Történelmi rotorzümmögés: meghallgatható a NASA Ingenuity Mars-helikopterének hangja

2021 / 05 / 09 / Justin Viktor
Történelmi rotorzümmögés: meghallgatható a NASA Ingenuity Mars-helikopterének hangja
Idegen világok közelébe egy űrszondával eljutni is hihetetlen teljesítmény, hát még leszállni a felszínükre egy roverrel, hát még leszállás után helikoptert reptetni - a 21. század végre kezdi megmutatni, hogy képes mindarra, amit a legendás scifi írók gondoltak róla. A padlógázzal kettesbe visszakapcsoló űrkorszak aláfestő zenéjének az Ingenuity negyedik repülésének rotorhangját ajánljuk, ahogy felfedező útra indul a Marson.

Csupa első

A pillanat több tekintetben is határozottan történelmi: először rögzítették egy űreszközzel idegen bolygón egy olyan repülő űreszköz hangját, amihez még csak hasonló sem járt soha a Földön kívül. A Perseverance marsjárón két mikrofon is található, ezek közül a SuperCam lézereszköz mikrofonját használta az Ingenuity helikopter negyedik tesztrepülésének hangrögzítéséhez április 30-án. Ne is húzzuk sokáig az elkerülhetetlent, íme a felvétel, hangszórókat bekapcsolni!

A közzétett videón a napelemmel működő Ingeniuty elrepül, hogy tegyen egy 266 méter hosszú nagyobb kört a marsjáró körül, és közben a Jezero kráterben fújó marsi szél tipikus "szélhangját" is hallhatjuk. Ez épp olyan mint egy szeles napon készült mobilkamerás felvétel hangja a Földön. A szél mindenhol ugyanúgy fúj, és a hangja is hasonló, most már ezt is tudjuk. 

A Perseverance 80 méterre várakozott a helikopter felszállóhelyétől, és a marsjáró földi irányítói nem voltak biztosak benne, hogy a mikrofon megfelelően rögzíti majd a repülés hangjait, mivel a Mars légköre nagyon ritka, és a marsi szelek is elnyomhatták volna a hangot.

Szerencsére a helikopter zümmögése halkan de bizonyosan azonosítható volt, a rotorlapátok percenkénti 2537 fordulata eltéveszthetetlen zümmögéssel szólal meg.

"Ez nagyon kellemes meglepetés. Végeztünk teszteket és szimulációkat, amelyek azt mutatták, hogy a mikrofon alig fogja felvenni a helikopter hangját, mivel a Mars ritka légkörében alig terjed a hang. Szerencsések voltunk, hogy felvehettük ezt ilyen távolságból. Ez a felvétel aranybánya lesz a Mars légkörének megértéséhez" - mondta a SuperCam mikrofonjainak kifejlesztését vezető David Mimoun bolygótudományi professzor.

Az ultrakönnyű helikopter február 18-án landolt a Marson a Perseverance marsjáróhoz erősítve, majd április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen. A NASA jóvoltából a helikopter egy kis szövetet vitt magával a Flyer 1-ből, amely a Wright testvérek repülője volt, az első olyan gép, ami motoros repülést hajtott végre a Földön 1903 decemberében.

A felvétel monoban készült, és ahhoz hogy a rotorok 84 Hertzes frekvenciájú hangját kiemeljék, a NASA hangtechnikusai elnyomták a 80 Hz alatti és a 90 Hz feletti frekvenciákat.

A helikopter erőforrása egy koaxális, kétrotoros motor, egy közös tengelyen a két rotorral, melyek ellentétes irányban forognak. A 13,6x19,5x16,3 centiméteres helikopter,1,8 kilogramm súlyú, és a Marson nagyjából 3-5 méterrel repül a felszín felett.

(Forrás: NASA Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

Minden eddiginél messzebbre repül az Ingenuity a vörös bolygón a harmadik útján Ma indul harmadik tesztrepülésére az Ingenuity. Ami különlegességnek számít a mai próbán, hogy a helikopter immár száz métert fog megtenni, az eddigi maximum négy helyett. Az adatok várhatóan délután (magyar idő szerint) négy óra után fognak beérkezni a NASA központjába.

Sikeres volt az Ingenuity tesztrepülése a Marson Először hajtott végre az emberiség motoros repülést egy idegen égitesten.

Így röpköd majd a ritka marsi légkörben a földi helikopter Az Ingenuitynek olyan ritka légkörben kell repülnie a Marson, mintha a Földön harminc kilométer magasan repülne.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.