Új fűtőelemek kerülhetnek a paksi erőműbe - a tesztek most folynak

2020 / 12 / 17 / Justin Viktor
Új fűtőelemek kerülhetnek a paksi erőműbe - a tesztek most folynak
Az új urán-dioxid tablettákat és azok cirkóniumburkolatát az Energiatudományi Kutatóközpont szakemberei tesztelik. Idén év végén kezdődik az új, víz–urán arányra optimalizált üzemanyag-kazetták tesztüzeme a Paksi Atomerőműben. Az új fűtőelemek vékonyabb burkolattal rendelkeznek, mint az eddigiek, az eddigi lyukas urán-dioxid-tablettákat tömör tabletták váltják fel.

Új fűtőelemek

Az orosz fűtőelemgyár elküldte a tesztelésre szánt új típusú kazettákat, és ezekkel együtt azokat a csöveket is, melyekből azok burkolata készül. A cirkóniumötvözet csöveken, melyek 1 százalék nióbiumot tartalmaznak, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontban végezik el a szükséges méréseket, melyekkel ellenőrzik a fűtőelemgyár adatait, és egyben új kísérleti adatbázist hoznak létre, amivel fejleszthetik és hitelesíthetik azokat a numerikus modelleket, melyeket az atomerőművi biztonsági elemzésekben használnak.


Az új típusú paksi fűtőelemek burkolatát képező cirkóniumcsövek (Kép: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat)

Az Energiatudományi Kutatóközpont Fűtőelem és Reaktoranyagok Laboratóriumában normál üzemi, illetve üzemzavari körülmények között is letesztelik az új típusú fűtőelemek viselkedését, és az elhasznált kazetták átmeneti tárolása során végbemenő folyamatokat is vizsgálják.

A burkolat tekintetében fontos ismeret a magas hőmérsékleten fellépő oxidáció, a hidrogénfelvétel, valamint az inert (környezetével kémiai reakció-semleges) atmoszférában történő hőkezelés hatása.

A mechanikai tesztek a burkolat szakítószilárdságának meghatározására szolgálnak, és szimulálják a burkolat és a fűtőelem közötti mechanikai kölcsönhatást. Elvégzik a hosszú idejű méréseket is a magas nyomás hatására fellépő deformáció vizsgálatára, illetve a burkolat felhasadásának a körülményeire vonatkoztatva.

Szimulálják majd a legnagyobb veszélyt jelentő hűtőközeg vesztést is, egy olyan elektromosan felfűtött köteggel, melynek fő paraméterei reprezentatívnak tekinthetők az erőmű erre a helyzetre vonatkozó terveiben.

(Forrás: 24 Kép: Paksi Atomerőmű)

Ez is érdekelhet:

Komoly, belső szivárgással is járó esemény történt csütörtökön egy finnországi atomerőműben Komoly vészleállás és belső szivárgás történt a finnországi Olkiluoto 2 atomerőműben múlt csütörtökön. A létesítményben azért kellett scram-vészleállítást végrehajtani, mert valamiféle hiba történt két működő reaktorának egyikében. Szerencsére a scramet megfelelően sikerült végrehajtani, és nem történt külső radioaktív környezetszennyezés.

Ismét radioaktív felhő sodródik Észak-Európa fölé A holland tisztviselők szerint a szivárgás nyugat-oroszországi forrásból, “egy atomerőműben lévő fűtőelem károsodásából származhat”. A TASSZ szerint arrafelé nem történt semmi ilyesmi.

Engedélyezték az első kis méretű, moduláris atomreaktort az USA-ban A kis méretű nukleáris energiaforrással működő atomerőművekről már írtunk, és most újabb fontos esemény történt a szektorban. Az USA-ban sikeresen zajlik az engedélyeztetés folyamata, és úgy tűnik, hogy az évtized közepére üzembe állhatnak az első jóváhagyott moduláris atomreaktor telepek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.