A Twitteren bárki lehet tartalom moderátor a Birdwatch programnak köszönhetően

2021 / 01 / 29 / Bobák Zsófia
A Twitteren bárki lehet tartalom moderátor a Birdwatch programnak köszönhetően
A közösségi média tartalmának szűrése embertpróbáló feladat, de a Twitter most lehetőséget ad bárkinek (az Egyesült Államokban), hogy kipróbálja magát.

A közösségi média oldalak nagy nyomásnak voltak kitéve az elmúlt időszakban, különösen az elnöki választások idején, sokan követelték a hamis információk terjesztésének vagy a radikális, felbujtó csoportok térnyerésének megállítását a részükről, amiért a közvélemény szerint nem tettek eleget.

A nagyobb oldalak a capitoliumi tragédia után tőlük szokatlan szigorral reagáltak az eseményekre, a Twitter például végérvényesen felfüggesztette Donald Trump fiókját. Azonban az álhírek terjedése nem csak az elnökválasztással kapcsolatos összeesküvéselméletek virágzása miatt problémás, sok más fontos kérdésben is elhomályosíthatja az emberek tisztánlátását a sok egymásnak ellentmondó és időnként szándékosan félrevezető információ.

A Twitter ezért elindította a Birdwatch platformjának pilot verzióját, amelyen a regisztrált felhasználóknak lehetősége nyílik, hogy segítsék az álhírek szűrését. A résztvevők megjelölhetik az általuk problémásnak tartott tartalmakat és megjegyzéseket fűzhetnek hozzá, hogy a többiek is lássák, mit tartottak negatívumnak a tweettel kapcsolatban. A tweet üzenetek nem fognak eltűnni a platformról az ajánlások miatt, de az álhírek detektálását segíti a tevékenységük.

Ezek a kommentek egyelőre csak a Birdwatch tagok számára lesznek láthatóak, a Twitter nagyközönsége nem értesül róla, de később mindenki számára elérhetővé teszik

A tesztfázisra jelentkezők egymás aktivitását is értékelhetik, vagyis az is kiderül, ki mennyire tud hasznos moderátori munkát végezni.

A közösségi média moderálása nehéz feladat, olyan munka, amiben könnyű kiégni, arról nem is szólva, hogy a dolgozóknak milyen hatalmas mennyiségű adatot kell átrágni és megfelelően osztályozni nap mint nap, éppen ezért a nagyobb platformok sokszor a mesterséges intelligenciára bízzák a munka egy részét. Szakértők szerint azonban a MI esetleges részrehajló vagy diszkriminatív természete miatt egy ilyen jellegű felelősséget kívánó feladat elvégzése során jobban működne a humán megfigyelés, és több dolgozót kéne alkalmazniuk az oldalaknak. A Facebook tavaly nagyjából 15 000, túlnyomó részt nem a cég alkalmazásában álló, hanem harmadik felek által megbízott moderátorral operált, de egy, a New York Egyetem munkatársai által publikált tanulmány szerint legalább kétszer ennyi emberre lenne szükség a hatékony működéshez.

A Twitter lépése ebbe az irányba megmutathatja, vajon mennyire életképes stratégia magukat a felhasználókat bevonni a tartalomszűrésbe, elvégre egy átlagos használó is tévedhet, viszont a posztokhoz fűzött kommentárok nagyobb átláthatóságra és párbeszéd elindítására adhatnak lehetőséget. A Twitter más szempontból is nyit a közönség felé, január 26-án jelentették be, hogy elérhetővé teszik az archívumukat kutatók számára, akik eddig csak prémium előfizetéssel kaptak hozzáférést a tartalmakhoz. Ezzel is próbálják elejét venni azoknak a kritikáknak, melyek szerint a cég nem volt elég együttműködő a fejlesztőkkel és kutatókkal a múltban.

Mostantól aki kéri, belenézhet a random gondolatok, megjegyzések és nyilatkozatok teljes történetébe.

Bizonyos feltételek azért továbbra is érvényben vannak: csak valamilyen meghatározott, alaposan részletezett kutatás céljából lehet igényelni a hozzáférést és a kitiltott felhasználók posztjai, valamint a törölt tartalmak nem lesznek továbbra sem nyilvánosak. Így például Donald Trump fiókjának tartalmában sem lehet keresgélni. Bár a National Archives megőrizte a Trump adminisztráció közösségi média oldalakon megjelent bejegyzéseit, de @realdonaldtrump (egyelőre) nincs közöttük. A kutatók összesen havonta tízmillió tweet megtekintéséhez kapnak engedélyt, ami az eddigieknél hússzor nagyobb mennyiség. A pontosabb keresési és szűrési algoritmusok pedig segítik a könnyebb eligazodást a hatalmas mennyiségű bejegyzés között.

(Fotó: Pixabay, Flickr/ameliOrate)

További cikkek a témában:

Értelmesebb párbeszédet szeretett volna a Twitter, de ez csak félig jött össze A platform visszavon pár újítást, amelyekkel értelmesebb párbeszédre sarkallta volna a felhasználóit. Egy húzásuk azonban, úgy tűnik, bevált.
Háború a Twitteren, királyi szakítás az Instán - fel tud ehhez nőni a közösségi média? Alig tíz nap telt el az évből, és már minden megtörtént a közösségi oldalakon.
Jól belehúzott a Twitter, most éppen egy podcast appot készül felvásárolni Jelentős változások várhatók a márka háza táján, és a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hangalapú szolgáltatásfejlesztésre. Ám mivel ilyesmivel korábban nem foglalkozott, ezért dönthetett úgy, hogy felvásárol egy tapasztaltabb céget.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.