Több tucat LMBTQ-csoportot törölt a kínai WeChat

2021 / 07 / 09 / Perei Dóra
Több tucat LMBTQ-csoportot törölt a kínai WeChat
Kína legnépszerűbb közösségi oldalát havonta mintegy 1,24 milliárdan használják, kedd este azonban legalább egy tucat egyetemista szembesülhetett azzal, hogy eltávolították LMBTQ-tematikájú csoportjukat. Az érintettek közül néhányan (nevüket és arcukat nem vállalva) a Reuters hírügynökségnek nyilatkoztak a történtek kapcsán.

A megkérdezettek arról számoltak be a hírügynökségnek, hogy kedden este figyelmeztető üzenetet kaptak a WeChatet üzemeltető Tencentől, hogy megsértették a közösségi oldal szabályzatát, ám hogy pontosan mivel, mikor vagy hogyan, arról egyetlen szó sem esett. Elmondásuk szerint a fiókokat kedden este zárolták, nem sokkal később pedig a WeChat minden általuk közzétett tartalmat törölt. Az egyik LMTQ-csoporttag szerint az oldal figyelmeztetés nélkül cenzúrázta és egy mozdulattal eltávolította őket, mintha soha nem is léteztek volna. Miután a Reuters munkatársa megpróbált rákeresni a törölt oldalakra, találat helyett egy üzenet fogadta arról, hogy a keresett tartalom megsértette a közösségi oldal irányelveit. Míg más profilokra egyáltalán nem hozott találatot a keresés. A Reuters ezután a WeChatet is felkereste, de kérdéseikre nem kaptak választ.

A fiókok kezelőivel az AP hírügynökség is beszélgetett, akik szintén csak névtelenül mertek nyilatkozni: elmondásuk alapján nagyjából két hónapja több egyetem felszólította hallgatóit, hogy a közösségi médiában megjelenő LMBTQ-csoportokban ne említsék az iskolák nevét, az egyetemi párttitkárok utasítására pedig megfigyelés alatt kell tartani a nők és a szexuális kisebbségek jogaiért küzdő csoportokat, a rendbontások elkerülése érdekében. A CNN úgy tudja, hogy az érintett egyetemek között a legnagyobb kínai intézmények szerepelnek, mint a Pekingi Egyetem, a szintén pekingi Csinghua Egyetem, illetve a sanghaji és a Fudan Egyetem.

Szintén a Reuters ír arról, hogy Kínában egészen 2001-ig mentális betegségként definiálták a homoszexualitást, és bár az utóbbi években egyre többet hallani a melegeket érintő ügyekről, civil érdekvédelmi szervezetek szerint azonban egyre kevesebb teret engednek a homoszexualitással kapcsolatos online és offline tartalmaknak.

Idén ráadásul a döntéshozók jóváhagyták a homoszexualitás "pszichológiai rendellenességként" való leírását.

Az LMBTQ közösségek tehát egyre több falba ütköznek szabadságukat illetően: a kínai Cyberspace Administration például a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy megtisztítja az internetet a "káros tartalmaktól" a kiskorúak védelme érdekében, és keményebben fellép bizonyos közösségi média csoportok ellen. Az LMBTQ-közösségek jogaiért és a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért harcoló Darius Longarino, a Yale Law School Paul Tsai Kínai Központjának vezető munkatársa szerint ha a kommunista államvezetés az LMBTQ-tartalmak korlátozásán tovább szigorít, idővel "teljesen elfogy a levegőjük", vagyis egyetlen kommunikációra alkalmas platformjuk sem marad. Pedig felmérések szerint körülbelül hetvenmillióan tartozhatnak LMBTQ-közösségbe Kínában.

Hogy félelmeik nem alaptalanok, arra jó példa az a 2021-es májusi eset is, amiről az egyik érintett egyetemista beszámolt a Reutersnek: a Kommunista Ifjúsági Liga - a Kínai Kommunista Párt által irányított hallgatói ügyekért felelős osztályának képviselői ekkor tanácskoztak ugyanis az LMBTQ hallgatói csoportok kormányhoz és kommunista párthoz való hűségéről. Hogy ez pontosan melyik intézményben történt, arról a névtelenséget kérő hallgató nem akart beszélni, de annyit elárult, hogy olyan kérdéseket szegeztek az LMBTQ-közösség tagjainak, minthogy párt- vagy Kína-ellenesek-e, illetve kapnak-e pénzbeli támogatást külföldi szervezetektől. "Elmagyaráztuk nekik, hogy csak az egyetemen belül folytatunk edukációs kampányokat" - mondja a nyilatkozó hallgató. Hozzátette: választ nem kaptak, de

a májusi ülés után fel kellett függeszteniük tevékenységüket.

A WeChatről most törölt csoportok szintén rendeztek korábban homoszexualitás témájú filmfesztiválokat és más rendezvényeket, idővel azonban egyre kevesebbet, manapság pedig már egyet sem. Tavaly még az ország egyik legnagyobb LBMTQ-rendezvényét, a tizenegy éven át folyamatosan megtartott sanghaji Pride-ot is indoklás nélkül lemondták, beleértve annak jövőbeli rendezését is.

(Források: Reuters, CCN, AP, The Conversation, fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A kínai kormány a Zoom megbeszéléseket is figyelteti Az ügy rámutat, hogy milyen amerikai tech vállalatként Kínával üzletelni.

Egy komplett szigetállam készül blokkolni a Facebookot A Salamon-szigetek egy több száz egyéni szigetből álló ország a Csendes-óceán déli részén, és a kormánya azt tervezi, hogy ideiglenesen, de teljesen betiltják a Facebookot. Manasseh Sogavare miniszterelnök szerint a tilalom célja az online zaklatás és rágalmazás visszaszorítása.

Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.