Új képességekkel ruházták fel a világ legnépszerűbb robotkutyáját

2023 / 06 / 08 / Bodnár Barna
Új képességekkel ruházták fel a világ legnépszerűbb robotkutyáját
A világszerte használt Spot az új fejlesztéseknek köszönhetően már képes a mutatók állása alapján analóg mérőórákat is leolvasni, érzékelni az ember számára láthatatlan gáz- és légszivárgást, illetve önállóan nyitja ki az előtte lévő ajtókat.

Az egyesült államokbeli Boston Dynamics által 2016-ban bemutatott Spot névre hallgató, négy lábú robot mára a világ egyik legnépszerűbb eszköze. Több mint ezer darabot használnak belőle a világ mintegy 35 országában a legkülönfélébb feladatokra. A robotot sikeresen alkalmazzák veszélyes munkakörnyezetben, mérgező, vagy radioaktív ipari területeken, de ahogy korábban a Rakétán is írtunk róla, például a párizsi metróhálózat karbantartása során, illetve a New York-i rendőrség kötelékében is jelentős szerepet kapott.

A gyártó által ma bejelentett frissítéseknek, fejlesztéseknek és új műszereknek köszönhetően a robotkutya még több területen lesz bevethető, és még biztonságosabban tud az emberekkel együtt dolgozni.

A roboton elhelyezett hőkamerákkal Spot képes az ellenőrzött helyiség akár három különböző pontján érzékelt hőmérsékletet összehasonlítani, sőt, akár riasztani is, ha a beállított határértéket átlépi valamelyik vizsgált tárgy, vagy hely. Ipari környezetben, például gyárak, erőművek, üzemek területén szintén hasznos új funkció, hogy a robot képes az analóg, csak mutatókkal rendelkező mérőműszerek leolvasására. A hőellenőrzéshez hasonlóan Spot itt is jelezheti az emberi személyzetnek, ha az előre beállított értéktől eltér a leolvasott adat. A tárolt információkat Spot a hozzá tartozó vezérlő alkalmazásba, a Scoutba továbbítja, így gyakorlatilag képes digitalizálni az analóg módon mért értékeket.

Amerikai robotkutyát használnak a francia metróhálózat karbantartásához A roboton lévő infravörös érzékelő lehetővé teszi a pontos hő- és vizuális adatok rögzítését a sötét és veszélyes alagutak feltérképezése közben, a speciális antennákkal pedig a kommunikáció egy akár 450 méter hosszú alagútban is lehetséges, ahol a WiFi jel túl gyenge lenne ehhez.

Spot szoftverjének legújabb verziójába integrálták az úgynevezett akusztikus képalkotás képességét is, amivel hatékonyan és gyorsan találja és mutatja meg az adott területen lévő gázszivárgást. A Fluke SV600 nevű műszerrel a robot hanganalízis segítségével állapítja meg, hogy van-e gáz- vagy légszivárgás az üzemben, erőműben, vagy alagútban. Az eszköz érzékenységének köszönhetően olyan szivárgásokat is azonosítani és jelezni tud, amely emberi szemmel és füllel érzékelhetetlen.

A munkafolyamatok fejlesztése mellett a robotot hang- és vizuális jelzőrendszerrel bővítették, illetve a nagyobb biztonság érdekében vészleállító gombot is elhelyeztek az eszközön. Az új audiovizuális rendszer a robot teste körül elhelyezett biztonsági lámpákból, egy hangjelzőből és egy hangszóróból áll. Annak érdekében, hogy a robot közelében tartózkodó emberek tudják, mire számíthatnak, a robot előre meghatározott fényjelzésekkel és hangokkal figyelmezteti a dolgozókat, hogy épp milyen műveletet hajt végre a területen. A vezérlőszoftverben elérhető gyorsleállítási funkció mellett egy új, fizikai vészleállító gomb is helyet kapott a robot hátsó részén. Vészhelyzet esetén a kapcsoló megnyomása után a robot azonnal leül és kikapcsol.

A robot mozgása és viselkedési mechanizmusa is átesett egy kisebb ráncfelvarráson. Spot mostantól a csúszós felületeken és nedves padlón is biztosabban tud majd lépdelni. A robotkutya az ilyen felületeken a talajhoz közel maradva, „kúszva”, egyszerre csak egy lábát felemelve halad előre:

via GIPHY

Egy másik koordinációval kapcsolatos fejlesztés a mozgó objektumészlelés. A roboton elhelyezett LIDAR kamera segítségével Spot észleli a mozgó tárgyakat, embereket vagy targoncákat maga körül. Amikor Spot egy mozgó objektumot észlel, azonnal jelez, biztonságos távolságot tart, és fokozott óvatossággal folytatja feladatát:

via GIPHY

A vállalat a még tesztfázisban lévő új, ajtónyitó funkciót is bejelentette. Eddig Spot csak a rászerelhető mechanikus kart irányító ember segítségével volt képes ajtókat nyitni, illetve tárgyakat mozgatni. Az új fejlesztés ígérete szerint viszont mostantól egy adott, előre beprogramozott útvonalon haladva az előtte lévő, csukott ajtókat önállóan is kinyitja majd.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.