Több száz új égitest rejtőzködhet a Naprendszerben

2021 / 09 / 18 / Perei Dóra
Több száz új égitest rejtőzködhet a Naprendszerben
A Dark Energy Survey (DES ) munkatársai hat éve tanulmányozzák Naprendszerünket, legfrissebb eredményeikről a napokban számoltak be. Kutatásaik során több, korábban már felfedezett objektumot is megfigyeltek, de több mint hétszáz újat is találtak.

Pedro Bernardinelli, a Pennsylvaniai Egyetem PhD-hallgatója és csapata 2013-óta tanulmányozza a Naprendszert.

Több száz új égitestet találtak

A szakemberek a Cerro Tololo Interamerikai Obszervatórium segítségével több száz millió galaxist elemeztek a DES keretében. Bár eredeti céljuk az volt, hogy felmérjék az univerzum tágulásának ütemét, valamint a sötét anyag eloszlását, végül azonban a Naprendszer szélén található égitesteket, az úgynevezett Neptunuszon túli objektumokat (TNO) is követni kezdték.

A csapat a négyévnyi adathalmaz elemzése során háromszáztizenhat új égitestet azonosított, legújabb tudományos értekezésükben viszont már négyszázhatvanegy, korábban ismeretlen objektumról írnak.

Ez azt jelenti, hogy a DES közreműködésével mostanáig hétszázhetvenhét égitestet fedeztek fel.

A szakemberek szerint a TNO-k azonosítása sokkal nehezebb, mint azt külső szemlélőként gondolnánk, a technológia fejlődésének köszönhetően azonban a szerencsére egyre több ilyen égitestet beazonosíthatnak. Ezek vizsgálata már csak azért is fontos, mivel általuk számos választ meglelhetünk a Naprendszer kialakulásával kapcsolatban.

(A fotó illusztráció, forrása: Unsplash/Graham Holtshausen)

További cikkek a témában:

Űrhajósok véréből, vizeletéből és porból épülhetnének a házak a Marson Mivel a szállítás nagyon drága, abból kell építkezni, ami helyben is megtalálható: a vér, a könny, a vizelet, valamint a por épp ilyenek.

Űrbe telepített „benzinkutakkal” oldanák meg az űrszemét problémáját A műholdak újratankolására használnák a hálózatot, így azok hosszabb ideig maradhatnának működőképesek.

Sikeresen elstartolt az első, csak civil űrhajósokból álló űrmisszió Az Inspiration4-küldetés négy asztronautája három napot fog eltölteni a Föld körül keringve a SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.