Több mint 200 Gbps sebességgel továbbítottak adatokat egy kísérleti 6G-hálózaton

2022 / 01 / 08 / Bobák Áron
Több mint 200 Gbps sebességgel továbbítottak adatokat egy kísérleti 6G-hálózaton
Noha a 6G-vel kapcsolatban egyelőre sok a nyitott kérdés, a kutatók már aktívan dolgoznak a megvalósításán. Most egy kínai laboratóriumban sikerült olyan kísérleti hálózatot alkotni, ami már ma is jelentősen felülmúlja az 5G-vel elérhető elméleti legmagasabb adatátviteli sebesség határait.

Ahogy arról a South China Morning Post beszámolt, a nankingi Purple Mountain Laboratories kutatóközpont a Fudan Egyetemmel és a China Mobile távközlési vállalattal együttműködve, egy állami projekt keretében fejlesztette ki azt a terahertzes rendszert, amellyel a tesztek során 206,25 Gbps adatátviteli sebességet sikerült elérniük. Ez jelentősen meghaladja az 5G által nyújtott 10 Gbps elméleti maximumot, ami a gyakorlatban inkább csak 1 Gbps vagy annál is alacsonyabb sebességet takar.

Kezd értelme lenni a budapesti 5G-nek Tavaly még inkább csak technológiai érdekesség volt, mostanra viszont már egészen használhatóvá érett a Vodafone belvárosi 5G-hálózata.

Hsziang Ligang, a kínai Információfogyasztási Szövetség főigazgatója az állami Global Times-nak úgy nyilatkozott, hogy az eredmény összhangban áll az ország technológiai fejlesztésekre vonatkozó irányelveivel, és biztosítja, hogy Kína megőrizze vezető pozícióját a vezeték nélküli kommunikációs ágazatban.

Mivel a kutatóközpont egyelőre nem publikálta a részletes eredményeket, így azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a kiemelkedő sebességet milyen távolságon érték el, ami egy sarkalatos kérdés lesz a 6G-vel kapcsolatban. Míg az alacsonyabb frekvenciákon üzemelő hálózatoknál a magasabb hullámhossz miatt a fizikai akadályok nem okoznak problémát, az már az 5G-nél is megfigyelhető, hogy a falak, bútorok sokkal jobban akadályozzák a jel terjedését, a várhatóan 300 GHz és 3 THz közötti tartományban üzemelő 6G-nél pedig ez még nagyobb problémát jelenthet.

A hatodik generációs hálózattal kapcsolatban egyelőre hiányoznak az egységes sztenderdek is, amelyeket várhatóan csak 2025-re dolgoznak ki, így az első ilyen hálózatok megjelenése csak az évtized végére vagy a következő évtizedben várhatóak. Ennek ellenére már ma is számos cég dolgozik a 6G-technológia fejlesztésén, köztük olyan globális vállalatok is, mint a Samsung, az LG vagy az Ericsson, akik már eddig is számos figyelemre méltó eredményt értek el a 6G területén. Az új szabvány a várakozások szerint előmozdíthatja majd a holografikus alkalmazások lehetőségeit, fontos szerepe lesz a műholdas kommunikációban és a pilóta nélküli repülőgépek vezérlésében is, de Hsziang szerint az is lehetséges, hogy a 6G több helyen kiválthatsa az optikai internethálózatot vagy teljesen vezetékmentessé tegye az adatközpontok működését.

(Borítókép: 5G-adótorony Hollandiában, Fotó: Niels Wenstedt/BSR Agency/Getty Images)

Mit ad majd nekünk a 6G? Körkép a lehetséges jövőről, egy új tanulmány tükrében Hosszú és jóslásoktól sem mentes cikk következik még az 5G kora előtt, de már a 6G-t firtatva, azoknak akik mindent tudni akarnak. Mindent is.    


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.