Több mint százezren engedték beszkennelni a szemüket egy új kriptovalutáért cserébe

2021 / 10 / 25 / Pőcze Balázs
Több mint százezren engedték beszkennelni a szemüket egy új kriptovalutáért cserébe
A Worldcoin nevű startup különös módon gondoskodik arról, hogy minden embernek csak egyetlen virtuális tárcája lehessen náluk: ezüstös golyókkal járják a bolygót, amik beszkennelik a jelentkezők szemét. Százharmincezren már kötélnek álltak, pedig azt sem tudni, pontosan milyen valutát kapnak majd cserébe.

Jelenleg tizenkét országban, harminc golyóbissal gyűjti az íriszeket a cég Afrikában, Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában. Az egyik eszköz tulajdonosa Chilében húsz, váltott műszakban dolgozó kollegával elérte, hogy csak náluk több mint tízezren feliratkozzanak a bizonytalan kimenetelű kísérletre - írja az Ars Technica. Az alapítók azért választották a belépésnek ezt a sajátosan munkás, bonyolult módját, mert garantálni szeretnék, hogy senki sem regisztrál kétszer a szolgáltatásra. A céljuk ugyanis grandiózus: legyen minden ember telefonján kripto-tárca, és persze lehetőleg egy kis Worldcoin is. A TechCrunchnak nyilatkozva Alex Blania vezérigazgató azt mondta, hogy egy egységesebb és igazságosabb világgazdaságot szeretnének, amit "a kriptovaluták nem tudtak létrehozni az első éveikben".

Szemet szkenért

Nem csak a cél, az eszköz is felvet egy sor kérdést, elsősorban a magánszféra védelmével kapcsolatban. Az alapítók szerint azonban nem kell félnünk attól, hogy a biometrikus adatainkat bármi rosszra tudnák használni, ugyanis elméletileg nem is tárolják azokat. A golyóbis beolvassa az íriszünket, ami alapján generál egy hash-t, vagyis egy hosszú, egyedi számsort. Ebből nem lehet rekonstruálni az írisz kinézetét, viszont azt is biztosítva látják, hogy senki más szeme ne eredményezze ugyanazt a hash-t. Ezután a Worldcoin tárca alkalmazása, ami a telefonunkon fut, generál egy QR-kódot. Ezt beolvassa a golyó, és máris össze van kötve az app és az íriszünk azonosítója. Innentől nem elvárás, hogy a valódi nevünket megadjuk, hiszen a rendszer már garantálja, hogy nem tudjuk másnak kiadni magunkat, ehhez nincs szükségük semmilyen további információra rólunk. Mindebben biztosnak tűnnek az alapítók - azt viszont ők maguk sem tudják, hogy hova vezet az egész történet.

"Ilyesmit még senki sem csinált, és a végkimenetel bizonytalan"

- írják. Egyelőre még az sem biztos, hogy pontosan milyen virtuális pénzt adnak, és mennyit - csak annyit szögeztek le, hogy az összes valuta nyolcvan százaléka a felhasználóké, tíz százalék a vállalaté, további tíz százalék pedig a befektetőké lesz. A rendszer az Ethereum alapjain fog működni, mert például a bitcoin Blania szerint "nem skálázható emberek milliárdjaira", úgy látják, hogy "nagyon drága, mert a tranzakciók lassúak". A Worldcoin egész ötlete onnan ered, hogy ha valóban lesz feltétel nélküli, általános alapjövedelem, akkor az internetes gazdasághoz való hozzáférés sokkal fontosabbá válik. De hogy mi lesz pontosan a startup sorsa, az legalább annyira bizonytalan, mint hogy pár év múlva valóban az alapjövedelmünket költjük-e el a közértekben és webshopokban.

(Fotó: Worldcoin)

További cikkek a témában:

A legújabb foglalkozás: kriptotárcajelszó-helyreállító Egy apa-fia páros ilyen vállalkozást indított, és volt, hogy több mint hetvenmillió forintnyi, elveszettnek hitt pénzt szerzett vissza a tulajdonosának.
Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.