Túlságosan könnyedén befolyásolja a mesterséges intelligencia az embereket

2021 / 02 / 14 / Felkai Ádám
Túlságosan könnyedén befolyásolja a mesterséges intelligencia az embereket
Lényegében befektetési helyzeteket szimuláltak egy kísérlet folyamán, a mesterséges intelligencia pedig játszi könnyedséggel használta fel az embereket a céljaira, és gazdagodott meg.

A kísérlet azonban nem csak a mesterséges intelligencia miatt izgalmas, hanem mert rávilágított az emberi döntéshozatalok sebezhetőségére – számol be róla a ZDNet. A kutatást a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) szervezethez tartozó Data61 és az Ausztrál Nemzeti Egyetem együtt végezte német szakértők bevonásával. A kutatás legnagyobb eredménye annak bebizonyítása, hogy a mesterséges intelligencia képes befolyásolni az emberi döntéshozatalt. Miként a tanulmány fogalmaz: „Amit nem tudok hatékonyan lebontani, azt meg sem érhetem.” Ezt a mottót szem előtt tartva terveztek a kutatók olyan, az emberi döntéshozatallal szemben ellenséges neurális hálózatot, melyet a mostani kísérletben bevetettek. A cél az volt, hogy megismerjék az emberi döntési folyamatok sebezhető pontjait. A hálózat (mesterséges intelligencia) három feladat kapcsán három ponton támadta az emberi döntéshozatalt: választás, válaszgátlás, valamint társadalmi döntéshozatal. A mesterséges intelligencia mind a három esetben sikeres támadást hajtott végre.

A kísérlet részeként három tesztet hajtottak végre: az első két tesztben piros vagy kék négyzetekre kellett kattintani, hogy az ember játékpénzt nyerjen. A harmadik kísérletben az emberek két lehetőség közt választottak, hogy miként fektessék be a játékpénzüket. A kísérletben a résztvevők befektetőket, míg a mesterséges intelligencia a vagyonkezelőt alakította. Ahogy haladtak a játékok, az MI megtanulta, hogy az emberek milyen minták alapján hoznak meg bizonyos döntéseket. Például a harmadik játékban a mesterséges intelligencia már arra is rá tudta venni a játékosokat, hogy több pénzt adjanak neki. Amir Dezfouli, a CSIRO tudósa és jelen kutatás vezetője úgy nyilatkozott, hogy a kísérlet bebizonyította, hogy a mesterséges intelligencia befolyásolhatja az emberi döntéshozatalt azáltal hogy kihasználja az egyéni szokásokban és mintázatokban meglelt sebezhetőségi pontokat. Dezfouli ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

„Habár a kutatás csak elméleti, segít megértenünk, hogy miként működik az emberi döntéshozatal. Ez a tudás pedig azért értékes, mert segít nekünk, hogy csökkentsük a támadási felületeinket annak érdekében, hogy jobban érzékeljük és elkerüljük azokat a hibás döntéseket, amelyek a mesterséges intelligencia esetleges nem megfelelő felhasználásából származnak.”

Hozzátette azt is, hogy csak a teremtőin fog múlni az, miként működik majd a jövő mesterséges intelligenciája. Az pedig, hogy a mesterséges intelligencia jó célt szolgál-e, a társadalom hasznára válik-e, mindössze annak a kérdése, hogy már a legelején miféle MI-t tervezünk.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

A robotokkal való szemkontaktus ugyanúgy hat ránk, mintha egy emberrel létesítenénk Ha nem elég emberi, az a baj, ha túl emberi, az a baj. Nagyjából így foglalhatnánk össze az általános vélekedést a harmadik generációs, úgynevezett szolgáltató és társrobotokról. A legújabb vizsgálatok ehhez képest mégis azt sugallják, hogy egy robotokkal való szemkontaktus ugyanolyan hatással lehet ránk, mint egy élő személlyel történő pillantáscsere.

Mi köze az Among Us-nak egy régi, szovjet pszichológiai kísérlethez? Nem túlzás, hogy az Among Us korunk egyik messze legismertebb és legnépszerűbb videojátéka, ugyanakkor nem is létezhetne egy 1986-os szovjet pszichológiai kísérlet nélkül.

Hogyan dolgozza fel az agy a "mély" gondolatokat? Forgács Bálint, az ELTE Kognitív Pszichológia Tanszék munkatársának legújabb kutatása új kérdéseket vet fel az agyi információtárolás területén, mert úgy tűnik, a fogalmi rendszer építőkövei nem tapasztalati alapúak.  


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.