Új, iparági szintű ökológiai mobiltelefon minősítési rendszer indul

2021 / 06 / 03 / Justin Viktor
Új, iparági szintű ökológiai mobiltelefon minősítési rendszer indul
Az új fogyasztói minősítést a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica, a Telia Company és a Vodafone vezeti be annak érdekében, hogy vásárlásainknál felelős döntéseket tudjunk hozni, és könnyedén azonosíthassuk a fenntarthatóbb mobiltelefonokat.

Eco Rating

A rendszer neve "Eco Rating" és idén júniustól kerül bevezetésre Európában, egyelőre 12 mobilgyártó készülékeire. Az alapítók a kontinens öt vezető mobilszolgáltatója, és az iparági szintű minősítési rendszer nem titkolt célja az is, hogy ösztönözzék a beszállítókat készülékeik környezeti hatásának csökkentésére.

A rendszerben már a kiskereskedelemben is egységes és pontos tájékoztatást nyújtanak majd az okos- és hagyományos mobiltelefonok gyártásának, használatának, szállításának és ártalmatlanításának környezeti hatásáról, a gyártói közlések alapján.

Az Eco Rating segítheti a környezet-, és jövőtudatos vásárlási szokások erősödését, és a most még nem csatlakozott mobilgyártókat is ösztönözheti a belépésre, megcélozva a telefonok még szélesebb körének minősítését, ezzel is támogatva és növelve a fenntarthatóbb elektronikai termékek iránti igényt.

Az edddig csatlakozott mobiltelefon márkák éretékelése az új készülékeikkel kezdődik, ezek a:

 • Bullitt (CAT és Motorola terep-telefonok)
 • Doro
 • HMD Global - Home of Nokia Phones
 • Huawei
 • MobiWire
 • Motorola / Lenovo
 • OnePlus
 • OPPO
 • Samsung Electronics
 • TCL / Alcatel
 • Xiaomi
 • ZTE

A bevezetésre 24 európai országban egyszerre került sor, az értékesítési pontokon, az indulásnál a következő európai országok szerepelnek a listán: Albánia, Ausztria, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Törökország.

Minősítés bemondás alapján

A fenntarthatósági programhoz weboldal is tartozik, ami IDE kattintva érhető el, itt minden megtalálható a kezdeményezésről és a besorolás módszertanáról. Az Eco Rating módszertana a készülékgyártók által szolgáltatott információn alapul, és 19 különböző kritérium alapján igyekszik egységes értékelési módszert alkalmazni az egyes készülékek pontszámának megállapításánál.

Az egyelőre kérdésesnek látszik, hogy mi történik az olyan esetekben, amikor a gyártó által szolgáltatott információ valamely jellemzőről nem felel meg a valóságnak (láttunk már ilyet).

Egy objektív minősítési rendszert talán inkább az jellemezhetne, hogy alaposan tesztelik a készülékeket, és a tartóstesztek eredményeit is odaírják a gyártók által közölt értékek mellé.

Ez persze az új készülékeknél lehetetlen lenne, de a visszamenőlegesen olvasható teszteredmények - akár egy évvel a termék piacra dobása után - jelenthetnének egyfajta hitelesség-indikátort a gyártó vállalat által megadott paraméterek és ígéretek vonatkozásában.

Eco-Rating címkék

Eco Rating pontból összesen százat szerezhetnek meg a készülékek, ami a készülék teljes életciklusa során fellépő környezeti hatást jellemzi. A minősítéshez tartozó címke - nagyjából úgy, ahogy a háztartási nagygépek esetében az energiahatékonysági címkék - feltünteti a mobileszközök fenntarthatóságának öt kulcsfontosságú elemét, melyek a:

 • készülék tartóssága

A készülék robusztussága, az akkumulátor élettartama, valamint a készülékre és alkatrészeire vonatkozó garancia ideje. 

 • javíthatósága

A minősítés megállapítja, hogy a készülék mennyire egyszerűen javítható, ideértve a mobiltelefon design-t, illetve az olyan támogató aktivitások vizsgálatát, melyek a termék javíthatóságával, újrafelhasználhatóságával és frissíthetőségével növelhetik a termék élettartamát. A magasabb pontszám azt jelzi, hogy az adott szempontok támogatottak. 

 • újrahasznosíthatósága

Ez az érték azt vizsgálja, hogy mennyire jól visszanyerhetők és szétszerelhetők az eszköz alkatrészei, ideértve az ehhez szükséges információk meglétét, és azt is, hogy milyen mértékben újrahasznosíthatók a készülékhez felhasznált anyagok. 

 • klímahatékonysága

Ez az eszköz teljes életciklusa során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét jelző érték.  Minél jobb a pontszám, annál kisebb az éghajlatra gyakorolt hatás.

 • erőforrás-hatékonysága

A vizsgálati szempont az eszközben felhasznált ritka nyersanyagok (pl. az elektronikus alkatrészek gyártásához szükséges arany) mennyisége alapján az erőforrások kimerülésére gyakorolt hatást értékeli, minél magasabb a pontszám, annál kisebb a készülék alapanyag felhasználásra gyakorolt hatása.

Az öt mobilszolgáltató vezérigazgatói is megszólaltak, Tim Höttges (Deutsche Telekom), Stéphane Richard (Orange), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Allison Kirkby (Telia Company) és Nick Read (Vodafone Group) közösen kiadott állásfoglalásban méltatták az Eco Rating elindítását.

"A fenntarthatóbb jövő építése közös felelősségünk, ezért úgy gondoljuk, hogy itt az ideje egy harmonizált, az egész iparágra kiterjedő Eco Rating rendszer bevezetésének, amely javítja az átláthatóságot és segít tudatosítani az ügyfeleinkben az általuk választott telefonok környezeti hatását." - írták a CEO-k.

Az Eco Rating kezdeményezés az IHOBE (gazdasági fejlődésre, fenntarthatóságra és környezetvédelemre szakosodott köztulajdonban lévő ügynökség) műszaki támogatásával és felügyeletével, a készülékgyártók részvételével, az Európai Unió, az ITU-T, az ETSI és az ISO legújabb szabványainak és iránymutatásainak felhasználásával, valamint egyes esetekben új paraméterek bevezetésével került kidolgozásra.

(Forrás: Telekom Kép: Telekom, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogy csigákká váltunk, és gyakorlatilag okostelefon házainkban éljük az életünket Talán senkit nem lep meg igazán, hogy az okostelefonok teljesen és tökéletesen beépültek legtöbbünk életébe, társas kapcsolatainkba, de vajon pontosan mennyire váltunk függővé tőlük?

Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca Nemsokára olyan technológia érkezhet az okostelefonokba, mely fenekestől felforgathatja a piacot és átírhatja a játékszabályokat. A fejlesztés nem csak a mobilokat érintheti és komplett termékkategóriákat tehet feleslegessé, jósolja a Forbes elemzése.

Az új lítium-kén akkumulátor öt napig ellát egy okostelefont Ha a technológia alkalmazása széles körben elterjedne, az jelentős áttörést jelentene a környezetbarátabb és hatékonyabb energiaforrások fejlesztésében.


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.