Törvényjavaslat született arról, hogy mesterséges intelligencia ne indíthasson atomtámadást

2023 / 05 / 02 / Pőcze Balázs
Törvényjavaslat született arról, hogy mesterséges intelligencia ne indíthasson atomtámadást
Egy demokrata szenátor, valamint két demokrata és egy republikánus képviselő jegyzik az "Autonóm mesterséges intelligencia általi nukleáris kilövés megakadályozása" nevű, múlt héten benyújtott törvénytervezetet.

"Egyre digitálisabb korban élünk, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy kizárólag emberek tudjanak nukleáris fegyvereket irányítani és kilőni, nem robotok. (...) Biztosítanunk kell az emberek jelenlétét a folyamatokban, különösen amikor élet-halál kérdésekről, illetve a legveszélyesebb fegyvereinkről van szó" - fogalmazott Ed Markey, Massachusetts állam egyik szenátora az Ars Technicán olvasható hír szerint. Korábban már beszámoltunk arról a Rakétán, amikor San Franciscóban a helyi rendőrség távirányítású, még csak nem is autonóm robotokkal kapcsolatban kért, majd nem kapott engedélyt arra, hogy halálos erőt alkalmazzon; így egyáltalán nem meglepő, hogy szövetségi szinten a világ elpusztításával fenyegető fegyvereknél kikötik, hogy emberek hozzák meg a döntéseket. Olyannyira, hogy

az amerikai Védelmi minisztérium szabályai korábban is úgy rendelkeztek, hogy mindig emberek fognak dönteni arról, amikor az elnököt tájékoztatni kell a nukleáris fegyvereket érintő kérdésekben, ahogyan akkor is jelen lesz ember, amikor ezekkel kapcsolatos parancsokat kell végrehajtani.

A törvényjavaslat ezt szeretné belső szabály helyett törvényi erőre emelni, hiszen az ezzel ellenkező gyakorlat a törvényt jegyző politikusok szerint "gátlástalan és veszélyes" lenne. Ugyanakkor a republikánus Ken Buck úgy nyilatkozott, hogy a mesterséges intelligencia nemzetvédelmi használata "megfelelő lehet". Két országszerte ismert politikus, Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátorok, korábbi elnökjelölt-jelöltek szintén társszponzorai lettek a szövegnek. Miközben az amerikai törvényhozás általában igen megosztott az országot érintő kérdésekben, ez egy újabb ritka példa arra, amikor a két meghatározó párt képviselői egyetértésben dolgoznak; legutóbb a TikTok betiltásával kapcsolatban beszéltek hasonló összhangban.

(Borítókép: az amerikai nukleáris fegyverek indítókódját tartalmazó táska, Fotó: Drew Angerer/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.