Úgy tűnt, hogy megtámadták az egyik legismertebb jelszókezelő alkalmazást

2021 / 12 / 30 / Pőcze Balázs
Úgy tűnt, hogy megtámadták az egyik legismertebb jelszókezelő alkalmazást
Az egyik legnépszerűbb jelszókezelő program, a LastPass felhasználói közül többen arról kaptak értesítést, hogy valaki megpróbált bejelentkezni a fiókjukba. A cég szerint aggodalomra semmi ok.

Néhányan attól tartottak, hogy feltörték, vagy megpróbálták feltörni a LastPass-t, de úgy tűnik, hogy nem ez történt - számolt be a Gizmodo. A történet azzal kezdődött, hogy a HackerNews fórumon egy felhasználó azt állította, hogy kapott egy emailt a szolgáltatástól, amelyben arra figyelmeztetik, hogy egy brazil IP-címről megpróbáltak bejutni a fiókjába a mesterjelszava használatával. A posztoló nyilván megijedt, hiszen a mesterjelszó az a kulcs, amely minden ajtót kinyit: ha ezt tudja a támadó, akkor a felhasználó összes, a platformon tárolt jelszavához hozzáfér. Ezután többen jelezték, hogy ők is hasonló emailt kaptak a LastPass-től.

Hogyan működnek a jelszókezelők?

Többször írtunk már arról a Rakétán, hogy a jelszavak használata mennyi kockázatot rejt magában. Ha túl egyszerűt választunk, könnyen ki lehet találni. Ha túl bonyolultat, akkor nem tudjuk megjegyezni. Ráadásul ha ugyanazt használjuk több helyen, akkor egyetlen adatszivárgással megpecsételődik a sorsunk, hiszen egy szemfüles hacker bármelyik fiókunkba bejuthat a megszerzett karaktersorral. Nem véletlenül hirdette azt nemrég a Microsoft, hogy a jelszavak ideje lejárt. De amíg nincs jobb megoldás arra, hogy azonosítsuk magunkat, addig a jelszókezelő szoftverek segíthetnek: megjegyezhetetlenül hosszú és összetett jelszavakat generálhatunk a segítségükkel, majd egy helyen tárolhatjuk azokat. Így amikor belépnénk valahova, csak elő kell varázsolnunk a programból az ottani, kellőképp bonyolult és kitalálhatatlan jelszavunkat, mondjuk azt, hogy AHjkvd_bHGsAJ%!56534.

Tehát egyetlen jelszót kell csak megjegyeznünk: azt, amivel a többi jelszavunkhoz hozzáférünk.

A The Verge-nek nyilatkozva a LastPass képviselői azt állították, hogy nem voltak veszélyben a felhasználóik mesterjelszavai. A legvalószínűbb, hogy hackerek azzal próbálkoztak, hogy máshol kiszivárgott jelszavakkal belépjenek az áldozatok LastPass fiókjaiba - ami aláhúzza, hogy mennyire fontos, hogy a mesterjelszavunkat sehol máshol ne alkalmazzuk. Emellett úgy tűnik, hogy a figyelmeztető üzenetek egy részét tévedésből küldték ki. Akárhogy is, a cég kiemelte: mivel nem tudják (vagyis kódolva tárolják) a felhasználóik mesterjelszavait, így azok ki sem kerülhetnek tőlük.

Persze ezek a rendszerek sem tökéletesek, tavasszal például a Passwordstate nevű programra bízott információk egy ideig szabadon hozzáférhetőek voltak. Ettől függetlenül még mindig okosabb így tárolni a jelszavainkat, mint túl könnyűeket választani, vagy szenvedni a túl bonyolultak megjegyzésével - különösen, ha a kétlépcsős azonosítást is bekapcsoljuk a jelszókezelőnkben, és mindenhol máshol, ahol lehetséges.

(Fotó: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya/Twitter@ethmessages)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.