Úgy tűnik, bejött a kripto-világ eddigi legnagyobb környezetvédelmi kísérlete

2022 / 12 / 07 / Pőcze Balázs
Úgy tűnik, bejött a kripto-világ eddigi legnagyobb környezetvédelmi kísérlete
Azt már az Ethereum-hálózat szeptemberi technológia-váltásakor tudni lehetett, hogy hatalmasat fog csökkenni a kriptorendszer energiaigénye, most azonban az is látszik, hogy pontosan mennyit.

Szeptember 15-én lezajlott a "Merge", amelynek során a világ egyik legismertebb kriptorendszere alapjaiban változtatta meg, hogy hogyan tartja nyilván, hogy kinek mennyi pénz van a számláján. Amint arról többször írtunk a Rakétán, az Ethereum vagy a Bitcoin azért tudja óriási biztonsággal nyilvántartani a tranzakciókat, mert számítógépek tömkelege tárolja és ellenőrzi az azokat rögzítő főkönyvet. Ezt nem önzetlenségből teszik: nehezebbnél nehezebb matematikai feladványokat oldanak meg, hogy némi kriptovalutát kapjanak cserébe, miközben minden résztvevőnél ott van egy másolat a folyamatosan kiegészülő főkönyvből. Ehhez azonban minden gépnek dolgoznia kell, azaz áramot kell fogyasztania, nem is keveset; egyes becslések szerint a bitcoin-bányászat egy ponton annyi energiát emésztett fel, mint Hollandia.

Ezt a pazarló rendszert cserélte le az Ethereum hálózat egy sokkal takarékosabbra.

A fenti, Proof of Worknek (a munka bizonyítéka) hívott megoldással szemben a Proof of Stake (a letét bizonyítéka) esetében a bányász letétbe helyez érméket, majd várja, hogy véletlenszerűen kiválasszák a gépét, hogy hitelesítse a főkönyvet. Minél nagyobb a letétje, annál nagyobb eséllyel nyer, pont, mint a lottózásnál. A többi gépnek ezzel szemben nem kell fölöslegesen dolgoznia, ezzel rengeteg energiát takarítva meg. Azt már a cikkünk megjelenésekor is sejtettük, hogy körülbelül kilencvenkilenc százalékkal kevesebbet, de most már pontosabbat is tudunk.

A Gizmodón olvasható cikk szerint a holland Alex De Vries tanulmánya arra jutott, hogy egészen pontosan 99,84% és 99,99% között kéne, hogy legyen a megtakarított energia, de bizonytalan tényező azért még így is akad. A szakember különböző szcenáriókat állított fel a Merge előtti és utáni állapotokról: a legjobb eset, hogy mindenki a lehető leghatékonyabban, a legrosszabb, hogy a legpazarlóbban üzemeltette, illetve üzemelteti az Ethereum rendszerhez kötött gépeit. Ennek megfelelően a legnagyobb változást az szülhette, ha a Merge előtti teljes pazarlást a Merge utáni teljes takarékosság váltotta fel, ez eredményezné a 99,99%-os javulást. Ugyanakkor De Vries aláhúzza: nem tudjuk, hogy mi lett a korábban erre a célra használt, mostanra szükségtelenné vált gépekkel, ami nagyban befolyásolhatja, hogy végül a teljes kripto-világ kevesebb energiát használ-e fel. Ha például mindenki áttért volna más, környezetszennyezőbb valuták bányászatra, máris nagyobb lenne a gond, mint korábban volt. Vagyis a kísérlet legnagyobb haszna nem csak az Ethereum saját energia-megtakarítása, sokkal inkább az lenne, ha más hálózatokat is rávenne arra, hogy változtassanak a bányászathoz használt technológiájukon.

(Borítókép: Zoltan Tasi/Unsplash)

Lezajlott a „Merge” – kilencvenkilenc százalékkal csökkent az Ethereum energiafelhasználása Egyesek szerint Szatosi Nakamoto fehér könyve után ez a második legfontosabb esemény a kriptovaluták történelmében.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.