Úgy tűnik, bejött a kripto-világ eddigi legnagyobb környezetvédelmi kísérlete

2022 / 12 / 07 / Pőcze Balázs
Úgy tűnik, bejött a kripto-világ eddigi legnagyobb környezetvédelmi kísérlete
Azt már az Ethereum-hálózat szeptemberi technológia-váltásakor tudni lehetett, hogy hatalmasat fog csökkenni a kriptorendszer energiaigénye, most azonban az is látszik, hogy pontosan mennyit.

Szeptember 15-én lezajlott a "Merge", amelynek során a világ egyik legismertebb kriptorendszere alapjaiban változtatta meg, hogy hogyan tartja nyilván, hogy kinek mennyi pénz van a számláján. Amint arról többször írtunk a Rakétán, az Ethereum vagy a Bitcoin azért tudja óriási biztonsággal nyilvántartani a tranzakciókat, mert számítógépek tömkelege tárolja és ellenőrzi az azokat rögzítő főkönyvet. Ezt nem önzetlenségből teszik: nehezebbnél nehezebb matematikai feladványokat oldanak meg, hogy némi kriptovalutát kapjanak cserébe, miközben minden résztvevőnél ott van egy másolat a folyamatosan kiegészülő főkönyvből. Ehhez azonban minden gépnek dolgoznia kell, azaz áramot kell fogyasztania, nem is keveset; egyes becslések szerint a bitcoin-bányászat egy ponton annyi energiát emésztett fel, mint Hollandia.

Ezt a pazarló rendszert cserélte le az Ethereum hálózat egy sokkal takarékosabbra.

A fenti, Proof of Worknek (a munka bizonyítéka) hívott megoldással szemben a Proof of Stake (a letét bizonyítéka) esetében a bányász letétbe helyez érméket, majd várja, hogy véletlenszerűen kiválasszák a gépét, hogy hitelesítse a főkönyvet. Minél nagyobb a letétje, annál nagyobb eséllyel nyer, pont, mint a lottózásnál. A többi gépnek ezzel szemben nem kell fölöslegesen dolgoznia, ezzel rengeteg energiát takarítva meg. Azt már a cikkünk megjelenésekor is sejtettük, hogy körülbelül kilencvenkilenc százalékkal kevesebbet, de most már pontosabbat is tudunk.

A Gizmodón olvasható cikk szerint a holland Alex De Vries tanulmánya arra jutott, hogy egészen pontosan 99,84% és 99,99% között kéne, hogy legyen a megtakarított energia, de bizonytalan tényező azért még így is akad. A szakember különböző szcenáriókat állított fel a Merge előtti és utáni állapotokról: a legjobb eset, hogy mindenki a lehető leghatékonyabban, a legrosszabb, hogy a legpazarlóbban üzemeltette, illetve üzemelteti az Ethereum rendszerhez kötött gépeit. Ennek megfelelően a legnagyobb változást az szülhette, ha a Merge előtti teljes pazarlást a Merge utáni teljes takarékosság váltotta fel, ez eredményezné a 99,99%-os javulást. Ugyanakkor De Vries aláhúzza: nem tudjuk, hogy mi lett a korábban erre a célra használt, mostanra szükségtelenné vált gépekkel, ami nagyban befolyásolhatja, hogy végül a teljes kripto-világ kevesebb energiát használ-e fel. Ha például mindenki áttért volna más, környezetszennyezőbb valuták bányászatra, máris nagyobb lenne a gond, mint korábban volt. Vagyis a kísérlet legnagyobb haszna nem csak az Ethereum saját energia-megtakarítása, sokkal inkább az lenne, ha más hálózatokat is rávenne arra, hogy változtassanak a bányászathoz használt technológiájukon.

(Borítókép: Zoltan Tasi/Unsplash)

Lezajlott a „Merge” – kilencvenkilenc százalékkal csökkent az Ethereum energiafelhasználása Egyesek szerint Szatosi Nakamoto fehér könyve után ez a második legfontosabb esemény a kriptovaluták történelmében.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.