Tomboló biodiverzitás és ultramodern építészet Szöul belvárosának hatalmas botanikus kertjében

2021 / 05 / 13 / Justin Viktor
Tomboló biodiverzitás és ultramodern építészet Szöul belvárosának hatalmas botanikus kertjében
A botanikus kertek általában a városokon kívül vagy azok szélein találhatóak, legalábbis Magyarországon. Olyan oázisok ezek, ahol a családok és a legkisebbek is mélységében ismerkedhetnek meg azzal a természettel, ami a modern nagyvárosokból már hely hiányában kiszorult. Legalábbis eddig.

Belvárosi biodóm

A Dél-Koreai Szöul Magok negyedében található Szöuli Botanikus Kert ugyanis a város közepén található, és nem csupán a benne rejlő biodiverzitás sokféleségével, de építészeti megoldásaival is az ember és a természet harmonikus és modern városi együttélését kommunikálja. Az edukációs és rekreációs célú épület belsejében tizenkét trópusi és mediterrán város növényvilágával és kultúrájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Botanikus kert a szöuli városvezetés és a kormány ökopolitikájával összhangban jött létre, melynek célja egy ökológiai város létrehozása.

A hasonló parkok feladata eszerint nem csupán az, hogy kikapcsolódást nyújtsanak az állampolgároknak, hanem az is, hogy hozzájáruljanak a város természetes ökoszisztémájának megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó állami feladatokhoz is.

A Han folyó délnyugati partján álló épület helyszínének kiválasztásában figyelembe vették a régió pásztortörténetét is. Az épület tetejét homorú "virágszirmok" borítják, a sharon rózsájának is nevezett hibiszkuszvirág sziromágyának alakját mintázva, a látogatók feje fölé pedig egy száz méter széles homorú tetőszerkezet feszül. A hatszögletes üvegtető pereme magasabban fekszik, mint a közepe, megint csak egy virág szerkezetét idézve.

Programok, tanulás, kikapcsolódás

A Szöuli Botanikus Kertet a Samoo Architects & Engineers cég tervezte, a belsejében pedig a világ 12 nagyvárosának növényzetét telepítették, köztük Athénét, és a brazíliai São Pauloét. A Park Dél-Korea első olyan létesítménye, ami egy modern metropolisz belvárosában kapott helyet, hatalmas területe 500 ezer négyzetméter földterületet fed le, van benne üvegház, erdő, tó és az egyéb vizes élőhelyek reprezentációi is helyet kaptak.

A Botanikus kert szabadtéri tematikus kertjei a hagyományos koreai növényvilágot reprezentálják, az egyes növények történetei alapján, nyolc tematikus kertben. A park főbb létesítményei a Botanikai Központ, a Gyerekkert Iskola, és a Magok Kulturális Csarnok. A gigantikus létesítmény 10 percnyi távolságban épült a Gimpo repülőtértől és 40 percnyire az Incheon repülőtértől.

A botanikus kert deklarált feladata a kertkultúra terjesztése is, és az, hogy helyet adjon az egész életen át tartó tanulásnak, a különböző itt szervezett tanfolyamokon keresztül. Ezeket az élet különböző szakaszaihoz és szintjeihez igazítják, és minden korosztály számára van nekik megfelelő ilyen oktatás, a kertészet terén teljesen kezdőktől a szakértőkig bezárólag. A látogatók tapasztalatokat szerezhetnek a növényekkel kapcsolatban, és képzéseken vehetnek részt a hozzájuk kapcsolódó kulturális a művészeti területeken.

Szezonális események és fesztiválok megrendezésével az üzemeltetők lehetőséget biztosítanak a látogatóknak legyőzni a Covid-19 okozta depresszió érzését, és növény-kiállításokat és természetvédelmi programokat rendeznek, melyek előremozdítják Szöult az ökológiai várossá válás útján.

(Forrás: Yankodesign Kép: Samoo Architects & Engineers )

Ez is érdekelhet:

Virtuális-öko-valóság szimuláció a Beporzó-parkban A Pollinator Park virtuális valóság élmény, a biológiai sokféleség csökkenésére igyekszik felhívni a figyelmet. A 30 perces interaktív és érzelmileg magával ragadó virtuális valóság-élmény egy futurisztikus világba kalauzol ahol az ember és a természet harmóniában léteznek.

A vibrániumból készülő HyperloopTT 2028-ban indulhat, most épp sajnos nem Budapestre tervezik A HyperloopTT rendszerének ígérete szerint az utasok órák helyett percek alatt utazhatnak majd a nagyvárosok között és azokon belül. Ez nagyjából a repülőgépek sebességével bonyolított közlekedés.

Tíz környezettudatos, zöld épület a világ minden tájáról A zöld épülettervezés arra sarkallja a tervezőket, hogy túllépjenek a kódexeken, javítsák az épület általános teljesítményét és minimalizálják az életciklus környezeti hatásait. Amíg a helyi jogszabályok nem támogatják intenzíven a zöld folyamatokat és szabványokat, addig az egyes ingatlantulajdonosokon múlik, hogy pontosan milyen környezetben élünk.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.