeStar-1 még nem tudja a Földre visszahozni az anyagokat, de utódja már erre is képes lesz.
Mi történt eddig az OSIRIS-REx mintákkal?
Mi történt eddig az OSIRIS-REx mintákkal?
Az OSIRIS-REx mintáinak kibontása lassabban megy a tervezettnél, de jó okkal.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.