Virtuális-öko-valóság szimuláció a Beporzó-parkban

2021 / 04 / 11 / Justin Viktor
Virtuális-öko-valóság szimuláció a Beporzó-parkban
A Pollinator Park virtuális valóság élmény, a biológiai sokféleség csökkenésére igyekszik felhívni a figyelmet. A 30 perces interaktív és érzelmileg magával ragadó virtuális valóság-élmény egy futurisztikus világba kalauzol ahol az ember és a természet harmóniában léteznek.

Beporzók nélküli világ

A Pollinator Park Vincent Callebaut építész legújabb projektjének fókuszában a biológiai sokféleség csökkenése áll, különösen a létfontosságú beporzók, például a méhek és a kolibrik körében. Megoldásként a projekt környezetbarátabb architektúrát kínál arra az esetre, ha a beporzók kihalásának sebessége a jelenlegi mértékben folytatódik. 2020-tól ezeknek a beporzóknak a kihalási aránya százszor, ezerszer magasabb, mint amire a tudósok számítottak.

A Vincent Callebaut Architectures céget az Európai Bizottság kérte fel, hogy hozzon létre egy olyan VR-élményt, ami cselekvésre ösztönözheti a felhasználókat a csökkenő biológiai sokféleség megmentése érdekében. „A Pollinator Parkban Callebaut megmutatja, hogy az építészet hogyan segíthet az élhetőbb jövő megteremtésében, integrálva a legjobb mezőgazdasági, technológiai és tervezési gyakorlatokat a természettel összhangban folyó élethez” - írta az Európai Bizottság.

Bibe biodóm

A park koncepciója nagyrészt rétegragasztott fapanelekből és újrahasznosított anyagokat vonultat fel, a projekt fenntarthatósági küldetéséhez híven. Ezeket az anyagokat egy futurisztikus komplexumban láthatjuk, melyet a virágok formái inspiráltak. A Pollinator Park központi részében, egy oktatási célokat szolgáló, a növény női szervének, a bibének az alakját mintázó spirál alakú biodóm található, valamint egy megfigyelő platform, mely a virtuális térszerkezetre néz.

A projektben látható földterületek nagy részét a mezőgazdaságnak szentelik, mivel a hatalmas kupolák rengeteg napfényt engednek át a benti élet számára. "Futurisztikus kupolái alatt a Pollinator Park kiemeli a mezőgazdasági szakma nemes szerepét. Ez a beporzók megőrzésének jó gyakorlatát mutatja be, több szinten is: földhasználatban, mezőgazdaságban, erdőben és városi szinten” - mondta el Callebaut.

A Vincent Callebaut Architectures által tervezett egyéb épületek is nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és a helyi biológiai sokféleség előmozdítására. Építettek már szénelnyelő tornyot Taipei-ben és szivárványos eukaliptuszfák ihlette tornyot a Fülöp-szigeteki Cebu City-ben. A Pollinator Park virtuális valóság projektjét az Európai Bizottság weboldalán keresztül lehet elérni, akár számítógépen, akár egy VR-eszközön keresztül.

(Forrás: Europa.eu Kép: VincentCallebaut)

Ez is érdekelhet:

A méhkirálynők ketrecharca egyikük halálig tart A méhek társadalma rendkívül jól szervezett, összetett és természetes példa a sok tízezer egyedből álló csoport sikeres együttműködésére. Hatékonyságban természetesen meg sem közelítjük őket, és titkaik nagy részét sem ismerjük, bár most úgy tűnik tettünk egy újabb kis lépést a megértés útján.

A méhek oda vannak a kannabiszért - és az megmenti az életüket A kutatók felfedezték, hogy a kender segíthet a méhpopuláció helyreállításában, ugyanis kiváló táplálkozási lehetőséget nyújt a méheknek, amikor leginkább szükségük van rá.   

Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot! A pitypang a beporzó rovarok legjobb barátja, felejtsük el a gyomirtót és a fűnyírót, mielőtt még kedvenc ételeinket kellene elfelejtenünk - sürgetik az ökológusok.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.