Úgy tűnik, nem lesz túl sok sejtmagja a jövő űrbányászainak

2020 / 11 / 12 / Felkai Ádám
Úgy tűnik, nem lesz túl sok sejtmagja a jövő űrbányászainak
A legújabb rendszertani osztályozás az élővilág két nagy doménjét különíti el: a prokariótákat és az eukariótákat.

A prokarióták egysejtű, ritkán többsejtű, körülhatárolt sejtmag nélküli (innen ered a név, aminek a leginkább nagyjából az „elősejtmagos” elnevezés felel meg) élőlények. A baktériumok prokarióták, és mint ilyenek definíció kérdése, hogy hány sejtmaggal rendelkeznek. Ha a valódi, körülhatárolt sejtmagokat vizsgáljuk, úgy eggyel sem. Ez pedig a trükkös címadás oka, ugyanis a jelenlegi kutatások alapján, az idegen égitesteken a baktériumok segíthetnék az értékes ércek bányászatát.

A kísérletet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén végezték. A cél az volt, hogy a Földön ritkán előforduló elemeket (rare-Earth elements (REEs)) nyerjenek ki a baktériumok segítségével egy darabka kőzetből. A kőzet ebben az esetben izlandi bazalt, hasonló ahhoz, amit más égitesteken is meg lehet találni – azért esett a választás éppen erre. A hasonló elemeket elektronikai eszközökben és különböző ötvözetekben használják fel. Ezzel az eljárással, a biobányászattal, az űrkutatás sokkal fenntarthatóbbá válik a kutatók nyilatkozata alapján – írja a BBC.

A hasonló, mikrobákat felhasználó „bányászat” nem korlátozódik az űrre, sőt már ma is ezzel a módszerrel nyerik ki a világ arany és réz készletének az ötödét. Ugyanakkor az nem volt tisztázott, hogy a mikrobák miként viselkednek az űrben tapasztalható körülmények között. A kísérletben kisebb, úgynevezett bioreaktorokat használtak. Ezek lényegében kisebb dobozok amelyekben a bazalt, és egy-egy mikroba tenyészet volt található. A reaktorokat felküldték az űrállomásra, ahol bepakolták őket egy-egy centrifugába, melyek a Föld és a Mars gravitációs viszonyait szimulálták. A harmadik reaktor viszont az állomás zéró-gravitációs környezetében működött.


Luca Parmitano asztronauta becsúsztatja az egyik bioreaktort a Kubik-centrifugába az ISS fedélzetén (forrás: ESA)

Az alacsonyabb gravitáció megterhelést jelent a mikrobák számára, ezért voltak a kutatók kíváncsiak arra, hogy ez a módszer működik-e a Földön kívül is. Két baktériumfaj esetén be is bizonyosodott, hogy ilyen gravitációs viszonyok mellett csökken a hatásfokuk – már ami a fémek kinyerését illeti. A Sphingomonas desiccabilis baktérium azonban továbbra is a Földön tapasztalt hatékonysággal nyerte ki a fémeket a bazaltból. A kutatás vezetője szerint ez az első példa lényegében az űrbeli bányászatra, egyben először került sor arra, hogy a Földön kívül gazdasági értelemben is hasznos anyagokat nyerjenek ki szándékosan olyan kőzetből, mely elő szokott fordulni az idegen égitesteken is.

A kísérlet alatt természetesen nem nyertek ki számottevő fémet, ugyanakkor az alapelvet sikerült demonstrálni.

A különböző égitesteken végzett bányászati tevékenység, melynek célja, hogy ezeket a ritka anyagokat visszahozzák a Földre, már fel-felszokott ötletként merülni, de a mostani kutatást vezető Charles Cockell professzor szekptikus ezzel kapcsolatban. Jelenleg az ilyen tevékenység még nem igazán járna gazdasági haszonnal, magyarán az említett ritka anyagokat egyelőre olcsóbb a Földön kibányászni. Ugyanakkor az nem lenne rossz, ha az asztronauták a számukra fontos források egy részét az adott égitesten is ki tudnák nyerni. Jelenleg ugyanis mindent, amire az űrben a túléléshez szükség van a Földről szállítják – legyen szó az oxigénről, vagy a javításokhoz szükséges anyagokról. Ez pedig roppant költséges és energiaigényes megoldás, ezért is keresnek minél több alternatívát, melyek segítségével bizonyos anyagok az adott helyen lennének kinyerhetőek. A mostanit egy következő kísérlet követi majd. Ebben a reaktorban már nem izlandi bazalt került a baktériumtelepek mellé, hanem zúzott aszteroida-törmelék.

(Címlapkép/nyitókép: bazalton növekvő Sphingomonas desiccabilis telep, UK Centre for Astrobiology/University of Edinburgh–Rosa Santomartino)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.