A Twitter véglegesen kitiltotta Donald Trumpot

2021 / 01 / 09 / Bobák Áron
A Twitter véglegesen kitiltotta Donald Trumpot
"Miután alaposan megvizsgáltuk a @realDonaldTrump fiók legutóbbi bejegyzéseit és azok kontextusát, úgy döntöttünk, hogy véglegesen felfüggesztjük azt, mivel fennáll a veszélye, hogy további erőszakra buzdít" - írta a közösségi oldal arról, miért tiltották le az amerikai elnök személyes fiókját.

Ahogy korábban írtuk, a Capitolium ostroma után a közösségi média meglepően egységesen cselekedett, és a Facebooktól a Snapchatig szinte minden nagyobb oldal blokkolta Donald Trump fiókjait, akinek a korábbi megszólalásai szerintük erősen hozzájárultak ahhoz, hogy a tüntetők megostromolták és be is hatoltak az amerikai törvényhozás épületébe, miközben a képviselők éppen az új amerikai elnökre leadott elektori szavazatokat számolták volna össze. Donald Trump a novemberi választások óta folyamatosan kétségbe vonta az eredményt, csalással vádolva a demokratákat, az elektori szavazatok összeszámolásának napjára pedig a Capitolium elé hívta híveit, ezzel sokak szerint egy személyben tehető felelőssé a kialakult helyzetért.

A Twitter lépése szimbolikusnak is tekinthető, hiszen Donald Trump az elnöksége alatt elsősorban ezen a platformon osztotta meg a gondolatait a világgal, a hivatalos elnöki Twitter-fiók helyett a saját, @realDonaldTrump fiókját használva. A közösségi oldal tavasszal az elsők között kezdte el megjelölni az elnök azon bejegyzéseit, amelyek nem fedték a valóságot, ami miatt komoly összetűzésbe is kerültek Trumppal, aki nem sokkal később azt is kilátásba helyezte, hogy megtorpedózza a Communications Decency Act 230. cikkelyét, ennek értelmében pedig a közösségi oldalak perelhetőek lennének minden, rajtuk közzé tett tartalomért.

A Twitter - a Facebookkal, az Instagrammal és más oldalakkal egyetemben - rögtön a január 6-i események után ideiglenesen felfüggesztette az elnök hozzáférését a platformhoz, ám a tiltást később feloldották. Trump első bejegyzésében, a választások óta először, elismerte a vereségét, és azt mondta, hogy akik a Capitoliumnál erőszakos tetteket követtek el, meg kell fizetniük az árát. Később, a pénteki nap folyamán viszont ismét több olyan tweetet is közzétett, amelyeket az oldal szabálysértőnek minősített, ezért döntöttek a 88 millió követővel rendelkező fiók végleges felfüggesztése mellett.

A Twitter a Trump fiókjának végleges felfüggesztéséről szóló indoklásban világossá tette, hogy a 2019 márciusa óta érvényben levő, erőszakra vonatkozó irányelvük alapján jártak el, és bár a közérdekre való tekintettel mindig is biztosították a politikai tisztségviselők megnyilvánulásait a platformon, ám "évekkel korábban világossá tették, hogy ezek a fiókok nem állnak a szabályok felett és nem használhatják a Twittert erőszak szítására".

Makena Kelly, a The Verge újságírója rákérdezett a Twitternél a tiltás mibenlétére, akik azt mondták, hogy amennyiben Trump a hivatalos elnöki fiókon, vagyis a @POTUS-on keresztül próbálná megkerülni a tiltást, akkor az új bejegyzéseket eltávolítanák, amennyiben pedig új fiókot regisztrálna, azt "azonnal felfüggesztenék, amint értesülnének róla".

(Borítókép: Alex Wong/Getty Images)

További cikkek a témában:

Soha nem volt még annyira egységes a tech szektor, mint a Capitolium ostroma alatt Míg az amerikai fővárosban soha nem látott káosz uralkodott, a tech vállalatok soha nem látott egységben álltak ki a tömeget korábbi megszólalásaival feltüzelő Donald Trumppal szemben.

Donald Trump beváltotta a fenyegetését, és frontális támadást intézett a közösségi média ellen A csütörtökön aláírt elnöki rendelet értelmében a közösségi oldalak perelhetőek is lehetnek a rajtuk közzétett tartalmakért.

Zuckerberg elmagyarázta, miért nem tettek semmit a kifogásolható Trump bejegyzés ügyében Zuckerberg nem csak a cégét, a Facebookot mosdatta, de beszólt az ügyet egészen máshogy kezelő Twitternek is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.